Juridische helpdeskvraag van de maand (maart 2018)

door caroline

De Opvangwet en de Vreemdelingenwet zijn aangepast. Waar kan ik meer informatie vinden over de wetswijzigingen? Wat is het effect op de asielprocedure?

Sinds 22 maart 2018 zijn de gewijzigde Vreemdelingenwet en Opvangwet van toepassing. De asielprocedure verandert ingrijpend. De terminologie wijzigt. (Een asielaanvraag heet voortaan bijvoorbeeld "een verzoek om internationale bescherming".) De overheid installeert nieuwe beroepstermijnen, introduceert “versnelde procedures” en “ontvankelijkheidsprocedures” en breidt de mogelijkheden uit om asielzoekers in detentie te plaatsen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen voert zo snel mogelijk een update door van alle informatie die we online aanbieden. In afwachting delen we graag documenten die een overzicht geven van de wetswijzigingen:

Eventuele aanvullingen zijn te vinden in de nota Wijziging Opvangwet en Vreemdelingenwet van Fedasil (van 14 maart 2018) of het materiaal van de studiedag die het Agentschap Integratie & Inburgering organiseerde over de wetswijzigingen.

Raak je niet wijs uit de informatie die je daarin terugvindt? Bel gerust naar de Juridische Helpdesk waar onze gespecialiseerde juristen je verder helpen: tel. 02 205 00 55 op maandag en vrijdag van 9u tot 12u30 en op woensdag van 13u30 tot 17u. Of stuur een e-mail naar info@vluchtelingenwerk.be.