Verhaal: Labiba

Meer verhalen van Huisvesting

Labiba (33) ontvluchtte Syrië in augustus 2015, samen met haar broer, haar zus en haar schoonbroer. In september kwamen ze aan in België. Drie maanden later werden ze erkend. Toen begon de zoektocht naar een huurwoning. Die zoektocht liep gelukkig vlot voor hen. Met hulp van een vrijwilliger in het opvangcentrum vonden ze een appartement in Gent. De eigenaars van het appartement stonden ervoor open om aan vluchtelingen te verhuren en vonden een OCMW-waarborg geen probleem.

Momenteel woont Labiba met haar familie samen in een tweeslaapkamer appartement. Labiba’s zus is zwanger en wil graag met haar man apart gaan wonen. Labiba en haar broer kunnen dan niet langer in het appartement blijven omdat de huurprijs te hoog is voor hen alleen. Door het OCMW worden ze nu beschouwd als samenwonend en dus ontvangen ze een lager leefloon. Ze zullen moeten verhuizen naar een goedkopere woning. Intussen loopt de procedure voor gezinshereniging om hun bejaarde moeder over te brengen naar België. Als zij aankomt in ons land, zal ze bij Labiba en haar broer gaan inwonen. Dan zullen ze terug op zoek moeten naar een grotere woning.

Roland Kums van Samenhuizen vzw vraagt zich af waarom mensen niet in een huis kunnen samenwonen zonder inkomensverlies. “Door het ontbreken van een duidelijk statuut rond woningdelen ondervinden samenhuizers heel wat knelpunten, zoals op het vlak van hun leefloon. Ik ga hier graag dieper op in tijdens de netwerkdag huisvesting van 23 juni”.

Wil je meer weten over huisvesting voor erkende vluchtelingen? Kom dan naar onze netwerkdag op 23 juni in Brussel. In werkgroep 3 geeft Roland Kums meer uitleg over de juridische uitdagingen rond woningdelen en maak je kennis met een aantal praktijkvoorbeelden. (link programma netwerkdag). Zoek je nog informatie? Neem dan een kijkje op onze pagina of op www.samenhuizen.be.