Publicaties

Toolkit voor vrijwillige voogden van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen

Om vrijwillige voogden bij hun taken te helpen, creëerden we een toolkit voor hen. Dit is een praktisch werkinstrument dat een houvast biedt tijdens de begeleiding van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen.

Enkel beschikbaar als download.

Het Dublin-onderzoek en het recht op familieleven: leidraad voor de advocaat

Het Dublinonderzoek en het recht op familieleven

Deze fiche behandelt het recht op gezins- en familieleven binnen de Dublin III‑verordening. Ze vormt een aanvulling op de fiche ‘Het Dublin-onderzoek: leidraad voor de advocaat’, waarin we het algemene onderzoek uitleggen.

Enkel beschikbaar als download.

Jaarverslag 2015

Nooit eerder had de Europese Unie het zo druk met het thema asiel en migratie. Nooit eerder werd er zo veel gepraat over Europese solidariteit. Nooit eerder stond die solidariteit zo onder druk. Die solidariteit zetten we graag centraal in dit verslag van een uitzonderlijk jaar, ons jaarverslag van 2015.

bestellen

Wat is een niet-begeleide minderjarige vreemdeling? - tijdelijk niet beschikbaar

Wat is een niet-begeleide minderjarige vreemdeling?

Heel wat kinderen vluchten naar ons land omdat ze op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en vervolging. Sommigen onder hen belanden hier helemaal alleen, zonder ouders of voogd. Zij worden ‘niet-begeleide minderjarige vreemdelingen’ genoemd. Maar wat is dat juist? In deze brochure kom je meer te weten over deze jongeren en leer je enkele onder hen kennen. 

Deze publicatie is tijdelijk niet beschikbaar.

Enkel beschikbaar als download.

Analyse regeerakkoord: 'Waar is de blik op de wereld?'

Analyse regeerakkoord Michel I

Syrië, Palestina, Irak, Soedan of Oekraïne… Overal zijn conflicten aan de gang. Mannen, vrouwen en kinderen moeten op de vlucht voor oorlog en vervolging. Toch focust het nieuwe regeerakkoord op terugkeer, misbruikbestrijding en beveiliging van de grenzen. En nauwelijks op het beschermen van mensen op de vlucht. 

Een uitgebreide analyse.

Enkel beschikbaar als download.

'The Art of Becoming' (dvd)

The Art of Becoming

The Art of Becoming is een poëtische documentaire over drie minderjarigen uit Afghanistan, Syrië en Guinee. Alle drie hopen ze op een stabiele toekomst in Europa: Fattah zwoegt in Istanbul en hoopt om zo zijn reis naar Griekenland en daarna Italië te kunnen betalen, Saleh leeft nu drie jaar in Europa maar smacht naar zijn ouders, en Mamadou probeert zijn opleiding en job vol te houden ondanks het feit dat hij geen papieren meer heeft. Doorheen hun verhalen wordt het volledige proces van migratie blootgelegd: onrealistische verwachtingen over Europa, het leven in een zorgcentrum en de onophoudelijke strijd om uitzetting te vermijden.

De film borduurt voort op het boek ‘Vroeger is een ander land’, van Cathérine Vuylsteke. Daarin worden aangrijpende portretten geschetst van zeven jongens en één meisje die moederziel alleen in ons land aankwamen. Cathérine en Hanne maakten eerder samen al Silent Stories, waarvoor ze eveneens vertrokken van een boek van Catherine.
Lessen in het donker ontwikkelde voor leerkrachten die in hun klas aan de slag willen gaan een flightcase met infofiche, tien tips om rond de film te werken, enz. 

bestellen