Blog

Auteurs

Charlotte Vandycke

afbeelding van charlotte

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Dimitri

afbeelding van dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Marieke

afbeelding van marieke

medewerker fondsenwerving

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

afbeelding van vluchtelingenwerk

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

Radwan's zoektocht naar werk

afbeelding van dimitri door Dimitri

Mohammad Radwan vluchtte drie jaar geleden uit de gevaarlijke situatie in Gaza in Palestina. Hij moest zijn drie kinderen achterlaten en zijn leven in België terug helemaal opnieuw heropbouwen. Hij ondervond heel wat problemen om een woning te vinden, maar samen met jobcoach Anne-Marie en de nodige motivatie zocht en vond hij uiteindelijk zowel een woning als een vaste job in Gent.

‘Anne-Marie heeft me geholpen met het zoeken naar een gepaste woning,’ vertelt Radwan. ‘Zonder haar was... klik om verder te gaan »

Changemaker Passy Mubalama brengt haar verhaal voor Snapshots from the Borders

Passy is één van de Changemakers die 11.11.11 naar voor schuift in haar eindejaarscampagne. Op donderdagavond 3 oktober doet ze haar verhaal tijdens het evenement 'Snapshots from the Borders - Capital event Belgium'.

Passy richtte in 2011 Aidprofen op, een ngo die vrouwenrechten verdedigt en de strijd aangaat tegen seksueel geweld. Haar doel: het politieke engagement van jongeren en vrouwen vergroten zodat ze weerbaarder worden en voor zichzelf opkomen. Haar organisatie werkt onder... klik om verder te gaan »

Ontdek het verhaal van Zana op 3 oktober

Afgelopen zondag was Zana een van onze ambassadeurs tijdens de Refugee Walk. Zana is met haar grote hart en stralende lach één van de meest enthousiaste vrijwilligers van ons Startpunt. Met haar vluchtverhaal is ze de geknipte persoon om mensen op de vlucht te informeren en verder te helpen.

Volgens Zana is de Refugee Walk een geweldige kans voor Belgische deelnemers om in de voetsporen van vluchtelingen te treden. ‘Het is maar een klein deel van wat vluchtelingen doormaken, maar toch... klik om verder te gaan »

Tijdelijk

afbeelding van dimitri door Dimitri

Tijdelijk is een voorstelling gemaakt en gespeeld door negen Syrische jongeren onder leiding van de Iraakse regisseur Mokhallad Rasem. De voorstelling ging een jaar geleden in première. 

Ondertussen hebben ze een boekje gepubliceerd met alle teksten, gedichten, .. die ontstaan zijn tijdens het creatieproces van Tijdelijk. Alle teksten werden geschreven door de deelnemers. Het boekje is volledig tweetalig (Arabisch en Nederlands - vertaling door Lore Baeten). 

Boek bestellen

... klik om verder te gaan »

Refugee Walk Ervaring - Scouts

Hanna Ruytjens (16) was vorig jaar een van de jongste stappers voor de Refugee Walk. Samen met twee scoutsvriendinnen uit Scouts 32/48 uit Mortsel trotseerden de veertig kilometer met goeie moed. Zonder echt te weten waaraan ze begonnen, lieten ze zich meevoeren op de stroom van ons peloton. ‘Een geweldig fijne ervaring, het is zoveel meer dan een lange wandeling. Het groepsgevoel, de ontmoetingen en de tussendoortjes onderweg, daarvoor komen we dit jaar zeker terug.’

Stap mee met de... klik om verder te gaan »

'België heeft me geholpen en ik wil er iets voor terug doen'

afbeelding van dimitri door Dimitri

‘Ik ben altijd positief ingesteld en wil tussen de mensen werken. Iedereen blij maken, is mijn doel. Als psychologe wil ik mensen helpen.’

Ruket (49 jaar) vluchtte in 2010 om politieke redenen van Rusland naar België. In haar thuisland haalde ze een universitair diploma in de kinderpsychologie en geschiedenis. Ze werkte er 21 jaar lang als leerkracht. Hier ondervindt ze problemen om een volwaardige job te vinden. Jobcoach Roland helpt haar in de zoektocht naar werk.

In ons... klik om verder te gaan »

Jobcoaches: de moeilijke tocht naar werk

afbeelding van dimitri door Dimitri

Twee jaar geleden kwam Farouk (48 jaar) met zijn vrouw en twee kinderen in België aan. Hij was op de vlucht voor de oorlog in Syrië. Hij kwam uit Darayya, een stad vlakbij Damascus. Na zijn asielprocedure in ons land te doorlopen, ging hij op zoek naar werk. Zijn zoektocht verloopt moeizaam. Farouk beheerst de Nederlandse taal onvoldoende, maar jobcoach Inke ondersteunt hem en zorgt dat hij de hoop niet opgeeft.

In ons gemeenschappelijk project ‘Jobcoaches’ met de VDAB helpen twintig... klik om verder te gaan »

Boek: Rechten van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België

afbeelding van dimitri door Dimitri

Veel kinderen migreren zonder hun ouders naar België. Dit boek zoekt constructief mee naar een adequate bescherming van de rechten van deze kinderen; een regelgevend kader dat ‘niet-begeleide minderjarige vreemdelingen’ op de eerste plaats als kinderen beschouwt. Vertrekkend vanuit het kind of de jongere zelf, kijkt het boek naar boven met de vraag: ‘welke juridische regels zijn op hem of haar van toepassing, of zouden dit moeten zijn?’. Enkele medewerkers van Vluchtelingenwerk Vlaanderen... klik om verder te gaan »

Uitwisseling over tewerkstelling van vluchtelingen

afbeelding van dimitri door Dimitri

Vorige week vrijdag bezocht Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met de VDAB en jobcoach Inke onze collega’s van VluchtelingenWerk Nederland. De bedoeling was om tijdens een werkbezoek ideeën en inspiratie uit te wisselen omtrent tewerkstelling en vluchtelingen. 'Het was een mooie kans om onze expertise over de integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt uit te wisselen,' legt Aarnout, projectmedewerker Integratie voor Vluchtelingenwerk uit.

In samenwerking met de VDAB leidde... klik om verder te gaan »

Refugee Walk Ervaring - Chiro

Twijfel je nog om mee te stappen met onze Refugee Walk? We ruimen die twijfels meteen van de baan met het verhaal van Marthe (22), Emma (20) & Isha (21). Drie prille twintigers uit Chiro Sint-Bartel Meisjes (Geraardsbergen) die onze lange sliert aan Refugee Walk’ers vorig jaar versterkten.

Chirorok in de plooi, stapschoenen strak aangespannen, klaar om de Refugee Walk-ervaring tegemoet te gaan. Meer dan 800 euro haalden de... klik om verder te gaan »