Blog

Auteurs

Awet

Awet is gevlucht uit Ethiopië. Hij woont al elf jaar in België samen met zijn vrouw en twee kindjes.

Carine Maes

Carine Maes werkte van 2001 tot 2010 bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen als studiebegeleidster.

Charlotte Vandycke

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Christina Vanderhaeghe

Christina is vrijwilliger communicatie bij Vluchtelingenwerk

Claudia Bonamini

Claudia Bonamini is beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk en een zeer gedreven spreker over de verschillende procedures en de bescherming van vluchtelingen in België en Europa.

Dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Els Keytsman

Els Keytsman was directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen tot februari 2016.

Elyseé Munyoka

Gevluchte arts

Falaknaz Hashimi

Gevluchte arts

Fikry El Azzouzi

Fikry El Azzouzi is schrijver van romans, columns en theaterstukken.

Frauke decoodt

Frauke was medewerker participatie, onderwijs en tewerkstelling tot september 2015.

Gert

medewerker Vluchtelingenwerk

Griet Van Beveren

Griet heeft haar eigen communicatiebedrijf Signed by me. Ze is vrijwilliger in ons Startpunt en helpt bij de redactie van onze nieuwbrief E-Fugee.

Jan Bongaerts

Luchtvaartpiloot met 12 jaar ervaring in de algemene luchtvaart.

Josephine

medewerker vluchtelingenwerk

Laurens Dickx

Vrijwilliger Pers & Communicatie

Magali Frankl

Magali Frankl was medewerker Tewerkstelling bij vluchtelingenwerk Vlaanderen (tot november 2014).

Marieke

medewerker fondsenwerving

Natalya Khramykh

Gevluchte arts

Patrick Gijssels

Medewerker Startpunt Vluchtelingenwerk Vlaanderen (in 2014).

Pieter Stockmans

Beleidsmedewerker detentie, terugkeer en minderjarigen bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen (tot 14 maart 2015).

Rami Jeema

Rami is 31 jaar en Palestijn. Hij is al zijn hele leven vluchteling. Hij groeide op in de vluchtelingenkampen in Syrië.  Als Palestijn ervoer hij daar veel discriminatie omwille van zijn afkomst. Net voor de oorlog in Syrië uitbrak besloot hij naar België te vluchten.  Rami is al kapper sinds zijn veertiende. Toen hij eindelijk erkend werd als vluchteling kon hij hier opnieuw van zijn passie zijn beroep maken.  Af en toe zal hij voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen iets schrijven op deze blog.

Rozan

Freelance schrijver, vertaler en blogger.

Sofie

medewerker communicatie

Thierry Dieu

Thierry Dieu is een medewerker van IPC

Thomas Pieters

Thomas Pieters (33) is als humanistisch internationalist begaan met het lot van vluchtelingen. Deze zomer werkt en praat hij als vrijwilliger met vluchtelingen in en rond Athene.

Valerie Trachez

coördinator Infodesk

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

Boek: ‘Kouamé, gevlucht uit de hel’

door Dimitri

In het boek ‘Kouamé, gevlucht uit de hel’, vertelt een jonge vluchteling zelf zijn aangrijpend verhaal. Hij zag zijn ouders voor zijn ogen vermoord worden. Uit angst dat de moordenaars zouden terugkomen om ook hem te vermoorden, ontvluchtte hij zijn land. Hij deed er drie jaar over om in Frankrijk te geraken, waar hij nu een nieuw leven opbouwt. Acht Afrikaanse landen doorkruiste hij om de Middellandse Zee te bereiken. De overtocht naar Spanje heeft hij maar net overleefd.

... klik om verder te gaan »

De weerbarstigheid van John Sadiki

Mijn ogen en oren volop de kost geven, dat was het devies voor mijn eerste week hier als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Eén dag was genoeg om te zien dat hier geregeld opmerkelijke figuren binnenwaaien. John Sadiki (24) was een van hen. Met een camerastatief voor zijn smartphone in de aanslag liep hij uit de lift vastberaden op zijn doel af. Voor zijn opleiding in Public Relations kreeg hij de opdracht het reilen en zeilen van een professioneel... klik om verder te gaan »

'Ik heb dankzij hun al veel toffe mensen leren kennen en dat vind ik heel belangrijk'

Koen (51) heeft enorm veel ervaring met vrijwilligerswerk. Al sinds zijn jeugd probeert hij mensen te helpen zo veel hij kan. ‘Mijn eerste ervaringen met vrijwilligerswerk heb ik opgedaan bij de jeugdbeweging en de Wereldwinkel,’ vertelt Koen. Toen hij wat ouder was en kinderen had, had hij hier iets minder tijd voor. Maar toch probeerde hij hiervoor tijd vrij te maken. ‘Toen de kinderen wat ouder waren had ik terug meer vrije tijd en ben ik weer meer vrijwilligerswerk gaan doen.'

