Refugee Walk 2019 breekt alle records

Vandaag, zondag 29 september, organiseert Vluchtelingenwerk voor de vierde keer de Refugee Walk. En deze vierde editie breekt alle records. Meer dan 1500 mensen stappen mee en haalden meer dan 333 000 euro op. Zo'n 5000 mensen deden een gift aan de verschillende deelnemers. Gewoonweg fantastisch en een warm signaal van solidariteit met mensen op de vlucht.

Een broodnodig signaal ook om de komende maanden verder de rechten van mensen te verdedigen en mensen te helpen in hun zoektocht naar bescherming voor oorlog, geweld en vervolging, veilige toegang tot Europa, hun zoektocht naar correcte én begrijpelijke informatie, en een dak boven hun hoofd.

Want terwijl 1500 mensen vandaag 40 km wandelen uit solidariteit in en rond Leuven, leggen de onderhandelaars de laatste hand aan het Vlaamse regeerakkoord. De echo’s die we daar de voorbije weken over kregen staan haaks op de warmte en solidariteit die we hier vandaag zien. Die echo’s wijzen op een politiek die verglijdt naar een samenleving met eerste- en tweederangsburgers. Maar vandaag wandelen hier 1500 mensen om te tonen dat mensen op de vlucht ook meetellen. Dat ook zij onze mensen zijn.

Met de steun van alle deelnemers, met de steun van iedereen die hen gesponsord heeft en met de steun van onze lidorganisaties, partners en duizenden vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor mensen op de vlucht, zet Vluchtelingenwerk haar werk verder. Wij blijven ijveren naar menselijke waardigheid als uitgangspunt van elke beleidsmaker, elke politicus en elke mens.

We willen dat er wordt ingezet op solidariteit, kansen, eerlijke procedures en een menswaardige behandeling van mensen op de vlucht. Niet dat wordt ingezet op chaos en polarisatie.

We willen dat er wordt ingezet op veilige toegang naar Europa. Niet dat mensen sterven op de Middellandse zee.

Wij willen dat er wordt ingezet op kwalitatieve opvang, waar mensen op de vlucht rust en begeleiding kunnen vinden. Niet dat zij bij aankomst in België in tenten en containers moeten verblijven.

Wij willen dat iedereen de kans krijgt om deel te worden van onze samenleving. Niet dat mensen worden uitgesloten.

Want integratie slaagt pas als alle mensen het gevoel hebben erbij te horen.

We zetten hier vandaag allemaal samen de stappen om dit te tonen.

We willen iedereen die meewerkt, mee stapt en die samen met ons deze Refugee Walk mogelijk maakt ontzettend bedanken!

Jij kan nog steunen!

Wil jij hier nog je steentje aan bijdragen? Nog tot eind oktober kan je de deelnemers van de Refugee Walk blijven steunen via www.refugeewalk.be

Sfeerbeelden

Klik hier voor het fotoalbum van fotograaf Jan Crab

In de pers