Onze reactie op Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA)

door anoniem

Op 3 april 2018 liet Radio 2 Vlaams-Brabant Vlaams parlementslid Lorin Parys (N-VA) aan het woord over onveilige woonsituaties in Leuven. Daar is een studentenkamer vaak de domicilie van meerdere vluchtelingen, terwijl er officieel maar één persoon op zo'n kleine oppervlakte mag wonen. De heer Lorin Parys verwees daarbij naar een onderhoud met Vluchtelingenwerk Vlaanderen over die kwestie, maar vertelde er niet bij welke oplossingen Vluchtelingenwerk naar voren schuift. Daarom stuurden we een reactie naar de heer Parys en naar de VRT Nieuwsdienst:

Wij zien overal in Vlaanderen situaties van overbewoning door kwetsbare huurders waaronder vluchtelingen. Een dringende nood aan een betaalbaar onderkomen dwingt mensen soms tot samenhokken op een te kleine oppervlakte, waardoor hun veiligheid en gezondheid in gevaar zijn. Aan wat ligt dat? We weten al lang dat Vlaanderen kampt met een tekort aan sociale woningen. Vluchtelingen die aanspraak willen maken op een sociale huurwoning, lopen niet alleen tegen lange wachtlijsten aan. Zij ervaren ook extra drempels (ze voldoen bijvoorbeeld niet aan het criterium "lokale binding"). Op de private woningmarkt treffen we veel slechte huurwoningen. De huurprijzen swingen de pan uit.

Hoe kan Vlaanderen het aanbod betaalbare goede huurwoningen op de private woningmarkt doen groeien? Onder meer door een meer flexibele regelgeving te voorzien rond ondergeschikte woningen, woonalternatieven en cohousing. Terwijl sommige mensen hun toevlucht zoeken in een gedeelde studentenkamer, wonen andere mensen immers nog in een te grote woning die ze niet mogen delen. We willen

Wat is het antwoord op het probleem van overbewoning van studentenkoten in Leuven? Niet meer controle door de Stad Leuven, want dat is slechts symptoombestrijding. Wel gerichte aanpassingen aan het Vlaams en lokaal woonbeleid, dat is de aanpak die Vluchtelingenwerk Vlaanderen voorstaat samen met de ruim 40 lidorganisaties die wij vertegenwoordigen.