Verhalen van Huisvesting

Erkende vluchtelingen op zoek naar een woning.

Iyas Kaadouni werd twee jaar geleden erkend als vluchteling. Hij vond een woning in Antwerpen, en verhuisde nadien naar Gent. Daar heeft hij intussen een heel netwerk opgebouwd. Vluchtelingen die een woning zoeken komen bij hem aankloppen. Wie dakloos is kan dan een tijdje bij hem logeren. Wie hulp nodig heeft bij de zoektocht naar een huis kan op hem rekenen. Iyas helpt zoeken en brengt kandidaat-huurders in contact met de juiste mensen. Eén van zijn belangrijkste tips voor vluchtelingen die een huis zoeken is “ Wees jezelf, wees positief, en wees slim”.

“De huisvestingsmarkt is een vrije markt. Als je iets wilt bereiken, dan moet je slim zijn. Bedenk wat een verhuurder van een huurder verwacht, en bereid je goed voor. Als... klik om verder te gaan »

Labiba (33) ontvluchtte Syrië in augustus 2015, samen met haar broer, haar zus en haar schoonbroer. In september kwamen ze aan in België. Drie maanden later werden ze erkend. Toen begon de zoektocht naar een huurwoning. Die zoektocht liep gelukkig vlot voor hen. Met hulp van een vrijwilliger in het opvangcentrum vonden ze een appartement in Gent. De eigenaars van het appartement stonden ervoor open om aan vluchtelingen te verhuren en vonden een OCMW-waarborg geen probleem.

Momenteel woont Labiba met haar familie samen in een tweeslaapkamer appartement. Labiba’s zus is zwanger en wil graag met haar man apart gaan wonen. Labiba en haar broer kunnen dan niet langer in het appartement blijven omdat de huurprijs te hoog is voor... klik om verder te gaan »