Blog

Auteurs

Charlotte Vandycke

afbeelding van charlotte

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Dimitri

afbeelding van dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

afbeelding van Erik Hommel

Marieke

afbeelding van marieke

medewerker fondsenwerving

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

afbeelding van vluchtelingenwerk

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

Blog vrijwilliger Pablo: "22 jaar, helemaal de kluts kwijt en perspectiefloos"

Pablo Fernandez Alonso is vrijwilliger bij ons Startpunt. De vrijwilligers staan meerdere ochtenden per week aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers (Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil) -Klein Kasteeltje- in Brussel. Daar komen mensen toe die internationale bescherming vragen in ons land. Pablo geeft er basisinformatie over de asielprocedure en antwoordt op vragen die mensen hebben.

Het Brusselse Saincteletteplein, een zaterdagavond in januari

Ik kwam terug uit Antwerpen. Het... klik om verder te gaan »

Collega in de Kijker: Griet

afbeelding van dimitri door Dimitri

Vandaag zetten we een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk. Griet coördineert het project ‘Gastvrij Netwerk Versterkt vrijwilligers voor mensen op de vlucht’ waarbij zij voor en met de vrijwilligersorganisaties van Gastvrij Netwerk aan een leerplatform werkt.

"Mijn functie binnen Vluchtelingenwerk is wat atypisch", zegt Griet, "omdat ik mijn focus op Gastvrij Netwerk vzw. Dit is een netwerk van... klik om verder te gaan »

Bindus Works: jobcoachingsproject in Brussel

afbeelding van dimitri door Dimitri

version française

 

Ben jij?op zoek naar werk of een opleiding?kortgeschoold?gedomicilieerd in Brussel?minimum 18 jaar en heb je een migratieachtergrond?

Dan ondersteunen we je graag bij jouw zoektocht naar werk, een opleiding of bij het opstarten van je eigen zaak!

Met ons project Bindus Works, gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fonds Vlaanderen, bieden we persoonlijke, intensieve begeleiding op maat. Dit zowel... klik om verder te gaan »

Mensen Onderweg: een project voor mensen op de vlucht

afbeelding van dimitri door Dimitri

Mensen Onderweg bundelt in de loop van het najaar 2020, activiteiten rond mensen op de vlucht (van hun thuisland tot België) en nu nog steeds onderweg om zich een plaats te verwerven in onze maatschappij. Getuigenissen, kennis en ervaringen worden zowel op het podium gedeeld via muziek, voordrachten, film en theater als via allerlei workshops. Een divers programma voor jong en oud en iedereen tussenin.

Meer informatie

Meer info over dit project en alle activiteiten... klik om verder te gaan »

TAALHULPENdag: Een kans voor anderstalige nieuwkomers

afbeelding van dimitri door Dimitri

Op vrijdagnamiddag 28 augustus 2020 hield Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Brussel Onthaal en Groep INTRO een informatiesessie over de gratis opleiding tot taalhulp. 

Taalhulpen zijn mensen die meertalig zijn en het Nederlands goed beheersen en tolken. "Doel van dit pilootproject is enerzijds jongeren die al tolken erkenning bieden en toekomstperspectieven geven als gecertifieerd sociaal tolk.' legt Veronique, medewerker onderwijs bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen uit. '... klik om verder te gaan »

App ‘FACT’ vereenvoudigt communicatie met anderstaligen in werkomgeving

afbeelding van dimitri door Dimitri

De Provincie West-Vlaanderen en haar partners lanceren binnen het Interregproject ‘AB-Réfugiés-Emploi’ de mobiele app ‘First Aid Communication Tool’, of kortweg ‘F ACT’.Dat gebeurde naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag op zaterdag 20 juni. 

‘FACT’ moet ervoor zorgen dat communiceren op de werkvloer een stuk makkelijker wordt. In heel wat sectoren zijn stilaan immers meer en meer anderstaligen (al dan niet vluchtelingen) actief. Ook voor seizoensarbeid kan de applicatie een grote... klik om verder te gaan »

Een betaalbare woning voor vluchtelingen? De Volle Aflaat (ver)huurt samen met jou!

afbeelding van dimitri door Dimitri

Met de buurtgroep De Volle Aflaat uit Sint-Amandsberg willen ze een droom realiseren: als ze genoeg geld hadden kochten ze een woning om ze te verhuren aan nieuwkomers uit oorlogsgebied. Daarom gaan ze een samenwerking aan met de Gentse coöperatie Wooncoop en verzamelen ze het nodige geld via coöperatief aandeelhouderschap.

Ook jij kan meedoen. Het is heel eenvoudig en een investering kan al vanaf 250 euro. Ze zoeken natuurlijk ook... klik om verder te gaan »

Krachtboek voor jongeren met een vluchtverhaal

afbeelding van dimitri door Dimitri

Zeven studenten aan de VIVES hogeschool onderzochten hersteltime-out werking bij anderstalige minderjarige asielzoekers. Al hun aanbevelingen zijn samengebundeld in een krachtboek. De studenten werkten hiervoor samen met vzw Oranjehuis dat zich inzet voor jongeren en hun context, en hen ondersteuning, begeleiding en opvang aanbiedt.

vzw Oranjehuis merkte dat er steeds meer niet-begeleide minderjarige vluchtelingen doorstromen binnen hun werking en dat er nood was om meer inhoud te... klik om verder te gaan »

ME:US wil ondernemers met een migratieachtergrond een stem geven

afbeelding van dimitri door Dimitri

ME:US wil een nieuw licht schijnen op de actuele situatie rond ondernemers met een migratieachtergrond in België. Dit doen ze door de verhalen van enkele ondernemers met migratieachtergrond neer te pennen in een motivationele planner.

Door hen te interviewen en de kans te geven om hun boodschap naar buiten te brengen, hopen ze mensen te inspireren, motiveren en bewust te maken van de meerwaarde die migratie kan bieden.

... klik om verder te gaan »

Boek: 'Migranten aller landen'

afbeelding van dimitri door Dimitri

In de tweede brief van Zwijgen is geen optie spreekt Walter Zinzen over migratie. Dit is geen wetenschappelijk essay over noch een brave onpartijdige kijk op migratie. Het is een pamflet, een oproep tot mededogen, gebaseerd op feiten in plaats van verzinsels. Migratie is geen gevaar maar een fenomeen zo oud als de mensheid zelf. Iedere bewoner van deze planeet heeft het recht om zich op om het even welke plek op aarde te vestigen. Op voorwaarde dat zijn bedoelingen eerlijk zijn. 

De... klik om verder te gaan »