Lerend netwerkmoment voor solidaire steden en gemeenten
30 maart

Het openen van opvangplaatsen in jouw gemeente kan veel vragen oproepen. Op donderdagvoormiddag 30 maart organiseert Vluchtelingenwerk Vlaanderen een lerend netwerkmoment voor solidaire steden en gemeenten. Tijdens deze voormiddag komen we samen om uitdagingen rond opvang van mensen op de vlucht aan te pakken.

Al meer dan een jaar kampt België met een ongeziene opvangcrisis. Mensen die bescherming aanvragen in ons land slapen al maanden op straat. De federale overheid slaagt er maar niet in om voldoende opvangplaatsen te voorzien. Lokale besturen kunnen een belangrijke rol spelen voor mensen die nu de nacht moeten doorbrengen op straat.

Het openen van opvangplaatsen in jouw gemeente kan veel vragen oproepen. Recent werd een enquête afgenomen bij burgermeesters van gemeenten met opvangcentrum. Op plaatsen waar het centrum er al langere tijd is, blijken ervaringen overwegend positief.

Wat maakt nu dat de opening van een centrum succesvol kan zijn? Wat zijn de elementen die bijdragen tot een positief verhaal?

Met deze vragen gaan we aan de slag tijdens een lerend netwerkmoment voor solidaire steden en gemeenten, op 30 maart van 10u tot 12u30. Tijdens deze voormiddag komen we samen om uitdagingen rond opvang van mensen op de vlucht aan te pakken.

De focus zal liggen op de omkadering van een opvangcentrum. De komst van zo een centrum voor asielzoekers roept veel zorgen, botsende meningen en soms protest op. We nodigen een verbindingsofficier van het Agentschap integratie en inburgering uit: deze persoon begeleidt het lokaal bestuur in de periode tussen de bekendmaking van de komst en de effectieve opening van een asielcentrum. In die periode heerst er veel onduidelijkheid en leven er veel zorgen bij de inwoners van de gemeente. Het leidt vaak tot scherpe meningen tussen inwoners en in de media. Ze ondersteunen het lokaal bestuur in het omgaan met die reacties, maar ook in het voorzien van de juiste informatie.

De bedoeling is om de voormiddag af te sluiten met een oplijsting van goede praktijken en inspirerende voorbeelden.

Iedereen is welkom: zowel gemeenten die nu al deel uitmaken van het netwerk, als zij die nog niet helemaal overtuigd zijn maar wel bereid zijn om mee na te denken. Het maakt ook niet uit of je een opvangcentrum hebt, of er plannen zijn, of je gemeente grenst aan een gemeente met een opvangcentrum…

Ook de VVSG neemt deel aan dit netwerk.

Programma

  • 9u30: onthaal met koffie 10u: uiteenzetting door een verbindingsofficier van het Agentschap Integratie en Inburgering
  • 11u: goede praktijk uit een gemeente
  • 11u30: community sponsorship (Caritas international)
  • 12u: Q&A en uitwisseling
  • 12u30: conclusie en broodjeslunch 

Vragen die jullie nu al hebben mogen op voorhand doorgestuurd worden, we voorzien voldoende tijd om uit te wisselen.

Inschrijven

Schrijf je in door te mailen naar @email

Dit lerend netwerk is een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, 11.11.11, Caritas International, Amnesty international en Beweging.net.

Meer info over Solidaire Gemeenten

Startdatum
Einddatum
Type event
Vorming
Locatie

11.11.11, Vlasfabriekstraat 11, 1060 Brussel (10min wandelen van het treinstation Brussel-Zuid) - Zaal Kyoto