Verhaal: Iyas Kaadouni

Meer verhalen van Huisvesting

Iyas Kaadouni werd twee jaar geleden erkend als vluchteling. Hij vond een woning in Antwerpen, en verhuisde nadien naar Gent. Daar heeft hij intussen een heel netwerk opgebouwd. Vluchtelingen die een woning zoeken komen bij hem aankloppen. Wie dakloos is kan dan een tijdje bij hem logeren. Wie hulp nodig heeft bij de zoektocht naar een huis kan op hem rekenen. Iyas helpt zoeken en brengt kandidaat-huurders in contact met de juiste mensen. Eén van zijn belangrijkste tips voor vluchtelingen die een huis zoeken is “ Wees jezelf, wees positief, en wees slim”.

“De huisvestingsmarkt is een vrije markt. Als je iets wilt bereiken, dan moet je slim zijn. Bedenk wat een verhuurder van een huurder verwacht, en bereid je goed voor. Als er bijvoorbeeld in de advertentie staat “Bel de verhuurder vanaf 18uur”, bel dan niet om 14u. Probeer de verhuurder persoonlijk te ontmoeten, en toon dat je een respectabel en betrouwbaar persoon bent. Als je de taal nog niet goed spreekt, zoek dan iemand die voor jou kan vertalen. Wees jezelf en wees positief. Dan krijg je misschien een huurcontract van een jaar. Als je je best doet als huurder, dan kan dit een goede ervaring zijn voor de eigenaar. Misschien wil hij dan wel vaker verhuren aan vluchtelingen. Als je een slechte huurder bent, dan wil hij misschien nooit meer verhuren aan vluchtelingen. In zekere zin ben je een uithangbord voor je land en je landgenoten.”

Niet alle verhuurders willen verhuren aan vluchtelingen of mensen met een leefloon. Volgens Iyas komt dat omdat ze soms vergeten dat vluchtelingen ook gewoon mensen zijn. Sommige verhuurders zijn bang. Eén eigenaar, die Iyas via een vriendin contacteerde, zei dat ze bang was dat hij bommen zou gaan maken in haar appartement. Iyas kan er mee lachen. “Ik maak geen bommen, ik maak taarten (Iyas werkt als chef-kok in een restaurant nvdr.)! Ik denk dat we meer informatie moeten uitwisselen, tussen vluchtelingen en Belgen, zodat we elkaar beter leren kennen. We praten wel op facebook, of lezen over elkaar, maar dat is niet de echte wereld. We moeten meer echte gesprekken hebben met elkaar, open zijn met elkaar. Dan zie je elkaar als mensen en niet als bommenmakers of jihadi’s.Toen ik hier pas kwam wonen werd ik uitgenodigd op het straatfeest. Ik ging er naar toe met Syrische omeletten en nu ken ik hier iedereen in de buurt. Ze zijn mijn vrienden geworden, we praten regelmatig en komen regelmatig samen. Ik breng ook mensen samen hier in mijn appartement rond de tafel, vluchtelingen en Belgen. Zo leren ze elkaar kennen, en helpen ze elkaar als er iets is. Weet je, het is normaal dat er in het begin een afstand is tussen twee mensen. Maar ik denk dat je die afstand kan verkleinen door vriendelijk te zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld de eigenaars van mijn appartement uitgenodigd voor Syrische thee. Zo hebben we elkaar leren kennen, en nu zijn we goede vrienden. Een glas thee en een goed gesprek kunnen veel veranderen.“

Iyas erkent ook dat er obstakels zijn die de zoektocht naar een woning moeilijk maken voor vluchtelingen. De tijd die ze krijgen om een woning te vinden (twee maanden) vooraleer ze de opvang moeten verlaten is erg kort. Ook de traagheid van sommige OCMW’s maakt het lastig. Zo moet je soms enkele weken wachten op een huurwaarborg van het OCMW. Verhuurders hebben echter nood aan zekerheid, en willen hun waarborg sneller. “Het OCMW zou de huurwaarborg sneller moeten kunnen geven. Verhuurders vragen nu soms meteen een waarborg in cash. Mensen gaan dan geld lenen om de woning niet te verliezen. Ik leen soms ook geld aan vluchtelingen om de waarborg te betalen. Als het OCMW na enkele weken de waarborg op een geblokkeerde rekening zet, dan geeft de verhuurder de eerste waarborg terug. Maar waarom kan het OCMW die waarborg niet sneller geven? Het zou deze mensen heel wat problemen besparen.”

Iyas Kaadouni is freelance journalist en Syrisch burgeractivist. Hij was onder andere gasthoofdredacteur bij De Morgen.

 

Wil je meer weten over wat jij als maatschappelijk assistent, vrijwilliger of lokaal bestuur concreet kan doen rond huisvesting voor erkende vluchtelingen? Kom dan naar onze netwerkdag op 23 juni in Brussel. Laat je inspireren door projecten in andere regio’s en ga met elkaar in gesprek in een werkgroep rond concrete thema’s. Lees het programma na op onze website, en schrijf je in. Wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt. Of neem een kijkje op onze pagina voor interessant materiaal en brochures.