'Ik heb dankzij hun al veel toffe mensen leren kennen en dat vind ik heel belangrijk'

door Tim

Koen (51) heeft enorm veel ervaring met vrijwilligerswerk. Al sinds zijn jeugd probeert hij mensen te helpen zo veel hij kan. ‘Mijn eerste ervaringen met vrijwilligerswerk heb ik opgedaan bij de jeugdbeweging en de Wereldwinkel,’ vertelt Koen. Toen hij wat ouder was en kinderen had, had hij hier iets minder tijd voor. Maar toch probeerde hij hiervoor tijd vrij te maken. ‘Toen de kinderen wat ouder waren had ik terug meer vrije tijd en ben ik weer meer vrijwilligerswerk gaan doen.'

Koen helpt mee bij verschillende activiteiten van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Het grootste evenement waarbij hij helpt is de Refugee Walk, een wandeling van 40km waar vorig jaar meer dan 1000 mensen aan hebben deelgenomen. ‘Ik probeer dat weekend zoveel mogelijk te helpen waar nodig. Er is altijd heel veel werk en de mensen daar zijn altijd heel dankbaar dat ik ze wil komen helpen’. 

Mensen helpen geeft Koen een enorme voldoening. Hij vindt dat mensen elkaar altijd moeten helpen. ‘Ik doe graag vrijwilligerswerk omdat ik geloof in een universele verbondenheid tussen alle mensen. Deze verbondenheid houdt in dat mensen elkaar altijd moeten proberen te helpen waar nodig. En mensen op de vlucht hebben nood aan hulp.’

Over zijn vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen is hij heel enthousiast. ‘Vluchtelingenwerk Vlaanderen doet belangrijk werk. Maar dat is niet de enige reden waarom ik graag voor hen werk. Het zijn ook allemaal heel vriendelijke en dankbare mensen. Ik heb dankzij hun al veel toffe mensen leren kennen en dat vind ik heel belangrijk. Het sociale aspect mag zeker niet vergeten worden’