Kalender

Infoavonden pleegzorg voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen

14/05/2019 tot 18/06/2019
Pleegzorg Vlaanderen in samenwerking met Minor-Ndako
gratis evenement

In mei en juni organiseren de diensten voor pleegzorg, in samenwerking met Minor-Ndako, infoavonden over pleegzorg voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

Er blijven kinderen op de vlucht in ons land aankomen, alleen, zonder hun ouders of andere volwassenen die zich over hen ontfermen. Door de opvang in een gezin kunnen ze de best mogelijke zorgen en  ontwikkelingskansen krijgen. Voor deze kinderen en jongeren is Pleegzorg Vlaanderen op zoek naar kandidaat-pleeggezinnen met een plek in hun huis en hun hart.

Op hun infoavonden krijg je uitgebreid en vrijblijvend info over alles wat bij deze vorm van pleegzorg komt kijken. Wie zijn deze jongeren, wat hebben ze nodig, hoe wordt je een pleeggezin, welke omkadering kan je verwachten …

Dit wordt toegelicht door medewerkers van Pleegzorg en Minor-Ndako en door een getuigenis van pleegzorgers (en jongeren) die hun relevante ervaringen delen.

Praktisch

 • dinsdag 28 mei om 19u30, Pleegzorg Provincie Antwerpen, Berchemse  Poort, H. Hartstraat 13, 2600 Berchem (ingang achter kerkje op de hoek van Singel en Grote Steenweg) in  Antwerpen. Inschrijven voor 21/05 via ann.vanroy@pleegzorgprovincieantwerpen.be
 • maandag 17 juni om 19u30, Pleegzorg West-Vlaanderen, Meensesteenweg 412 in Roeselare. Inschrijven voor 10/06 via anne.cools@pleegzorgwvl.be
 • dinsdag 18 juni van 20u tot 22u, Pleegzorg Limburg, Huis Van Het Kind, Maastrichterstraat 96 in Hasselt. Inschrijven voor 11/06 via mishi.jooken@pleegzorglimburg.be
locatie

Studiedag: vrijwilligers die vluchtelingen ondersteunen met wonen

Odisee - Kenniscentrum Gezinswetenschappen
gratis evenement

Op donderdag 13 juni stelt het Kenniscentrum Gezinswetenschappen in Brussel de onderzoeksresultaten voor van het project 'Woonbegeleiding van vluchtelingen door vrijwilligers'. 

De huisvestingsmarkt in Vlaanderen staat al jarenlang onder druk. Dat ervaren ook vluchtelingen na hun erkenning. Een woning vinden is één van de onmiddellijke noden na erkenning.

Heel wat vrijwilligersinitiatieven zetten zich al jaren in om vluchtelingen te ondersteunen bij hun integratie en in hun woonzoektocht. Wat is het belang van hun inzet? Op welke (ondersteunings)noden botsen zij? Welke praktijken inspireren om de woonnoden van vluchtelingen aan te pakken? En hoe kan het beleid dit ondersteunen?

In opdracht van het Agentschap Jongerenwelzijn (Vlaamse overheid) voerde het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee Hogeschool) een onderzoek naar de ondersteuningsnoden van vrijwilligers die woonondersteuning bieden aan erkende vluchtelingen. Op de studiedag stellen ze de resultaten voor, en een draaiboek ter ondersteuning van al wie met vluchtelingen werkt.

Programma

9u: Onthaal en koffie

9u30: Verwelkoming + inleiding (Agentschap Jongerenwelzijn)

9u40:
Woonnoden van vluchtelingen: een onderschat probleem
Dirk Geldof, Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee) & Faculteit Ontwerpwetenschappen (Universiteit Antwerpen)

10u:
Woonondersteuning van erkende vluchtelingen door vrijwilligers. Wat leert het onderzoek?
Louise D’Eer & Lore Robeyns, Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

11u:
Woontrajecten erkende vluchtelingen: lopend onderzoek in beeld
Babette Wyckaert, KULeuven

11u10: Koffiepauze

11u25

Workshops:

 1. Samenhuizen met vluchtelingen (Nils Luyten, Orbit vzw, & twee getuigenissen)
  Samenhuizen zonder een vermindering in (vervangings)inkomen? Een kamer in je eigen woning verhuren aan een erkend vluchteling? ORBIT vzw stelt hun stap-voor-stap handleiding ‘Melding Tijdelijk Wonen’ voor en laat je kennismaken met enkele samenhuizers.
 2. (Tijdelijk) inzetten van leegstand (Pascal Debruyne, Vluchtelingenwerk Vlaanderen & Caroline Beyers, Stad Gent)
  Hoe kan je als vrijwilligersinitiatief of lokaal bestuur leegstand tijdelijk invullen? Hoe werkt sociaal beheersrecht, sociaal leegstandsbeheer en bezetting ter bede? Wat zijn inspirerende praktijkvoorbeelden die door leegstand in te zetten tijdelijk onderdak geven aan vluchtelingen.
 3. Alles wat je moet weten over de nieuwe huurwetgeving
  (Joy Verstichele, Vlaams Huurdersplatform)
  Begeleid jij erkende vluchtelingen in hun zoektocht naar een huurwoning, of ondersteun je vrijwilligers die dit doen? Dankzij deze workshop is je begeleiding helemaal mee met de laatste wijzigingen van huurwetgeving en huursubsidie.
 4. Werving van vrijwilligers
  (Sarah Eelen, Steunpunt vrijwilligerswerk Brussel)
  Werven van nieuwe vrijwilligers is niet altijd eenvoudig. Waar ligt de sleutel tot succes? Het Brussels Steunpunt Vrijwilligerswerk zet je op weg met concrete tips & trics voor het wervingsproces.

13u: Netwerkmoment met broodjes

Praktisch

Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht.

Datum: donderdag 13 juni, 9u - 14u

Plaats: Herman Teirlinckgebouw (Tour & Taxis), Havenlaan 88, 1000 Brussel (op wandelafstand van Brussel-Noord)
Georganiseerd door het Agentschap Jongerenwelzijn (Vlaamse Overheid) en het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee Hogeschool), met dank aan departement Kanselarij en Bestuur.

>> Inschrijven 

locatie

Film: Stranger in Paradise

Vluchtelingenwerkgroep Wetteren vzw
betalend evenement
€8,00

Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag op donderdag 20 juni stelt Vluchtelingenwerkgroep Wetteren je de film 'Stranger in Paradise' van de Nederlandse regisseur Guido Hendrikx voor in Cultuurcentrum Nova in Wetteren.

Verhaal

Op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europe, neemt een groep vluchtelingen plaats in een onthaalklas waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht. Er ontspint zich een drieledig welkomstwoord: aanvankelijk afwijzend en ontnuchterend, nadien vol empathie en goede wil en tot slot komt hij op de proppen met complexe regels en onbegrijpelijke procedures waaraan ze moeten voldoen.

Meer info en kaarten

Kaarten aan € 8 zijn te bekomen bij alle leden van de werkgroep en o.m. bij

Herman De Winne  Populierenlaan 42   09/3697098    herman.dewinne@telenet.be 

Jo De Winter           Herdershoek 80       09 369 23 60  joan.de.winter@telenet.be

Mich De Wilde        Jabekestraat 48      09 369 93 24  dewilde.mich@gmail.com

Hilde Verhoeven     Boekakker 44          09 368 06 16  hiverhoeven@hotmail.com

Zolang er plaatsen vrij zijn, kan men kaarten kopen aan de kassa de avond van de vertoning.

locatie