Blog charlotte

afbeelding van charlotte

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Op 6 januari bleek nog maar eens, toen de VDAB de werkloosheidscijfers in Vlaanderen bekend maakte, dat die bedroevend hoog blijven voor mensen met een migratieachtergrond. Wat meer is, is dat deze mensen op onze arbeidsmarkt slechter af zijn dan in om het even welk ander EU-land. Dat blijkt uit onderzoek van Peter De Cuyper (integratie- en arbeidsmarktexpert KU Leuven). In economisch opzicht... klik om verder te gaan »

Wanneer een jonge man aan de andere kant van het hek me naar mijn land vraagt, slaakt hij een blije kreet van herkenning. “Oh! Van België! En wij van Congo!”  “Of hij België dan kent, er al eens is geweest,” ga ik verder. “Nee”, is het enigszins verrassende antwoord. Maar ik denk hem te verstaan. Een gedeeld verhaal, een vertrouwd element. Ik begrijp het troostende van die herkenning op... klik om verder te gaan »

Vanuit het noordoostelijke stadje Molyvos op Lesvos lees ik in de Vlaamse pers verklaringen dat er “minder asielzoekers” in ons land aankomen deze dagen. De inwoners van dit stuk van het eiland zagen hier de voorbije maanden heel veel mensen aanspoelen. Hier is de zee tussen Turkije en Griekenland nauw. Vooral ’s nachts, als je de lichtjes aan de overkant ziet, lijkt het weinig meer dan een... klik om verder te gaan »

Een beeldschoon jongetje met donkere krullen loopt de trappen af van een witgekalkt huis naar een zonnig stukje strand. Hij lacht en speelt bij het felblauwe water. Een idyllisch plaatje. Maar het Griekenland waar ik terechtkom is niet de plek die het reclamefilmpje van de luchtvaartmaatschappij me voorspiegelt.

Op weg naar Lesvos, in de luchthaven, in de bus, in een café, ontmoet ik... klik om verder te gaan »

Vanochtend vroeg werden 136 mensen uit Lesvos en 66 uit Chios, die hun leven riskeerden om bescherming te zoeken in Griekenland, op de ferry gezet, terug naar Turkije. Een illegale deportatie, gesponsord door Europa.

Illegaal omdat er geen enkele garantie is dat de asielprocedure werd gerespecteerd. Illegaal omdat deze mensen een mensonterende behandeling riskeren in Turkije.... klik om verder te gaan »

Mijn naam is Charlotte en al 12 jaar werk ik bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ik trek me het lot van de asielzoekers en vluchtelingen aan. Ik probeer dan ook regelmatig langs te gaan in het daklozenkamp rechtover de Dienst Vreemdelingenzaken.

Gisteren bij aankomst in het Maximiliaanpark brief ik de vrijwilligers van Vluchtelingenwerk, voor de herkenbaarheid allemaal met een... klik om verder te gaan »