Via platform Alltag werken Vluchtelingen mee aan ontwikkeling artificiële intelligentie toepassingen

door caroline
  • Alltag - foto In The Pocket

Zelfrijdende auto’s, virtuele assistenten, vernieuwde self-service diensten in winkels… Die toepassingen van artificiële intelligentie werken alleen als ze héél goed opgeleid zijn. Door echte mensen!

Er is dan ook veel vraag naar medewerkers die technologische snufjes slimmer kunnen maken. In de wereld van robots en artificiële intelligentie (AI) heet dat “labelled data” toevoegen aan de toepassingen of “tagging”.

Een voorbeeld van een toepassing is: een machine leren om bepaalde types van planten en delen van planten te herkennen waardoor de machine bruikbare plantenstekken zal kunnen selecteren. Het is van mensen die planten kunnen onderscheiden en delen van planten kunnen aanduiden, dat de machine die taak kan leren.

De voorbeelden van toepassingen zijn heel divers. De uitdaging voor de technologiesector is: mensen vinden die flexibel op wisselende vragen van ontwikkelaars kunnen inspelen. Data labelling (of tagging) kan door veel mensen (met verschillende profielen, opleidingsniveaus,…) worden uitgevoerd, zolang ze daarin goed worden begeleid.

De Belgische bedrijven RoboVision en In The Pocket hebben samen een ambitieus project ontwikkeld dat daarop inspeelt: Alltag, een platform dat medewerkers toelaat om flexibel in te stappen in de "training" van AI modellen.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen werkte mee aan Alltag om vluchtelingen de kans te geven om aan het project mee te werken en zo relevante werkervaring op te doen in een snel groeiende sector

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zette mee z'n schouders onder Alltag om vluchtelingen de kans te geven om aan het project mee te werken en zo relevante werkervaring op te doen in een snel groeiende sector. We vinden het belangrijk dat RoboVision en In The Pocket de medewerkers een goede omkadering geven en eerlijke arbeidsvoorwaarden voor hun flexibele inzet (zoals een correcte vergoeding).

We bedanken RoboVision en In The Pocket voor de samenwerking en voor de kansen die ze nieuwkomers geven. Hopelijk zien we in de komende tijd meer en meer bedrijven die op een vernieuwende manier de talenten van nieuwkomers inzetten en duurzame jobs willen creëren.

 

Met dank aan Thomas Smolders van In The Pocket voor de input. Lees meer in Thomas' artikel op de website van In The Pocket.

Deze reportage van Pano op VRT - één (uitgezonden 19 september 2018) vertelt ook meer over artificiële intelligentie én Alltag.