Dienst Vreemdelingenzaken wil onlinecampagne tegen foute info mensensmokkelaars

De Dienst Vreemdelingenzaken wil een interactieve onlinecampagne starten om tegengewicht te bieden aan de vele onjuiste verhalen die mensensmokkelaars verspreiden onder (potentiële) migranten. Dat blijkt uit een openbare aanbesteding die de overheidsdienst vorige week vrijdag lanceerde. Inspiratie voor de campagne vond de dienst bij de Duitse website rumoursaboutgermany.de.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Adviescentrum Migratie (ACM) erkennen de nood aan informatie die zich richt op migranten die ook objectief, volledig en up-to-date is. ‘Maar als we denken aan de infobrieven die de Dienst Vreemdelingenzaken eerder verspreidde, belooft het niet veel goeds’, reageert Rein Antonissen, directeur van Vluchtelingenwerk. ‘Ze focuste vooral op de nadelen en risico's en was gericht op bepaalde nationaliteiten.’

De Dienst Vreemdelingenzaken wil potentiële migranten in herkomst- en verblijfslanden en vluchtelingen in transitlanden informeren over de risico's van migratie en de kansen en omstandigheden van asiel of verblijf in België. In de aanbesteding staat duidelijk dat het de bedoeling is om via sociale media in dialoog te gaan met de migranten, in hun eigen taal. Zo moet ‘constant een tegengewicht geboden worden aan de verhalen van de mensensmokkelaars’.

Meron Knikman, Teamverantwoordelijke van ACM voegt toe: 'Wij vragen ons af in hoeverre instanties als het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen de redactie zullen mogen verzorgen, alsook of specialisten uit het middenveld en ngo's worden aangesproken. Wie zal bovendien individuele vragen beantwoorden? Verwijst men voor individueel advies door?'

Dat is cruciaal, want elke situatie is anders en je riskeert mensen af te schrikken die bescherming nodig hebben of die hier wel legale kansen kunnen krijgen.