Boek: ‘Kouamé, gevlucht uit de hel’

door Dimitri

In het boek ‘Kouamé, gevlucht uit de hel’, vertelt een jonge vluchteling zelf zijn aangrijpend verhaal. Hij zag zijn ouders voor zijn ogen vermoord worden. Uit angst dat de moordenaars zouden terugkomen om ook hem te vermoorden, ontvluchtte hij zijn land. Hij deed er drie jaar over om in Frankrijk te geraken, waar hij nu een nieuw leven opbouwt. Acht Afrikaanse landen doorkruiste hij om de Middellandse Zee te bereiken. De overtocht naar Spanje heeft hij maar net overleefd.

'In dit boek wordt er niets gedramatiseerd, er worden gewoon feiten verteld. Met grote bescheidenheid. Op geen enkel moment is Kouamé de held van het verhaal. Toch ben ik zelden zo geraakt door een boek.' (Jan Dumon)

Drie jaar na zijn vertrek komt hij aan in Frankrijk, waar hij een nieuw leven opbouwt. Hij is nu 19 en vertelt zijn onthutsende verhaal. Het verschrikkelijke leed van mensen in handen van mensensmokkelaars krijgt zo een gelaat. Wat Kouamé vertelt over zijn reis, maakt ons deelachtig aan een realiteit die normaal voor ons verborgen blijft. Deze eye-opener lees je niet zonder er sterk door geraakt te worden.

In onderstaand filmpje maak je kennis met Kouamé.

 

Priester Jan Dumon, die lange tijd doceerde aan Congolese seminaries en nadien onder meer directeur van de Pauselijke Missiewerken in Rome was, wou het absoluut laten vertalen. In onderstaand filmpje legt hij uit waarom.

Meer informatie en bestellen

Bestel hier het boek Kouamé, 'Gevlucht uit de hel' bij Uitgeverij Halewijn