MORIA: #EuropeMustAct > wat kan jij doen voor mensen op de vlucht?

Na de brand in het vluchtelingenkamp van Moria op het eiland Lesbos in de nacht van 8 op 9 september werden 13 000 vluchtelingen waaronder 4000 kinderen dakloos.

Al jarenlang worden duizenden mensen in erbarmelijke omstandigheden vastgehouden in een kamp dat vele malen over zijn capaciteit zit. Geweld, psychische problemen, zelfmoordpogingen en zelfverminking waren alomtegenwoordig, ook onder kinderen.

Corona maakte de situatie helemaal ‘explosief’. Het kamp is al maanden totaal afgesloten van de buitenwereld omwille van de angst voor besmettingen. Het Fundamentele Rechtenagentschap van de EU noemt de situatie op de Griekse eilanden niet voor niets het meest zorgwekkende mensenrechtenprobleem van de Unie.

In ons land wordt door vele vrijwilligers en vzw 's zoals Vluchtelingenwerk, 11.11.11., Amnesty, Ciré, #Gent Zonder Grenzen, Platform Kinderen op de Vlucht, Caritas International,... hard gewerkt om samen met onze autoriteiten oplossingen te vinden voor de opvang van vluchtelingen van de Griekse eilanden in ons land.

Als alle Europese lidstaten nu samenwerken, dan hoeft ieder land aan nog geen 500 mensen opvang te bieden om iedereen van het afgebrande kamp te kunnen helpen. #EuropeMustAct

 Hoe kan je helpen?

  1. Kom naar onze protestactie voor de vluchtelingen van kamp Moria op donderdag 17 september om 12u30 voor de deuren van het Europees Parlement in Brussel. Alle Europese lidstaten moeten nu samenwerken om iedereen van het afgebrande kamp te kunnen helpen. Lees er hier meer over.

  2. Teken de petitie en roep onze Europese leiders op om nu te reageren! 

  3.  Doe een gift voor Vluchtelingenwerk. Wij zetten ons elke dag in om te waken over de rechten van mensen op de vlucht in België en hen die kans op een nieuw leven te bieden.

  4.  Steun Europese ngo's die werkzaam zijn op Lesbos.

  5. Meld je aan bij een vrijwilligersinitatief in je buurt.

  6.  Steun onze Refugee Walk.

  7.  Stuur een brief naar jouw gemeente om solidair te zijn.