Sluiting opvang voor kwetsbare asielzoekers: politieke beslissing met onmenselijke gevolgen

Eind deze maand moeten ook de meer dan 500 opvangplaatsen die Vluchtelingenwerk Vlaanderen coördineert definitief dicht. Daardoor moeten alle asielzoekers verhuizen. En dat verloopt bijzonder stroef. Fedasil vindt moeilijk plaatsen voor onze bewoners. Ondanks de nodige inspanningen. Asielzoekers krijgen amper vijf dagen tijd om te verhuizen naar een andere plaats. Soms naar de andere kant van het land. Ouders moeten nu nog op zoek naar een nieuwe school. En dat door een politieke beslissing waarbij onnodig bewoonde opvangplaatsen worden gesloten.  

Vind jij dit ook onmenselijk? Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram en deel je verontwaardiging met #mensenzijngeenconserven.

Al in juni 2016 besliste de regering tot een zeer grote sluitingsoperatie in het opvangnetwerk voor asielzoekers. 10 000 plaatsen zouden binnen het jaar gesloten moeten worden, om leegstaande en overbodige plaatsen te vermijden. Dit gold ook voor de individuele opvangplaatsen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en haar partners.  

'Hun vlucht was al een traumatische ervaring, maar gedwongen verhuizingen zijn in het bijzonder voor kinderen des te pijnlijker. Continuïteit in hun opvang, begeleiding, schoolgaan… zijn van extra groot belang wil je ze een min of meer normale ontwikkeling kunnen geven.'
(Bruno Vanobbergen - Kinderrechtencommissaris)

Meer info?

Lees hier ons persbericht.

Bekijk hier ons fotoverslag.