Studiedag Racisme: over wonden en veerkracht - 'Mama, ik wil niet meer bruin zijn!'

betalend evenement
€30,00

Op deze studiedag maak je kennis met het boek ‘Racisme: over wonden en veerkracht’ van Naima Charkaoui. Het boek analyseert hoe racisme de gezondheid en de ontwikkeling schaadt. Het geeft wegwijzers om de veerkracht en weerbaarheid van slachtoffers te versterken. We verdiepen wat het boek kan betekenen voor verschillende sectoren zoals de gezinsondersteuning, het onderwijs en de vrije tijd.

Deze studiedag is een initiatief van Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Odisee, Uit De Marge, het Minderhedenforum, Hand in Hand, het Kinderrechtencommissariaat en EPO Uitgeverij.

Programma

 • 09u: Onthaal
 • 09u30: Welkom door Kathleen Emmery (Kenniscentrum Gezinswetenschappen, Odisee)
 • 09u40: Reflectie door een jongere
 • 09u45: Toelichting boek ‘Racisme: over wonden en veerkracht’ door Naima Charkaoui (auteur)
 • 10u30: Korte reflecties, begeleid door Ikrame Kastit (Uit De Marge):Mohamed Barrie (Uit De Marge),
 • Birsen Taspinar (psychologe, psychotherapeut en lector bij Gezinswetenschappen, Odisee),
 • Hamid Riffi (adjunct-directeur secundaire school Scheppersinstituut Mechelen),
 • Marius Dekeyser (medewerker Hand in Hand),
 • en verschillende jongeren.
 • 11u30: Keuze tussen 4 sessies:

1. Racisme-ervaringen van ouders en kinderen: een uitdaging voor gezinsondersteuning - Sessie door Kenniscentrum Gezinswetenschappen van Odisee

Racisme heeft een impact op kinderen en jongeren. Staan ouders machteloos aan de zijlijn? Hoe kunnen we als gezinsondersteuners aan de slag gaan in het begeleiden van deze ouders, kinderen en jongeren? We denken er in deze workshop samen over na.
Ouders weten niet altijd goed hoe ze hiermee kunnen omgaan. Sommige ouders vermijden het bespreken van het onderwerp met hun kinderen. Andere ouders willen hun kinderen weerbaar maken tegen racisme door hen actief vaardigheden aan te leren. Ook worden ouders zelf met racisme geconfronteerd.

Hoe kan je als ouder je kind beschermen? In deze workshop gaan we samen met de deelnemers aan de hand van casussen op zoek naar uitdagingen, kansen en mogelijkheden.

2. Racisme in de vrije tijd - Sessie door Uit De Marge

Ook in de vrije tijd is racisme een realiteit. Kinderen en jongeren zijn slachtoffer of hebben zelf racistische vooroordelen. Zij worden voortdurend geconfronteerd met vooroordelen en racisme. Ook worden kinderen en jongeren geconfronteerd met niet-intentioneel racisme, zoals witte sprookjesverhalen of speelgoed. Tijdens deze workshop bekijken we welke impact dit heeft op kinderen en jongeren en hoe je daarmee in de vrije tijd aan de slag kunt gaan.

3. Onze organisatie dekoloniseren - Sessie door Hand in Hand tegen racisme

Niet onderhevig zijn aan racisme geeft een comfort dat mensen van kleur niet gegund is. Racisme blijft daarmee nog voor velen een blinde vlek. Zoals we pesten dikwijls maar opmerken als er een anti-pest beleid binnen onze organisatie actief is, zo moeten we werk maken van een anti-racisme beleid. Deze zaken worden aangekaart in de workshop. 

4. Aan de slag binnen onderwijs - Sessie door het Minderhedenforum

In deze sessie bespreken we hoe we racisme kunnen aanpakken op scholen. We focussen op hoe we leerlingen en hun ouders kunnen begeleiden als ze met racisme te maken krijgen.

 • 12u30: Broodjeslunch

Praktisch

 • datum: dinsdagvoormiddag 19 maart 2019

Inschrijven

Inschrijven ten laatste 10 maart 2019 

Kostprijs: € 30, inclusief aankoop van het boek.

 

Meer informatie over dit evenement vind je hier.

Odisee campus Gezinswetenschappen
Huart Hamoirlaan 136
1030 Brussel
België