‘Zomerbabbels’ 2018: Nederlands leren door te spelen

door Jan

Dit jaar vindt een nieuwe editie van ‘Zomerbabbels’ plaats in het vertrouwde Startpunt (Brussel). Elke dinsdag en donderdag in juli en augustus krijgen beginnende sprekers Nederlands hier de kans om hun Nederlands te verbeteren aan de hand van educatieve spelletjes en gesprekken. Om een beter beeld te krijgen van het verloop van zo’n dag, bracht ik een bezoekje aan dit initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met het Huis van het Nederlands.

 

13u40

De vrijwilligers maken de ruimte klaar voor gebruik. We zorgen ervoor dat de tafels proper zijn, de stoelen onder de tafels staan en iedereen een glaasje water ter beschikking krijgt. Voor de koffieliefhebbers zijn er ook kopjes koffie, gezoet met een klontje suiker.

 

13u50

Ik sta aan de ingang van Startpunt en verwelkom elke deelnemer die mee wel participeren aan Zomerbabbels. Iedereen noteert zijn naam op een stukje klevend papier, waarmee de deelnemers herkend kunnen worden. Nadien zetten zij zich aan een tafel, waar oude kennissen worden ontvangen en nieuwe vrienden worden gemaakt.

Inschrijving

 

14u10

Alle deelnemers zijn aanwezig voor de nieuwe editie van Zomerbabbels en we kunnen van start gaan. ‘Ik ga mijn handen vol hebben’, zegt Loredana. ‘Er zijn veel deelnemers, maar te weinig vrijwilligers om hen op te vangen.’ Daarom stel ik voor om een tandje bij te steken en in te vallen als begeleider. De deelnemers worden door de vrijwilligers in een groepje geplaatst zodat iedereen de kans krijgt om zijn of haar Nederlands te verbeteren.

Omwille van het mooie weer, besluit mijn groepje om buiten een aantal stoelen te zetten en daar de activiteiten verder te zetten. Mensen met diverse nationaliteiten zijn in mijn groepje aanwezig: drie Nigerianen, één Irakees en één Algerijn. Allemaal met een verschillende achtergrond, maar met een gemeenschappelijk doel. Aan de hand van kaartjes worden een aantal vragen gesteld die de deelnemers zouden kunnen beantwoorden in het Nederlands. Wat doe je graag in jouw vrije tijd? Wanneer kan je tot rust komen? Wat is jouw geluksbrenger? Soms moeten de deelnemers zelf een vraag verzinnen waarop de ander moet antwoorden. Interessante verhalen en zelfs grappige momenten zijn hiervan het gevolg.

 

15u30

Een succesvolle en leerrijke Zomerbabbel zit er weer op. ‘Dit is mijn tweede keer dat ik een vrijwillige begeleider ben’, zegt Annelies. ‘Ik vind het top!’ Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

Wil je ook jouw Nederlands verbeteren? Of wil je een vrijwillige begeleider worden?

Moment: elke dinsdag en donderdag in juli en augustus, van 14u tot 15u30 (deelname is gratis)

Adres: Startpunt, Antwerpsesteenweg 34, 1000 Brussel

Contact: stuur een mailtje naar loredana@vluchtelingenwerk.be of bel naar +32 498 274 143