Podcast 'Landen in België'

Stel het je even voor: er woedt oorlog in je land. Je beslist om te vertrekken. Je laat je thuis achter, je werk, je familie en je vrienden. Enkel met wat je kunt dragen, vat je de tocht aan naar veiligere oorden. Na een lange en gevaarlijke reis beland je in België. En nu? Hoe pik je de draad terug op in een onbekend land?

Dit is ‘Landen in België’, de nieuwe podcast van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Hier vertellen vluchtelingen over hun leven en hun dromen.

Aflevering 1: Omar en Timmerwerkt

De eerste aflevering focust op het thema 'Werk'. Hoe belangrijk is werk voor nieuwkomers in België? We luisteren naar het verhaal van Omar en Besmillah. Zij zijn aan de slag bij Timmerwerkt, een VZW uit Gent die meubels maakt met nieuwkomers. Hun doel: samen timmeren aan een warmere samenleving voor iedereen in België.

Omar vluchtte uit Irak en is al 5 jaar in België. Hij zocht een veilige plaats voor zijn gezin. Omar was boekhouder in zijn land, maar momenteel werkt hij al 10 maanden bij Timmerwerkt.

Luister hieronder naar het verhaal van Omar en Besmillah.

Aflevering 2: Freddy en Yamellis

Dit is het verhaal van Freddy, Yamellis en Moises. Het gezin vluchtte in juni 2017 uit Venezuela. Een nieuw leven starten is hard werken. Zowel voor de ouders als voor de zoon. Zijn eerste schooljaar volgde Moises in een OKAN-klas, een klas voor minderjarige nieuwkomers. Zowel Freddy als Yamellis volgen omscholingscursussen en Nederlandse les, en hopen snel aan de slag te kunnen.

Er is veel veranderd voor Freddy, Yamellis en Moises. Ze lieten hun land achter. Hun familie, hun vrienden, hun werk. Maar hoe ver Venezuela nu ook lijkt, ze dragen het land in hun hart.

Luister hieronder het verhaal van Freddy en Yamellis.

In samenwerking met

Vertel me een verhaal – Digitaal atelier van Cathérine Ongenae

Antropoloog en storyteller, en werkte de afgelopen twintig jaar in de journalistiek, waar ze zowel in magazines als in kranten publiceerde. Vorig jaar gooide ze het roer om, en verdiepte ze zich in de nieuwe media. Ze leerde podcasts maken.

https://catherineongenae.com/