-

Amer: van vluchten voor oorlog tot judokampioen - Een verhaal van doorzettingsvermogen

Drie jaar geleden deelden we het inspirerende verhaal van Amer Ali Hatif, een man op een missie, gedreven door zijn passie voor judo en vastberaden om zijn droom van internationaal succes te verwezenlijken. Vandaag kijken we terug op zijn reis en zien we hoe zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen hem naar nieuwe hoogten hebben geleid. "Ik hoop dat ik mijn droom kan waarmaken als judoka en mensen kan inspireren en motiveren. Van nul beginnen in een nieuw land, maakt het nog specialer als je je doel kunt bereiken."

Na zijn aankomst in België, op de vlucht voor de dreiging van IS in zijn thuisland Irak, vond Amer een thuis in Wijgmaal bij Leuven. Hij begon zijn nieuwe leven als schoonmaker in het Heilig-Hart-ziekenhuis in Leuven, maar zijn hart lag elders - in de judomat. Zijn droom om door te breken in de judowereld en deel te nemen aan de Olympische Spelen was levendiger dan ooit. 

In de afgelopen jaren heeft Amer niet stilgezeten. Hij heeft zich toegewijd aan zijn training, zelfs na lange dagen op het werk. Zijn vastberadenheid bracht hem naar internationale wedstrijden, waar hij zich met trots heeft kunnen meten met enkele van 's werelds beste judoka's. Zijn recente overwinning als de beste speler in Vlaams-Brabant getuigt van zijn talent en doorzettingsvermogen. 

In zijn voortdurende reis naar succes heeft Amer niet alleen zijn stempel gedrukt op de judomat, maar ook in de gemeenschap waar hij woont en werkt. Onlangs heeft Amer een nieuwe mijlpaal bereikt door zijn betrokkenheid bij Okan vrijetijdswerking, een programma van Stad Leuven gericht op de vrijetijdsbesteding van nieuwkomers. Naast zijn inzet voor de judosport heeft Amer nu ook een rol als begeleider voor jonge nieuwkomers die hun weg zoeken in hun nieuwe thuisland. Zijn vastberadenheid en positieve instelling maken hem een inspirerend voorbeeld voor anderen, zowel op als buiten de judomat. 

Een stem voor nieuwkomers: Amer's rol als jongerenwerker en begeleider 

Met zijn ervaring als nieuwkomer in België begrijpt Amer als geen ander de uitdagingen waarmee jonge migranten geconfronteerd worden. Zijn verhaal van veerkracht en doorzettingsvermogen dient als een bron van motivatie voor degenen die zich in een vergelijkbare situatie bevinden, en zijn bereidheid om terug te geven aan de gemeenschap toont zijn toewijding aan het helpen van anderen. Amer's nieuwe rol als jongerenwerker en begeleider benadrukt zijn geloof in de kracht van gemeenschap en dienstbaarheid.

Door zijn tijd en energie te investeren in het ondersteunen van nieuwkomers, draagt hij bij aan een inclusieve en ondersteunende samenleving waarin iedereen de kans krijgt om te gedijen. "Ik voel me vereerd om deel uit te maken van het Okan vrijetijdswerking-programma en om mijn ervaringen te delen met anderen die een vergelijkbare reis maken als ik," zegt Amer. "Het is belangrijk om elkaar te ondersteunen en samen te werken om een gemeenschap te creëren waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt."

Amer staat nu voor een nieuwe uitdaging: het verkrijgen van de Belgische nationaliteit en het vertegenwoordigen van zijn adoptieland op het hoogste niveau. Met zijn ogen gericht op de Masters (categorie boven 30 jaar), hoopt hij zijn droom waar te maken en anderen te inspireren om nooit op te geven, ongeacht de obstakels die ze tegenkomen.

"Ik hoop dat ik mijn droom kan waarmaken als judoka en mensen kan inspireren en motiveren. Van nul beginnen in een nieuw land, maakt het nog specialer als je je doel kunt bereiken." - Amer

Het verhaal van Amer is een inspiratie voor ons allemaal. Het herinnert ons eraan dat doorzettingsvermogen, passie en vastberadenheid de sleutels zijn tot succes, ongeacht de obstakels die op ons pad komen. Laten we samen achter Amer staan terwijl hij zijn dromen najagen en de wereld laat zien wat mogelijk is met moed en vastberadenheid.