Blog

Auteurs

Charlotte Vandycke

afbeelding van charlotte

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Dimitri

afbeelding van dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

afbeelding van Erik Hommel

Marieke

afbeelding van marieke

medewerker fondsenwerving

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

afbeelding van vluchtelingenwerk

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

Collega Geert in de kijker: “Het leuke aan mijn job is dat ik permanent nieuwe uitdagingen heb”

Geert is onze coördinator bij Startpunt. Het Startpunt-team informeert asielzoekers op de dag van hun aanmelding in België. Voordat Geert aan de slag ging bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen, werkte ze als coördinator in Afrika voor verschillende (inter)nationale organisaties: “Werken voor een organisatie met een mensenrechtenbenadering is voor mij een heel evidente zaak.”

Geert werkt bijna vijf jaar voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Nog niet zo lang eigenlijk”, zegt ze zelf. “Ik heb 20... klik om verder te gaan »

Startpunt door de ogen van stagiaire Anais

Ik ontmoette Daphne, projectmedewerker bij Startpunt, tijdens mijn eerste dag als stagiaire in het communicatieteam. “Ben je bekend met Startpunt?” Voor haar was het simpelweg een vraag om het gesprek draaiende te houden. Voor mijn overdenkende brein was het een confronterende vraag. Ik wist er zo goed als niets over. “Ga het anders eens bezoeken?”, stelde mijn stagebegeleider voor.

Om 8 uur ’s ochtends sta ik in de Oppemstraat in de Noordwijk van Brussel. Daar verzamelt het... klik om verder te gaan »

Kinderen ‘verdwijnen’ in Europa

'Enkel met juiste gegevens kan aan de juiste oplossingen worden gewerkt', schrijft Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. 'Wij verwachten dat voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen de krachten over alle lidstaten gebundeld worden om ervoor te zorgen dat elk kind de bescherming en omkadering krijgt die het verdient.'

In drie jaar tijd zijn er minstens 18.292 niet-begeleide minderjarige vreemdelingen 'verdwenen' in Europa. Dat... klik om verder te gaan »

“Vluchtelingen kunnen enorm bijdragen aan de samenleving door hun veerkracht”

Petra Schipper is inhoudelijk coördinator van het project de Woonterp bij het Protestants Sociaal Centrum (PSC), een vrijwilligersbeweging in Antwerpen die zich inzet voor mensen in armoede en mensen op de vlucht. Petra is ook stadspredikant. Door haar verbindende rol is ze een brugfiguur, luisterend oor en spreekbuis: “Samen leren we hoe we een stap vooruit kunnen zetten.”

Vrijwilligersbeweging

PSC heeft verschillende projecten waaraan toegewijde vrijwilligers meewerken. Één daarvan is... klik om verder te gaan »

Onze vrijwilliger Lara in de kijker: "Ik voel me zeer comfortabel, blij en dankbaar voor deze kans”

afbeelding van dimitri door Dimitri

Vandaag zetten we één van onze vrijwilligers graag in de kijker. Lara is nog maar enkele weken bezig bij Vluchtelingenwerk als Europese vrijwilliger. Ze komt uit Spanje en heeft één Belgische ouder.

“Ik voelde me altijd aangetrokken tot sociale studies en wil graag mijn professionele carrière verderzetten in het verdedigen van de rechten van mensen op de vlucht. Daarom zocht ik om ervaring op te doen. Via via hoorde ik dat Vluchtelingenwerk iemand zocht om een vrijwilliger te... klik om verder te gaan »

Theatervoorstelling: De knikkers van Qadir

afbeelding van dimitri door Dimitri

De theatervoorstelling 'de knikkers van Qadir' tourt in het najaar door Vlaanderen. Momenteel kan je ze nog heel de maand online zien op VRT NU.

Op basis van het succesrijke boek ‘De knikkers van Qadir – het waargebeurde verhaal van een vader op de vlucht’ van Leo Bormans en Qadir Nadery maakte regisseur Stefan Perceval met HETGEVOLG een indrukwekkende en eigenzinnige theatervoorstelling.

Daarin speelt de Afghaanse... klik om verder te gaan »

Collega Fien in de Kijker: "Ik ontdekte welke rol vrijwilligers spelen in de ondersteuning van gezinnen op de vlucht"

afbeelding van dimitri door Dimitri

Vandaag zetten we een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk. Fien is onze projectmedewerker rond gezinnen op de vlucht. Ze coördineert niet alleen het hele project maar ondersteunt ook formele en informele ondersteuningsfiguren rond gezinnen op de vlucht.

“Als student Gezinswetenschappen was ik afgelopen zomer op zoek naar een stageplaats om mijn laatste jaar af te ronden. Uit ervaring op mijn vorige stageplaats... klik om verder te gaan »

Collega Helene in de Kijker: "Mijn grootste hoop is dat we met de jongeren op kamp kunnen in de zomer!"

afbeelding van dimitri door Dimitri

Vandaag zetten we een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk. Helene coördineert ons jongerenproject Ananas en werkt ook in het team beleid & ondersteuning. “Vorige zomer zag ik een droomvacature passeren: medewerker van het jongerenproject van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, een combinatie van hands on werk met een groep jongeren en beleidswerk samen met die jongeren. Wat een unieke combinatie! Dat kon ik niet laten... klik om verder te gaan »

Blog vrijwilliger Pablo: "22 jaar, helemaal de kluts kwijt en perspectiefloos"

Pablo Fernandez Alonso is vrijwilliger bij ons Startpunt. De vrijwilligers staan meerdere ochtenden per week aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers (Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil) -Klein Kasteeltje- in Brussel. Daar komen mensen toe die internationale bescherming vragen in ons land. Pablo geeft er basisinformatie over de asielprocedure en antwoordt op vragen die mensen hebben.

Het Brusselse Saincteletteplein, een zaterdagavond in januari

Ik kwam terug uit Antwerpen. Het... klik om verder te gaan »

Collega in de Kijker: Griet

afbeelding van dimitri door Dimitri

Vandaag zetten we een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk. Griet coördineert het project ‘Gastvrij Netwerk Versterkt vrijwilligers voor mensen op de vlucht’ waarbij zij voor en met de vrijwilligersorganisaties van Gastvrij Netwerk aan een leerplatform werkt.

"Mijn functie binnen Vluchtelingenwerk is wat atypisch", zegt Griet, "omdat ik mijn focus op Gastvrij Netwerk vzw. Dit is een netwerk van... klik om verder te gaan »