Morgen start de Week van de Vrijwilliger: vluchteling en vrijwilliger Abera vertelt je graag zijn verhaal

  • Startpunt vrijwilliger: Abera Yemaneab en co

In het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in de Brusselse Noordwijk kunnen asielzoekers terecht op de eerste dag van hun aankomst in België. Tijdens de middag onthaalt een team vrijwilligers hen met een kom soep en degelijke informatie over hun rechten en het verloop van hun asielprocedure. In het team vrijwilligers tellen we verschillende mensen die zelf een vluchtverleden hebben. Eén van hen is Abera Yemaneab. Als aanloop naar de Week van de Vrijwilliger (3 – 11 maart) deden we zelf al een kort interview met hem. Ook aan geïnteresseerde journalisten wil Abera met plezier zijn verhaal doen.
 

Wat drijft je om vrijwilligerswerk te doen?

Ik ben gevlucht uit Ethiopië. Zes jaar geleden ben ik als asielzoeker in België aangekomen. Vier jaar geleden kreeg ik de status van erkend vluchteling. Ik ben België dankbaar voor de kans die ik gekregen heb. Daarom wil ik iets terugdoen. Ik werk met plezier elke donderdag in het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ik doe ook vrijwilligerswerk bij andere organisaties.
 

Wat doe je in het Startpunt?

De meeste vrijwilligers in het Startpunt focussen op het informeren van de mensen die net in België zijn aangekomen. Ik neem eerder praktische taken voor mijn rekening, zoals de afwas. Maar ik ben flexibel: ik spring gewoon in waar het nodig is.
 

Wat vind je het mooiste aan het werk dat je hier doet?

Het feit dat je mensen tegenkomt die je hulp echt waarderen en nodig hebben. Je merkt dat je een verschil kan maken in het Startpunt, wanneer mensen met een ander gevoel vertrekken dan toen ze binnenkwamen. Daarnaast vind ik het belangrijk om mensen die hier juist aankomen op hun gemak te stellen en hen de informatie te geven waar ze nood aan hebben.
 

Waarom heb je voor vrijwilligerswerk bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen gekozen?

Omdat ik zelf een vluchtverleden heb, is de eerste en voornaamste reden voor mij: mensen helpen die op de vlucht zijn. Een extra reden is dat ik mijn Nederlands wil oefenen.
 

Waarom is vrijwilligerswerk belangrijk?

Het brengt het beste in mensen naar boven. Vrijwilligerswerk doen is een ideale manier om je wereld te verbreden. Tegelijk verbreed je de wereld van de mensen die je ontmoet. Het is door samen te werken dat we kunnen breken met vooroordelen ten opzichte van mensen van andere culturen, klassen of nationaliteiten.
 

Met dank aan vrijwilliger communicatie Lise Zeguers die dit interview deed en Europese vrijwilliger Mihnea Iuga die de vrijwilligerscoördinatie doet van het Startpunt en voor de foto's heeft gezorgd :-) Wat zou Vluchtelingenwerk Vlaanderen doen zonder straffe vrijwilligers?
Op de foto: Abera met andere vrijwilligers en Startpunt-medewerker Adnan. 
 

Hier vind je meer info over de vrijwilligersweek