Nieuwkomers op zoek naar werk: 'Werknemers zoals Fatima dragen we op handen'

door Dimitri
  • Van links naar rechts op de foto: Wendy (OZ), Fatima en Anne-Marie (jobcoach)

Fatima kwam twee jaar geleden van Marokko naar België. Onder begeleiding van jobcoach Anne-Marie en met heel veel goesting en motivatie zocht en vond Fatima een job als huishoudhulp bij het OZ (onafhankelijk ziekenfonds) in Gent.

‘Ik leer mijn Nederlands als ik bij klanten aan het poetsen ben én ik verdien geld! Mijn Belgische man was een beetje ongerustdat ik zou werken. Hij dacht dat we nog te weinig samen zouden zijn, maar ik wilde zelfstandigheid. Mijn eigen job en inkomen helpen me daar bij.’

Project Jobcoaches

Werk zoeken blijft moeilijk wanneer je nieuwkomer bent in ons land. Er bestaan drempels bij zowel werkgevers als bij de mensen zelf. Met ons project Jobcoaches zetten we alles op alles om samen met deze mensen een gepaste job te vinden. Een twintigtal vrijwilligers, zoals Anne-Marie, begeleiden intensief nieuwkomers.

‘Ik kwam Fatima tegen op een jobbeurs van Refu Interim,’ zegt Anne-Marie. ‘We hebben verschillende keren gepraat over wat ze precies voor ogen had. Samen maakten we de CV op en trokken we o.a. naar de VDAB. Bij elk nieuw gesprek zag ik dat Fatima aan zelfvertrouwen won. Ondertussen hebben een hechte vriendschapsband.’ 

‘Dankzij Anne-Marie vond ik werk. Zonder haar steun was me dat niet gelukt'

‘Toen Anne-Marie me voorstelde om mij te helpen, ben ik er meteen voor gegaan,’ zegt Fatima. ‘Ik wist helemaal niet waar ik moest beginnen zoeken naar werk. Nooit had ik gedacht dat iemand mij zou willen helpen met zoveel goesting.'

Carrièreswitch

In Marokko werkte Fatima 28 jaar in de textielindustrie, maar hier koos ze voor een andere richting. Via een nieuwsbrief vond ze een vacature als huishoudhulp bij OZ. Ze sprong er op en na een goed gesprek kreeg ze meteen een contract aangeboden.

‘Ondertussen heeft Fatima een persoonlijke wachtlijst bij onze klanten,’ zegt Wendy, consulente voor OZ in Gent. ‘Zo gewild is ze!

'Werknemers zoals Fatima dragen we op handen'Werknemers zoals Fatima dragen we op handen. Haar achtergrondverhaal sprak me meteen aan. Ze was héél gemotiveerd om voor ons te komen werken. Wij zoeken geen mensen die al jaren ervaring hebben in poetshulp. Motivatie en de juiste werkattitude zijn veel belangrijker. Kandidaten hoeven ook niet meteen perfect Nederlands te kunnen. Met een goede basis van het Frans of Engels ben je ook welkom. Onze klanten in Gent zijn daar niet kieskeurig in. En als onze klanten blij zijn, zijn wij dat ook.’

Toekomst?

Bij OZ krijgen de huishoudhulpen onmiddellijk een vast contract. Daarom kunnen ze alleen erkende vluchtelingen een job aanbieden. ‘Personen met een tijdelijke verblijfsvergunning kunnen we jammer genoeg niet aannemen,’ legt Wendy uit. ‘Dat is heel spijtig, want dikwijls zitten er heel gemotiveerde mensen bij. Die zijn dan zeer teleurgesteld. Dat pikt wel eens.’

‘Ik weet niet wat mijn toekomst brengt,’ zegt Fatima. ‘Je weet nooit wat er op je af zal komen. Er zijn altijd verrassingen in het leven. Zoals naar België komen. Wie had dat gedacht?’

 

Meer informatie over de jobcoaches vind je hier.

Met de steun van