Blog

Auteurs

Charlotte Vandycke

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Laurens Dickx

Vrijwilliger Pers & Communicatie

Marieke

medewerker fondsenwerving

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

Tijdelijk

door Dimitri

Tijdelijk is een voorstelling gemaakt en gespeeld door negen Syrische jongeren onder leiding van de Iraakse regisseur Mokhallad Rasem. De voorstelling ging een jaar geleden in première. 

Ondertussen hebben ze een boekje gepubliceerd met alle teksten, gedichten, .. die ontstaan zijn tijdens het creatieproces van Tijdelijk. Alle teksten werden geschreven door de deelnemers. Het boekje is volledig tweetalig (Arabisch en Nederlands - vertaling door Lore Baeten). 

Boek bestellen

... klik om verder te gaan »

'België heeft me geholpen en ik wil er iets voor terug doen'

door Dimitri

‘Ik ben altijd positief ingesteld en wil tussen de mensen werken. Iedereen blij maken, is mijn doel. Als psychologe wil ik mensen helpen.’

Ruket (49 jaar) vluchtte in 2010 om politieke redenen van Rusland naar België. In haar thuisland haalde ze een universitair diploma in de kinderpsychologie en geschiedenis. Ze werkte er 21 jaar lang als leerkracht. Hier ondervindt ze problemen om een volwaardige job te vinden. Jobcoach Roland helpt haar in de zoektocht naar werk.

In ons... klik om verder te gaan »

Boek: Rechten van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België

door Dimitri

Veel kinderen migreren zonder hun ouders naar België. Dit boek zoekt constructief mee naar een adequate bescherming van de rechten van deze kinderen; een regelgevend kader dat ‘niet-begeleide minderjarige vreemdelingen’ op de eerste plaats als kinderen beschouwt. Vertrekkend vanuit het kind of de jongere zelf, kijkt het boek naar boven met de vraag: ‘welke juridische regels zijn op hem of haar van toepassing, of zouden dit moeten zijn?’. Enkele medewerkers van Vluchtelingenwerk Vlaanderen... klik om verder te gaan »

Uitwisseling over tewerkstelling van vluchtelingen

door Dimitri

Vorige week vrijdag bezocht Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met de VDAB en jobcoach Inke onze collega’s van VluchtelingenWerk Nederland. De bedoeling was om tijdens een werkbezoek ideeën en inspiratie uit te wisselen omtrent tewerkstelling en vluchtelingen. 'Het was een mooie kans om onze expertise over de integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt uit te wisselen,' legt Aarnout, projectmedewerker Integratie voor Vluchtelingenwerk uit.

In samenwerking met de VDAB leidde... klik om verder te gaan »

Refugee Walk Teaser: Zana Hanafi

Nog niet honderd procent overtuigd om mee te stappen met de Refugee Walk?

Onze ambassadeurs delen hun verwachtingen en geven nuttige tips en tricks zodat jij die 40 kilometer vlotjes uitwandelt. 

Vandaag stellen we Zana Hanafi aan je voor. Zana is met haar grote hart en stralende lach één van de meest enthousiaste vrijwilligers van ons Startpunt. Met haar vluchtverhaal is ze de geknipte persoon om mensen op de vlucht te informeren en verder te helpen.

Volgens Zana is de Refugee... klik om verder te gaan »

Verslag Groot Asieldebat 2019 in KVS (11/5)

Een avond voor een écht asielbeleid

Mochten de toeschouwers zich nog afvragen waarom ze in de prachtige KVS waren verzeild, dan maakte onze directeur daar meteen korte metten mee: 'Vanavond is geslaagd als er oplossingen naar voor komen die mensen terug voorop zetten.'

De verwachtingen stonden dus hoog gespannen en daar deed Rudi Vranckx nog een schepje bovenop. In een keynote gaf hij met enkele pertinente vragen de aanzet van... klik om verder te gaan »

Refugee Walk Teaser: Ivo Shimwa (Nederlands)

Ben jij nog niet overtuigd om onze Refugee Walk te wandelen?

Onze boegbeelden delen hun verwachtingen en ervaringen met hier en daar wat tips om helemaal voorbereid aan de start te staan!

Vandaag sturen we Ivo Shimwa op je af. Ivo is student aan het RITCS en zet zich sinds 2018 in als jongerenadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad. Binnen de Jeugdraad wil hij 'een stem zijn voor jongeren en kinderen in Vlaanderen die niet gehoord worden.' En dus stond hij ook... klik om verder te gaan »

Refugee Walk Teaser: Ivo Shimwa (Engels)

Still hesitant to join our Refugee Walk

Our ambassadors share their expectations, experiences and some useful tips & tricks to get you going for the 40km walk!

Today, we share the story of Ivo Shimwa. Ivo is a student at the RITCS and is currently making a difference as advisor of the Flemish Youth Council. He aims to ‘give a voice to young people and children in Flanders that are less heard’. Ivo was very excited to become... klik om verder te gaan »

Refugee Walk Teaser: Zana Hanafi (Engels)

Still hesitant to join our Refugee Walk?

Our ambassadors share their expectations for this year’s edition, next to some tips & tricks to easily conquer our 40 kilometres walk.

Today, we share the story of Zana Hanafi. Zana is one of our most enthusiastic volunteers at Startpunt Team. Through her experience as a refugee herself, she is able to inform and help other people with a warm heart and a grand smile.

... klik om verder te gaan »

Boek: ‘Kouamé, gevlucht uit de hel’

door Dimitri

In het boek ‘Kouamé, gevlucht uit de hel’, vertelt een jonge vluchteling zelf zijn aangrijpend verhaal. Hij zag zijn ouders voor zijn ogen vermoord worden. Uit angst dat de moordenaars zouden terugkomen om ook hem te vermoorden, ontvluchtte hij zijn land. Hij deed er drie jaar over om in Frankrijk te geraken, waar hij nu een nieuw leven opbouwt. Acht Afrikaanse landen doorkruiste hij om de Middellandse Zee te bereiken. De overtocht naar Spanje heeft hij maar net overleefd.

... klik om verder te gaan »