Verhalen van Begeleiders

Verhalen van begeleiders in het terugkeertraject van afgewezen asielzoekers.

Asielzoekers in de terugkeerplaatsen in Jodoigne

Benoît Daxhelet vertelt over zijn begeleiding en de moeilijkheden van het terugkeertraject

Zainab en Ali vluchten uit Irak met hun kleine kinderen en vragen asiel aan in België. Als soennieten vrezen ze vervolgd te worden door de politie. Zainab en Ali zijn hoogopgeleid en spreken vloeiend Engels. Ik installeer het gezin in één van onze opvanghuizen in Brussel. Een maand later ontvangen Zainab en Ali een eerste negatieve asielbeslissing. Ik informeer hen onmiddellijk over het terugkeertraject. Ze onderteken de documenten, maar dienen ook een beroep in tegen de negatieve beslissing. Zeven maanden later krijgen ze een definitieve negatieve beslissing. Ze moeten naar de terugkeerplaatsen in... klik om verder te gaan »

Tine Delys werkt voor Caritas International

Tine Delys vertelt over haar begeleiding en de moeilijkheden van het terugkeertraject

over Ibrahim en Fatoumata uit Guinee
(tweede asielaanvraag en toch breuk in opvangprocedure)

‘Ibrahim en Fatoumata zijn asielzoekers uit Guinee. Wanneer ze worden afgewezen, leg ik hen uit dat ze snel naar een terugkeerplaats moeten verhuizen. We bespreken samen alle mogelijke opties. Ibrahim vertelt dat hij nieuwe bewijzen heeft om zijn vluchtverhaal te staven en dat ze een tweede asielaanvraag zullen indienen. Met een attest dat Fatoumata drie maanden zwanger is, smeken ze om in onze woning te mogen blijven. Ik leg uit dat de uitzonderingscategorie van zwangere vrouwen pas geldt vanaf zes... klik om verder te gaan »

Ludivine Gaillard werkt voor Cap Migrants in Luik

Ludivine Gaillard vertelt over haar begeleiding en de moeilijkheden van het terugkeertraject

‘Als lid van een oppositiepartij moest Joshua in Nigeria verslagen over de activiteiten van deze partij schrijven. Zijn vader, de leider van de oppositiepartij in zijn dorp, werd vermoord omwille van zijn kritische houding tegenover de regering. Ook Joshua zou met de dood bedreigd zijn als hij zijn politieke activiteiten niet zou staken. Samen met zijn vrouw Naomi en hun vier kinderen ontvluchten ze Nigeria.’

‘Dertien maanden na hun installatie... klik om verder te gaan »

Anne Demuysere werkt voor CAW Middenkust in Oostende

Anne Demuysere vertelt over haar begeleiding en de moeilijkheden van het terugkeertraject

Arthur is chauffeur voor verschillende ngo’s in Kinshasa. Tijdens de verkiezingscampagne van Kabila voert hij oppositie. Hij vertelt dat soldaten hem arresteerden en zijn vrouw Ruth verkrachtten. Na hun asielaanvraag in België wachten ze meer dan een jaar op het eerste asielinterview. Ze wonen maandenlang in het Klein Kasteeltje, een groot opvangcentrum in Brussel. Dat is erg moeilijk voor Ruth. Ze moeten drie keer op gesprek bij het Commissariaat-generaal. Ruth wordt met een buikinfectie in het ziekenhuis opgenomen. Het blijkt verband te houden met de... klik om verder te gaan »
Annick Van de Water werkte voor CAW De Mare in Antwerpen

Annick Van de Water vertelt over haar begeleiding en de moeilijkheden van het terugkeertraject

Sunita vlucht met haar vier kinderen van Nepal naar België nadat haar echtgenoot Ganesh bedreigd werd door de Maoïsten. Ganesh komt hen later achterna. Ze vragen asiel aan. Ik zoek een school voor de kinderen. Ganesh en Sunita zijn erop gebrand om hun weg te vinden in België en gaan allebei Nederlandse les volgen. Ganesh werkt ook een aantal uren in de week. We bereiden het gezin goed voor op het asielinterview en op een eventuele negatieve beslissing.’

‘Vijf maanden na hun asielinterview volgt de negatieve beslissing en een eerste uitwijzingsbevel. We leggen uit wat er... klik om verder te gaan »

Kris Van Duffel werkt voor het Stedelijk Opvanginitiatief in Gent (foto: Stad Gent)

Kris Van Duffel vertelt over zijn begeleiding en de moeilijkheden van het terugkeertraject

Besa, een alleenstaande moeder uit Albanië, gaat bij een sociale hulporganisatie aankloppen. Zij en haar twee kindjes van negen en zeven zijn mishandeld door haar echtgenoot. We bieden haar en haar kinderen onderdak in ons opvanginitiatief. De kinderen zien er vermoeid en getraumatiseerd uit, maar bloeien na een paar weken op hun Gentse school helemaal open. Besa staat op een wachtlijst bij het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg in Gent, voor een behandeling tegen haar depressie.’

‘Net toen ze weer wat stabiliteit hadden gevonden, komt de negatieve asielbeslissing en moeten ze... klik om verder te gaan »

Anne Demuysere werkt voor CAW Middenkust in Oostende

Anne Demuysere vertelt over haar begeleiding en de moeilijkheden van het terugkeertraject

Jawid en Khatira zijn op de vlucht voor de Taliban in Afghanistan. Ze behoren tot de sterk vervolgde Hazari-minderheid. Ze vluchten naar België en vragen asiel aan. Net wanneer ze bij ons in het appartement in Oostende aankomen, wijst het Commissariaat-generaal hun asielaanvraag af. In onze individuele opvang kunnen ze net zelfstandiger gaan leven en integreren in België, maar tegelijk moeten we hen nu vragen een document te ondertekenen over vrijwillige terugkeer. Dat zijn te veel verwarrende boodschappen op te korte tijd. Daarbovenop zouden wij moeten kunnen doordringen tot de mensen om hun noden te... klik om verder te gaan »

Joachim De Wolf werkt voor CAW Middenkust in Oostende

Joachim De Wolf vertelt over zijn begeleiding en de moeilijkheden van het terugkeertraject

Mariam en Youssef zijn christenen uit Egypte. We analyseren waarom ze hun land hebben verlaten en bereiden hen voor op het asielinterview. Dat schept vertrouwen. Het zorgt ervoor dat ze persoonlijke informatie met ons delen in plaats van te verzwijgen. Doordat Caritas de administratieve taken op zich neemt, kunnen wij echt focussen op de belangrijke psychosociale begeleiding. Anders gaat de administratieve rol overheersen en dat breekt het vertrouwen.’

‘Als we Mariam vertellen dat ze naar een terugkeerplaats moeten, reageert ze kalm, maar aangeslagen. In zulke situaties proberen we zo veel... klik om verder te gaan »