Vluchtelingenwerk verwelkomt jonge vluchtelingen en vraagt een nieuw engagement

Vandaag komen in ons land twaalf  jonge vluchtelingen aan uit het Griekse kamp Moria op Lesbos. Vluchtelingenwerk Vlaanderen verwelkomt hen van harte en wenst hen veel geluk in ons land. We vinden het positief dat België deze kinderen overbrengt en roepen deze federale regering op tot extra  engagement. Er leven immers nog heel wat  kinderen in erbarmelijke omstandigheden in Griekse vluchtelingenkampen. Dit terwijl de coronacrisis nog steeds hevig woedt en de winter steeds nijpender wordt.

De vorige federale regering had zich geëngageerd om twaalf  niet-begeleide minderjarigen op te vangen na de verwoestende brand die het vluchtelingenkamp Moria begin september trof. Al jarenlang leven er duizenden mensen in verschrikkelijke omstandigheden. Na  de brand in september werden 13.000 vluchtelingen waaronder 4.000 kinderen dakloos.

”We vinden het positief dat België deze twaalf  kinderen overbrengt,” vertelt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Volgend jaar zullen nog 150 andere vluchtelingen volgen. Het is een mooie uiting van solidariteit en verantwoordelijkheidszin, maar België kan absoluut meer doen. We hopen dat er in dit dossier sneller gewerkt kan worden. De situatie in de Griekse vluchtelingenkampen is onmenselijk. Er is nauwelijks toegang tot sanitaire voorzieningen, goede medische zorg, onderwijs of ontspanningsmogelijkheden. Het risico op verkrachting en misbruik is er groot.”

Het duurde tot nu om twaalf mensen uit het kamp te selecteren en om de nodige screenings te laten doen door de diensten. Drie van de twaalf zijn in de tussentijd meerderjarig geworden, de meeste anderen zijn tussen de 16 en 17 jaar oud, twee zijn jonger dan 15. De jongste van de groep, een twaalfjarig meisje, wordt toegewezen aan Minor-Ndako, een opvangcentrum voor minderjarigen binnen de integrale jeugdhulp. Zij zorgden voor een pleeggezin voor het meisje.

De meesten komen uit Afghanistan. Twee jongeren zijn afkomstig  uit Palestina, een iemand uit Somalië en een iemand uit Congo. Negen van hen hebben reeds een link met ons land, bijvoorbeeld omdat ze hier al familie hebben.

#ikbensolidair

Voor deze twaalf kinderen kon dan wel een oplossing gevonden worden, feit blijft dat nog duizenden vluchtelingen in erbarmelijke omstandigheden op de Griekse eilanden vastzitten. Ook #ikbensolidair dringt hier al langer op aan. #ikbensolidair is een partnerschap van verschillende mensenrechten-, vluchtelingen-, en armoedeorganisaties dat al sinds het begin van de coronacrisis in ons land opkomt voor de rechten van kwetsbare mensen die vergeten worden in deze crisis.

In september vroegen wij dat de Belgische regering zich snel zou uitspreken over een bijkomend engagement en ook andere kwetsbare mensen niet in de steek laat. Via betogingen zetten we druk op de federale overheid om maatregelen te nemen.

Nog steeds zitten zo’n kleine 20 000 mensen op de vlucht vast op de Griekse eilanden, en de situatie is er sinds september niet op verbeterd. De relocatie van twaalf  kinderen is een mooi begin, maar België kan nog meer solidariteit tonen en verantwoordelijkheid opnemen. Wij pleiten voor een Europees en Belgisch beleid van menselijke opvang en intensieve en op maat begeleiding van vluchtelingen in Europa en ons land.