Ivo Shimwa: 'Vlaanderen is enorm divers, maar die diversiteit ontbreekt nog in de media en in de politiek.'

door anoniem

Ivo Shimwa is twintig jaar. Hij studeert montage aan het RITCS in Brussel en woont al vier jaar in België. Hij doet sinds het begin mee met de ‘Altochtonen van de Toekomst’, een project voor gevluchte jongeren van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Momenteel is hij kandidaat om jongerenadviseur te worden bij de Vlaamse Jeugdraad.

Dag Ivo, eerst en vooral, waarom besloot je je kandidaat te stellen voor de Vlaamse Jeugdraad?

Omdat ik een stem wil zijn voor jongeren en kinderen in Vlaanderen die niet gehoord worden! Vaak hebben ze geen voorbeelden om naar op te kijken. Zelf kan ik in de filmwereld opkijken naar Adil El Arbi en Bilall Fallah. Maar voor mensen met dezelfde huidskleur moet ik al kijken naar Amerika: naar Barack Obama of zelfs Martin Luther King. In België hebben we zo niemand, terwijl onze samenleving toch ook heel divers is.

Je bent ook lid van het project ‘Altochtonen van de Toekomst’.

Inderdaad! Toen ik hier in 2013 aankwam, kende ik nog niemand. Ik verhuisde van het opvangcentrum in Overpelt naar een sociaal huis in Izegem. Daar hoorde ik dat Vluchtelingenwerk op zoek was naar jongeren voor een project. Ik kreeg een treinticket en ging ernaartoe. Bij ‘Altochtonen van de Toekomst’ oefende ik mijn Nederlands, maar ik ontmoette er ook veel nieuwe mensen van overal ter wereld: Syriërs, Afghanen, maar ook andere Afrikanen.

Speelde je ervaring bij de ‘Altochtonen’ een belangrijke rol om je kandidaat te stellen?

Zeker! Een vrijwilliger van de ‘Altochtonen’ vertelde me dat de Vlaamse Jeugdraad op zoek was naar Touristen om tijdens de zomer jongeren te bevragen. Als Tourist trok ik met vijftig andere jongeren door Vlaanderen. We probeerde te ontdekken waar de Vlaamse jeugd van wakker ligt. Na de Touristen ging alles eigenlijk vanzelf. De Ambrassade stimuleerde ons om ons kandidaat te stellen als jongerenadviseurs. Bovendien vind ik het enorm belangrijk om niet gewoon stil te zitten, maar actie te ondernemen!

Een van de thema’s die je belangrijk vindt is diversiteit. Waarom is dat zo belangrijk?

Vlaanderen is enorm divers, maar die diversiteit ontbreekt nog in de media en in de politiek. Bovendien worden sommige bevolkingsgroepen vaak zeer slecht of stereotiep uitgebeeld. Dat moet veranderen. Je moet de diversiteit overal kunnen terug zien. Iedereen moet dezelfde kansen krijgen, onafhankelijk van seksuele geaardheid, geloof of afkomst.

Hoe zit het met de diversiteit binnen de Vlaamse Jeugdraad?

Alle kandidaten hebben zeer verschillende achtergronden. Jongeren kunnen zichzelf daarin terug vinden, dat geeft hoop. De huidige voorzitter is van Zimbabwaanse afkomst. Voor mij is ze een voorbeeld. Het toont bovendien dat iedereen hier evenveel kansen heeft. Iedereen kan zich kandidaat stellen en zo heb je ook evenveel kans om verkozen te worden.

Nog tot vijftien november kan je je stem uitbrengen voor de jongerenadiviseurs van de Vlaamse Jeugdraad. Veel succes Ivo! Je kan de Altochtonen volgen op hun website, Facebook en Instagram.