Waar oost en west elkaar ontmoeten

12/10/2018 tot 14/10/2018
gratis evenement

De tentoonstelling ‘Waar oost en west elkaar ontmoeten’ is een samenwerking van Raid Alwasety en Greet Cassiers. Op vrijdag twaalf oktober begint hun tentoonstelling met een openingswoord van Frank Thiels en een vernissage waar de twee kunstenaars gedichten zullen voorlezen in het Nederlands en Arabisch.

Raid werkte al schilderend en beeldhouwend rond het thema: ‘Tussen schoonheid en verlangen’. ‘Kunst kan mensen samen brengen’, zegt Raid Alwasety. Drie jaar geleden vluchtte hij uit Irak, een land waar hij als kunstenaar met gevaar voor eigen leven voortdurend tegen de grenzen van de vrije meningsuiting aan liep. In België vond hij een nieuw thuis en vooral ruimte om al schilderend en beeldhouwend uitdrukking te geven aan wat voor hem belangrijk is: de mens en schoonheid.

Begin 2018 nodigde Greet Cassiers, een Belgische kunstenares, hem uit om samen te werken en hoewel ze geen van beiden elkaars taal spraken vonden ze elkaar moeiteloos door samen te werken in het atelier. (Voor de rest gebruikten ze google-translator)

Greet was al sinds 2015 geraakt door het gegeven van de eindeloze stroom vluchtelingen die hun huis en al wat hun dierbaar was, verlieten om humanitaire of klimaatredenen. De beelden van de mensen in vluchtelingenkampen en strompelend langs Europese wegen stonden in haar netvlies gebrand. Zij schreef er gedichten over en begon deze mannen, vrouwen en kinderen te schilderen in hun anonieme vormeloosheid. Geen stem, gezicht of naam, maar altijd een verhaal. ‘Het is een poging om hun bestaan te erkennen.’, zegt ze.

Zuiderpershuis
Timmerwerfstraat, 40, (1ste verd)
2000 Antwerpen
België