'België heeft me geholpen en ik wil er iets voor terug doen'

door Dimitri

‘Ik ben altijd positief ingesteld en wil tussen de mensen werken. Iedereen blij maken, is mijn doel. Als psychologe wil ik mensen helpen.’

Ruket (49 jaar) vluchtte in 2010 om politieke redenen van Rusland naar België. In haar thuisland haalde ze een universitair diploma in de kinderpsychologie en geschiedenis. Ze werkte er 21 jaar lang als leerkracht. Hier ondervindt ze problemen om een volwaardige job te vinden. Jobcoach Roland helpt haar in de zoektocht naar werk.

In ons gemeenschappelijk project ‘Jobcoaches’ met de VDAB helpen twintig jobcoaches vluchtelingen in hun zoektocht naar werk. Zij zijn vrijwilligers met ervaring met onze arbeidsmarkt en komen uit alle Vlaamse provincies en Brussel. Een jobcoach zoals Roland schat de motivaties en competenties van de nieuwkomer in, zoekt mee naar manieren om obstakels te overwinnen, en legt contact met mogelijke werkgevers.

‘Ik ben zeer enthousiast over Roland,’ vertelt Ruket. ‘Hij helpt mij met zaken op de computer, vacatures en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken.’ Roland creëert een netwerk voor Ruket door middel van zijn connecties. Voor vragen kan ze altijd bij hem terecht.

Nederlandse taal

Momenteel volgt Ruket geen Nederlandse lessen meer. Haar Nederlands is niet perfect, maar voldoende om te kunnen werken. Ze studeerde twee jaar Nederlands en spreekt vaak de taal  met haar Belgische kennissen. Met Roland kan ze Russisch praten. Hij volgde vier jaar Russisch in avondschool. Ze kennen elkaar al een lange periode. Roland begeleidt verschillende Russische personen in zijn regio. Vroeger werkte hij bij het OCMW van Koksijde.

Carrièreplanning

Op dit moment is Ruket nog op zoek naar een job. ‘Ik wil werken en niet afhankelijk zijn van de  overheid,’ legt Ruket uit. ‘Het liefst van al zou ik met kinderen in een school of ouderen in een rusthuis werken. Ik voel me goed tussen mensen en help ze graag. Wanneer ik belastingen betaal, kan ik ook zeggen dat ik Belg ben. Want dit is ook mijn land. België heeft me geholpen en ik wil er iets voor terug doen.’

Meer info

Voor meer informatie over dit project of vragen over de jobcoach bij jou in de buurt, kan je contact opnemen met aarnout@vluchtelingenwerk.be, tel. 02/225 44 00 of surf naar onze website.

Met de steun van