Collega Geert in de kijker: “Het leuke aan mijn job is dat ik permanent nieuwe uitdagingen heb”

door Anais

Geert is onze coördinator bij Startpunt. Het Startpunt-team informeert asielzoekers op de dag van hun aanmelding in België. Voordat Geert aan de slag ging bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen, werkte ze als coördinator in Afrika voor verschillende (inter)nationale organisaties: “Werken voor een organisatie met een mensenrechtenbenadering is voor mij een heel evidente zaak.”

Geert werkt bijna vijf jaar voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Nog niet zo lang eigenlijk”, zegt ze zelf. “Ik heb 20 jaar in Afrika gewerkt als coördinator voor verschillende organisaties, zowel nationaal als internationaal. Ik was voornamelijk actief in de Centraal-Afrikaanse regio en andere oorlogsgebieden. Wanneer ik terug in België was, bleef de connectie met andere culturen. Werken voor een organisatie met een mensenrechtenbenadering is voor mij een heel evidente zaak. Vluchtelingenwerk had toen juist een vacature openstaan dus ik heb daarop gesolliciteerd.”

 

De ideale match

Ik ben niet iemand die in routine kan draaien

“Het leuke aan mijn job is dat ik permanent nieuwe uitdagingen heb omdat de context en het wetgevende kader steeds verandert. Dat heb ik absoluut nodig. Ik ben niet iemand die in routine kan draaien”, vertelt Geert. De ideale match dus. En toch kunnen de uitdagingen soms confronterend zijn: “Een moeilijke doelgroep zijn de niet-asielzoekers." Niet-asielzoekers worden in de media wel eens verwezen naar de ‘transitmigranten’. “Hun noden zijn groter dan asielzoekers omdat er geen omvattend kader is. Er is geen sprake van opvangwet. Dus ik heb vaak het gevoel dat we taken van de overheid aan het overnemen zijn.”

“De problemen van niet-asielzoekers en hun dagdagelijkse overleven kan je je eigenlijk niet voorstellen in onze beschaafde contreien. Je kan het leed mee proberen verzachten. Vanuit onze kant is dat door de mensen te informeren over hun mogelijkheden. Maar het is een beetje dweilen met de kraan open. We hebben weinig greep op dat traject. De verhalen van die mensen zijn en blijven echter schrijnend.”

Een fantastisch en gemotiveerd team

We hebben met het team, ondanks corona, toch dagelijks aan het Klein Kasteeltje gestaan

Toen de coronacrisis uitbrak, stond de wereld even stil. Behalve het Startpunt-team. Het aanmeldcentrum voor asielzoekers sloot zijn deuren in maart 2020. Toen het na enkele weken opnieuw openging, moesten asielzoekers zich eerst online registreren. Dat verliep zeer moeizaam. “Ze begrepen de online registratie helemaal niet”, vertelt Geert. “We hebben met het team, ondanks corona, toch dagelijks aan het Klein Kasteeltje gestaan om de mensen uit te leggen was het probleem was, en waarom ze niet direct asiel konden aanvragen.”

“We hebben ook geprobeerd om de asielzoekers te begeleiden naar advocaten om hun rechten af te dwingen. Uiteindelijk is er eind augustus door een collectieve zaak in de rechtbank door de rechter beslist dat er opvang moést voorzien worden. Dat was een ongelooflijke realisatie. Door elke dag op straat te gaan staan, hebben we wettelijke veranderingen kunnen waarmaken, zodat de rechten van die mensen toch gerespecteerd werden. We hebben dat met een fantastisch en gemotiveerd team gedaan. Daar ben ik écht fier op.”