Solidaire gemeenten

Al maanden zitten er 4800 kinderen zonder ouders vast op de Griekse kampen, in schrijnende omstandigheden. En dat terwijl de coronacrisis er nog steeds hevig woedt. De EU deed daarom een oproep aan haar lidstaten om solidariteit te vertonen en een deel van deze kinderen op te vangen. Op 8 mei besliste de Belgische regering om 18 kinderen een warme thuis te bieden. Zij kwamen begin augustus aan in Belgie. Dat is een mooi begin, maar we kunnen echt meer. Uit onderzoek op het terrein blijkt dat er voldoende opvangplaatsen beschikbaar zijn.

Solidaire gemeenten

Heel wat steden en gemeenten in Europa tonen zich solidair met Griekenland en de vluchtelingen die vastzitten in de Griekse kampen. Ze vragen een engagement van hun regering en laten weten dat ze bereid zijn jonge vluchtelingen op te vangen. Ook in Belgie. Volgende gemeenten vragen alvast dat België meer doet:

Gent

Leuven

Brugge

Veurne 

Lichtervelde

Halle

Schelle

Genk

Tessenderlo

Vilvoorde

Deinze

Hove

Zwijndrecht

Merelbeke

Puurs-Sint-Amands 

Word jouw gemeente ook solidair? Stuur een brief

In heel wat gemeenten ligt de vraag op tafel. Vrijwilligers van 11.be, Amnesty International en Vluchtelingenwerk stelden de vraag aan hun gemeentebestuur. Ook jij kan de vraag stellen!  Download onze voorbeeldbrief hier, vul de naam van je gemeente in, schrijf je naam eronder en mail hem naar je burgemeester. Dat mailadres vind je het snelst door de naam van je burgemeester in te tikken in de zoekbalk van de website van je gemeente. 

Met vragen kan je altijd terecht bij eva.r@vluchtelingenwerk.be