Blog

Auteurs

Awet

Awet is gevlucht uit Ethiopië. Hij woont al elf jaar in België samen met zijn vrouw en twee kindjes.

Carine Maes

Carine Maes werkte van 2001 tot 2010 bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen als studiebegeleidster.

Charlotte Vandycke

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Christina Vanderhaeghe

Christina is vrijwilliger communicatie bij Vluchtelingenwerk

Claudia Bonamini

Claudia Bonamini is beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk en een zeer gedreven spreker over de verschillende procedures en de bescherming van vluchtelingen in België en Europa.

Dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Els Keytsman

Els Keytsman was directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen tot februari 2016.

Elyseé Munyoka

Gevluchte arts

Falaknaz Hashimi

Gevluchte arts

Fikry El Azzouzi

Fikry El Azzouzi is schrijver van romans, columns en theaterstukken.

Frauke decoodt

Frauke was medewerker participatie, onderwijs en tewerkstelling tot september 2015.

Gert

medewerker Vluchtelingenwerk

Griet Van Beveren

Griet heeft haar eigen communicatiebedrijf Signed by me. Ze is vrijwilliger in ons Startpunt en helpt bij de redactie van onze nieuwbrief E-Fugee.

Jan Bongaerts

Luchtvaartpiloot met 12 jaar ervaring in de algemene luchtvaart.

Josephine

medewerker vluchtelingenwerk

Magali Frankl

Magali Frankl was medewerker Tewerkstelling bij vluchtelingenwerk Vlaanderen (tot november 2014).

Marieke

medewerker fondsenwerving

Natalya Khramykh

Gevluchte arts

Patrick Gijssels

Medewerker Startpunt Vluchtelingenwerk Vlaanderen (in 2014).

Pieter Stockmans

Beleidsmedewerker detentie, terugkeer en minderjarigen bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen (tot 14 maart 2015).

Rami Jeema

Rami is 31 jaar en Palestijn. Hij is al zijn hele leven vluchteling. Hij groeide op in de vluchtelingenkampen in Syrië.  Als Palestijn ervoer hij daar veel discriminatie omwille van zijn afkomst. Net voor de oorlog in Syrië uitbrak besloot hij naar België te vluchten.  Rami is al kapper sinds zijn veertiende. Toen hij eindelijk erkend werd als vluchteling kon hij hier opnieuw van zijn passie zijn beroep maken.  Af en toe zal hij voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen iets schrijven op deze blog.

Rozan

Freelance schrijver, vertaler en blogger.

Sofie

medewerker communicatie

Thierry Dieu

Thierry Dieu is een medewerker van IPC

Thomas Pieters

Thomas Pieters (33) is als humanistisch internationalist begaan met het lot van vluchtelingen. Deze zomer werkt en praat hij als vrijwilliger met vluchtelingen in en rond Athene.

Valerie Trachez

coördinator Infodesk

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

Vluchteling opent eigen winkel

door Dimitri

Abdallah Allawad vluchtte samen met zijn vrouw uit Syrië naar België. Hij besloot samen met haar een eigen zaak op te richten en kreeg daarbij hulp van het project AZO! dat vluchtelingen begeleidt naar ondernemerschap.

Onlangs opende hun supermarkt, die ligt in de Maastrichterstraat 88 in Tongeren, dé winkelstraat to be! Ze bieden zowel Syrische als Russische producten aan. Buiten droge voeding hebben ze ook een kleine slagerij waar ze vers vlees, kippenvlees, gebakjes en brood... klik om verder te gaan »

Maak kennis met Rik Wesemael, maker van de Refugee Walk-route

door Dimitri

Rik Wesemael is de man achter de route van de derde Refugee Walk in Mechelen. Wandelliefhebber dekt de lading niet meer, voor een dodentocht meer of minder draait Rik zijn hand niet meer om. Als voorzitter van Wandelclub Opsinjoorke Mechelen vzw zet hij zijn schouders onder verschillende betekenisvolle initiatieven. 

Hoe heb je het parcours voor de Refugee Walk bedacht?

Een mens is gemaakt om zoveel mogelijk in de natuur te zijn en te wandelen. Hier in Mechelen en omgeving zijn... klik om verder te gaan »

Via platform Alltag werken Vluchtelingen mee aan ontwikkeling artificiële intelligentie toepassingen

Zelfrijdende auto’s, virtuele assistenten, vernieuwde self-service diensten in winkels… Die toepassingen van artificiële intelligentie werken alleen als ze héél goed opgeleid zijn. Door echte mensen!