Koen... klik om verder te gaan »

'De beslissing om iemand wel of niet aan te nemen neem ik altijd met mijn hart'

We komen aan bij woonzorgcentrum Armonea. Binnen zitten Luwam, Joanna (jobcoach) en Annie (head hospitality Koning Albert Armonea-groep) al op ons te wachten. Luwam heeft net gedaan met werken en we zetten ons in een mooie ruimte om naar hun verhaal te luisteren.

Luwam is 27 jaar en mama van een zoontje van drie. Ze komt uit Eritrea en is daar moeten vluchten. Na een lange tocht is ze in 2015 in België aangekomen. Haar eerste zeven maanden heeft ze hier in een opvangcentrum... klik om verder te gaan »

Nieuwkomers op zoek naar werk: 'Werknemers zoals Fatima dragen we op handen'

door Dimitri

Fatima kwam twee jaar geleden van Marokko naar België. Onder begeleiding van jobcoach Anne-Marie en met heel veel goesting en motivatie zocht en vond Fatima een job als huishoudhulp bij het OZ (onafhankelijk ziekenfonds) in Gent.

‘Ik leer mijn Nederlands als ik bij klanten aan het poetsen ben én ik verdien geld! Mijn Belgische man was een beetje ongerustdat ik zou werken. Hij dacht dat we nog te weinig samen zouden zijn, maar ik wilde zelfstandigheid. Mijn eigen job en inkomen helpen... klik om verder te gaan »

Project AZO! op bezoek bij De Ideale Wereld

door Dimitri

Dinsdag 27 november was Project AZO! op bezoek bij De Ideale Wereld! Verschillende ondernemende vluchtelingen waren er op kijkstage. In hun thuisland waren deze vluchtelingen actief in de media als regisseur of cameraman.

Zij konden achter de schermen meekijken. Hoe worden mediazaken hier in België georganiseerd? Hoe verloopt de planning en wat komt er allemaal bij kijken? Het was een aangename en leerrijke dag. Zelfs Rudi Vranckx was als gast aanwezig!

Wij willen zeker Jan Jaap... klik om verder te gaan »

'In Syrië had ik een winkel, daarom startte ik in Gent mijn eigen zaak'

door Dimitri

In 2015 vluchtte Mahmoud Yasen met de boot uit Syrië naar België. Vandaag heeft hij al bijna een jaar lang zijn eigen voedingswinkel in Gent. Hij kreeg informatie en adviezen via Project AZO! dat vluchtelingen begeleidt naar ondernemerschap.

Wat moet je doen om ondernemer te worden, wat zijn de opportuniteiten en de valkuilen en waar kan je terecht kan voor verdere begeleiding? Als vluchteling is het niet gemakkelijk om je weg te vinden in Vlaanderen wanneer je een eigen zaak wil... klik om verder te gaan »

Vluchteling opent Syrisch eethuisje in Gent

door Dimitri

In 2012 vluchtte Mamdouh Zinou alleen van Syrië naar Griekenland. Van daaruit ging hij rechtstreeks naar België. Zijn familie kwam later naar ons land. Na enkele jaren besloot hij zijn eigen zaak te starten. Op 15 juni 2018 opende hij zijn eethuisje ‘KING2’ in Gent waar hij Syrische en Libanese specialiteiten aanbiedt. Hij kreeg informatie en adviezen via Project AZO!

Wat moet je doen om ondernemer te worden, wat zijn de opportuniteiten en de valkuilen en waar kan je terecht kan voor... klik om verder te gaan »

Peacecraft: interactief theaterstuk vluchtelingen

Waarom en hoe komen vluchtelingen naar België? Hoe bouwen ze een nieuwe toekomst uit? Welke rol kunnen Vlaamse jongeren hierin spelen? Dankzij PeaceCraft kan je op een creatieve en beklijvende manier met deze vragen aan de slag.16- 20-jarigen maken in de game de tocht van een Syrische vluchteling en ontmoeten tijdens het interactief theaterstuk vluchtelingen op de scène. 

Daarmee wil Peacecraft Vlaamse en Brusselse jongeren wat bijbrengen over de levensverhalen van vluchtelingen... klik om verder te gaan »

'We willen de talenten van vluchtelingen tonen aan het brede publiek'

door Dimitri

Twee jaar geleden vluchtte Abdurrahman Tarhouni uit Libië naar België. Meer dan veertien maanden moest hij wachten op zijn erkenning. Hij verbleef er in een opvangcentrum midden in een bos in de Ardennen vlak bij de grens met het Groothertogdom Luxemburg. Er waren weinig mensen. Er was niets te doen, geen mogelijkheden om te studeren of te werken. ‘Het was er verschrikkelijk saai’, zegt Abdurrahman. ‘Toch wel een moeilijke periode.’ Vandaag woont hij in Antwerpen en werkt hij al meer dan... klik om verder te gaan »