Blog rozan

afbeelding van Rozan

Freelance schrijver, vertaler en blogger.

website Rozan »

Aleksandr Drozdovskiy

Iedereen heeft wel van de KGB gehoord: de belangrijkste geheime dienst van de voormalige Sovjet Unie. Nooit had ik gedacht dat ik aan tafel zou zitten met iemand die door de KGB opgepakt, ondervraagd en jarenlang bespioneerd werd. Dit is het verhaal van Aleksandr, die uit vrees voor zijn leven Wit-Rusland uiteindelijk inwisselde voor België.

Toen Aleksandr een jaar of 22 was, werd hij... klik om verder te gaan »

Ayan Mohamud Yusuf

Toen Ayan elf was, veranderde haar leven voorgoed.  Door de burgeroorlog die destijds in Somalië woedde, moest de hele familie hals over kop hun huis in Mogadishu achterlaten en op zoek gaan naar veiligere oorden. Pas op haar drieëntwintigste zag ze haar ouders terug – en toen woonde ze al bijna zeven jaar in België.

“Ik snapte niet echt wat er aan de hand was,” vertelt Ayan over de dag... klik om verder te gaan »

Pape M. (34)

Hoewel Senegal een van de armste landen ter wereld blijft, is het er in vergelijking met veel andere Afrikaanse landen vrij rustig wonen. Het is een relatief stabiele democratische republiek en er woedt geen oorlog. Toch kan het leven er ondraaglijk zijn. Als je homoseksueel bent, bijvoorbeeld.

Maar liefst 94% van de Senegalezen is moslim. Homoseksualiteit is er volledig uit den boze en... klik om verder te gaan »

Soeppunt - (c) Pieter-Jan De Pue

Deze maand even geen vluchtelingenverhaal – ik ging namelijk een kijkje nemen in het Soeppunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Hier kunnen asielzoekers bij aankomst in ons land terecht voor een bord soep en een warm onthaal.

Wanneer ik op een koude dag bij het Soeppunt aanklop, zijn de vrijwilligers nog volop bezig met de voorbereidingen. In het kleine zaaltje worden de stoelen... klik om verder te gaan »

Mokhallad Rasem

Net als Zainab komt Mokhallad uit Irak, maar hij is om heel andere redenen in België beland. Mokhallad is theaterregisseur en –acteur. Toen hij in 2005 werd uitgenodigd om twee maanden lang aan een theaterproject te gaan werken in Duitsland, pakte hij zijn koffer en zei hij zijn familie gedag. Wist hij veel dat hij niet meer zou terugkeren.

“Net voor ik weer naar huis zou vliegen, kreeg... klik om verder te gaan »

Zainab

De val van Saddam Hoessein in 2003 luidde dan misschien wel een nieuw tijdperk in voor Irak – voor Zainab betekende dit jaar het einde van haar vrijheid. Bijna acht jaar lang leefde ze ondergedoken in haar vaderland tot er haar in 2011 nog maar één optie restte: vluchten.

Ondertussen is het alweer tien jaar geleden dat de Amerikaans-Britse coalitie Irak binnenviel en korte metten maakte... klik om verder te gaan »

Hassan Hussein Yuma

De 22-jarige Hassan komt uit Somalië, en is ondertussen bijna twee jaar in België. Ik spreek met hem af op zijn appartementje in Mechelen, dat qua grootte te vergelijken valt met een studentenkamer. Hassan woont alleen; hij is dan ook in zijn eentje zijn land ontvlucht.
Waarom?

Even kort de situatie schetsen: in Somalië bestaan er naast de etnische Somaliërs ook een aantal... klik om verder te gaan »