Er is dan ook veel vraag naar medewerkers die technologische snufjes slimmer kunnen maken. In de wereld van robots en artificiële intelligentie (AI) heet dat “labelled data” toevoegen aan de toepassingen of “tagging”.

Een voorbeeld van een toepassing is: een machine leren om bepaalde... klik om verder te gaan »

Lucette and Pieter: We choose to take action instead of standing by in silence

door

I started to volunteer at Startpunt in 2015. Pieter, my husband, joined me some time later after that year. On Tuesdays I do not work and our children have grown up so I have some time left free to volunteer.

Why do we do this? Simple, we just want to make a small contribution to help people fleeing persecution or war. We choose to take some action instead of standing by in silence. There are a lot of people who support refugees or asylum seekers but they are not in the possibility to... klik om verder te gaan »

Maak kennis met Jay-Jay, ambassadeur van de Refugee Walk

door Dimitri

Jay-Jay, artiestennaam voor Majd hanon, is een danser met een boodschap. Na zijn vlucht uit Syrië 2 jaar geleden woont hij nu in Lubbeek met zijn familie, studeert hij sporthumaniora en charmeerde hij Vlaanderen dit voorjaar met zijn passage in Belgium’s Got Talent. Op 30 september wandelt hij mee met de Refugee Walk. “Om mensen een beter beeld te geven van wat vluchten betekent.”

Elkaar leren begrijpen

De Refugee Walk gaat over meer dan sport of sponsoring. De stappers van... klik om verder te gaan »

Collega in de kijker: Greet Habraken

Greet vervoegde het team van Vluchtelingenwerk Vlaanderen voor de organisatie van de Refugee Walk 2018. Maar ze is eigenlijk een oude bekende. Jaren geleden werkte Greet al een tijdlang bij Vluchtelingenwerk, toen het nog een compleet andere organisatie was. Terugkomen voelt als thuiskomen. Omdat ze graag de handen uit de mouwen steekt, perfectionistisch van aard is en veel ervaring heeft met projecten, past de voorbereiding van de Refugee Walk perfect bij Greet.

Vluchtelingenwerk... klik om verder te gaan »

‘Zomerbabbels’ 2018: Nederlands leren door te spelen

Dit jaar vindt een nieuwe editie van ‘Zomerbabbels’ plaats in het vertrouwde Startpunt (Brussel). Elke dinsdag en donderdag in juli en augustus krijgen beginnende sprekers Nederlands hier de kans om hun Nederlands te verbeteren aan de hand van educatieve spelletjes en gesprekken. Om een beter beeld te krijgen van het verloop van zo’n dag, bracht ik een bezoekje aan dit initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met het Huis van het... klik om verder te gaan »

Collega in de kijker: Jolien Potemans

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Jolien Potemans is projectmedewerker niet-begeleide minderjarige vluchtelingen (NBMV) en volgt hun traject op. Voor het Europees project Guardianship Advanced Instruments for child protection in Europe (G.A.IN.) ontwerpt zij samen met andere organisaties een toolkit om dit traject vlot te laten verlopen.

 

Welke studies heb je... klik om verder te gaan »

'Ook al was ik leerkracht Engels en mijn man advocaat, we vonden geen job. Daarom besloten we een eigen zaak te beginnen'

door Dimitri

Je bent leerkracht Engels in Syrië maar moet met je drie kleine kinderen uit je thuisland vluchtten door de oorlog. Via een omweg vlucht je via Turkije en Griekenland naar België. Oost-Vlaanderen om precies te zijn. Omdat je hier zeer moeilijk werk vindt, besluit je dan een eigen zaak te starten in het hartje van Zottegem. Haar naam is Maha Alajati. ‘Het leven was hier in het begin zeer hard. Maar weet je, ik geef nooit op. Nooit!’

Maha kwam met haar drie kinderen in januari 2016 naar... klik om verder te gaan »

Rino Feys schrijft boek 'Kruimels, Op zoek naar een toekomst'

door Dimitri

'Inlanders en nieuwkomers krijgen er de kans om een nieuwe start te maken. De verhalen gaan ook over mensen die in de Kringloopwinkel werken zoals nieuwkomers uit Irak, Somalië, Syrië en Afghanistan.'

'Kruimels, Op zoek naar een toekomst', het boek dat Rino Feys schreef over de dagelijkse gang van zaken in een kringloopwinkel in de regio Zuid West-Vlaanderen waar hij werkt, is nu beschikbaar in de boekhandel.

De titel verwijst naar de kruimels van tafel, oftewel datgene we niet... klik om verder te gaan »