In Aken is de Europese Karel De Grote-prijs voor jongeren 2018 uitgereikt. 'Road of Change' is de Belgische laureaat

  • Belgische delegatie Charlemagne Youth Prize 2018

Een reis dwars door Europa, over routes die worden afgelegd door mensen op de vlucht. Met dat ambitieus project, uitgevoerd met veertien gemotiveerde jongeren uit zeven Vlaamse scholen, kwam Vluchtelingenwerk Vlaanderen i.s.m. Bond zonder Naam als Belgische laureaat uit de bus van de Karel de Grote-prijs voor jongeren 2018.

Een Belgische delegatie van jongeren, leerkrachten en organisatoren van 'Road of Change' woonde vandaag de prijsuitreiking bij in Aken. Daar kregen de Belgen een diploma en een medaille overhandigd. De deelnemers aan Road of Change kregen ook een uitnodiging voor een bezoek aan het Europees Parlement in Brussel op 23 mei. Bekijk de foto's op Flickr!

Road of Change

Op 9 februari 2018 begon het team van 'Road of Change' aan een reis van tien dagen door Europa. Het doel? Luisteren naar de verhalen van mensen die op de vlucht zijn. Veertien leerlingen en hun zes leerkrachten, vergezeld door zes afgevaardigden uit het maatschappelijk middenveld en drie journalisten, bezochten steden in Slovenië, Kroatië, Servië, Italië, Frankrijk en België.

Tijdens hun reis ontmoetten ze mensen uit Irak, Iran, Syrië, Afghanistan, Eritrea, Ethiopië, Pakistan en Bangladesh. Zij zijn allen gevlucht voor oorlog of onmenselijke leefomstandigheden en ze hebben allemaal een verhaal te vertellen. Door die verhalen te delen, maar ook door te leren van 'changemakers' die ze tegenkwamen onderweg (ngo’s, mensenrechtenactivisten, lokale gemeenschappen, overheidsactoren etc.), willen de Belgen het bewustzijn over het thema migratie vergroten.

'Het is een reis die het mogelijk maakt om met anderen contact te maken en hen beter te begrijpen.' leggen ze uit. 'Een reis die jongeren helpt te groeien, en na te denken over Europese waarden en mensenrechten.'

Wil je meer weten?

De Karel de Grote-prijs

De Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren heeft als doel de ontwikkeling van Europees bewustzijn bij jonge mensen aan te moedigen en hun deelname aan Europese integratieprojecten te bevorderen. In België stelden 18 projecten zich kandidaat voor de Karel De Grote-prijs. Een jury van Belgische Europarlementsleden nomineerde 'Road of Change' als Belgische laureaat.

Er waren nog 26 andere nationale laureaten. Vandaag in Aken zijn uit de 27 nationale winnaars de Europese laureaten gekozen. De winnaar van de Karel de Grote-Prijs voor jongeren 2018 is een Pools project dat jonge Europeanen uitnodigt om de geschiedenis achter de concentratiekampen uit WOII te ontdekken. De tweede prijs ging naar Juvenilia, een vereniging uit Italië die opera en theater promoot onder jongeren uit heel Europa. De derde prijs, tenslotte, was voor blogger en auteur Farah Abdullahi Abdi uit Malta. Proficiat! 

Meer weten?