Belgische vluchtelingen in Birmingham (1914-1919)

  • © Koninklijk Legermuseum, Brussel
Universiteit Gent - Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek
gratis evenement

Maandag 20 mei kan je in de Universiteit van Gent een lezing volgen over de Belgische vluchtelingen in Birmingham tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog zijn 1,5 miljoen Belgen - maar liefst één vijfde van de totale bevolking - op de vlucht voor het Duitse oorlogsgeweld. 250 000 van hen maakten de oversteek naar Engeland. Dit is tot op vandaag nog steeds de grootste vluchtelingenstroom in de Britse geschiedenis.

In deze doctoraatsstudie wordt de opvang van Belgen bestudeerd vanuit een lokale gevalstudie, meer bepaald de stad Birmingham. In deze stad werd de War Refugees Committee Birmingham and District opgericht om de 5000 Belgen die er verbleven te ondersteunen.

De Belgische vlucht naar de stad wordt in dit onderzoek vanuit verschillende invalshoeken benaderd. Zo wordt het comité onder de loep genomen: Wie organiseerde de hulpverlening? Wat hield deze hulpverlening precies in? Voor wie was de hulpverlening bedoeld? Op welke rechten konden deze Belgen op de vlucht aanspraak maken? Welke moeilijkheden ondervonden zij daarbij? Daarnaast komen ook enkele getuigenissen van nabestaanden aan bod, alsook wat het vluchtelingenverhaal van hun voorouders vandaag voor hen betekent.

Programma

16u – 16u05: Verwelkoming

  • Prof. Dr. Ilse Derluyn (Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek, Universiteit Gent)

16u05 – 16u30: Inleiding

  • Prof. Dr. Angelo Van Gorp (Institut für Erziehungswissenschaft, Universiteit Koblenz-Landau, Duitsland)

16u30 – 18u: Vluchtelingenhulpverlening tijdens de Eerste Wereldoorlog: Belgische vluchtelingen in Birmingham (1914-1919)

  • Jolien De Vuyst (Vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek, Universiteit Gent)

Locatie

UGent, Leslokaal 1.3
Henri Dunantlaan 2
 
9000 Gent

Wanneer

20 mei van 16u tot 18u met aansluitend receptie

Inschrijven kan je hier