Huizen van Vrede vzw

Huizen van Vrede vzw heeft als doel:

  • Appartementen en huizen huren waarbij we voor de volledige huurtermijn borg staan tegenover de eigenaars. Op deze manier overwinnen we de drempel van twijfel.  Daarbij wensen we de huurders ook te begeleiden en zoeken we hiervoor naar samenwerkingen met OCMW en CAW.
  • Het collectief samenwonen mogelijk maken waarbij meerdere gezinnen in een groter gebouw kunnen leven met gemeenschappelijke voorzieningen. Op deze manier organiseren we een betaalbare huur, die in redelijke verhouding staat tot het leefloon.   Vluchtelingen kunnen hier blijven wonen tot ze via hun werk een voldoende hoog inkomen hebben om volwaardig op eigen benen te kunnen staan. 
  • Een fonds oprichten waar erkende vluchtelingen een beperkte som geld kunnen lenen om de hoge kosten van de gezinshereniging te kunnen betalen. Opnieuw als gezin kunnen samenleven na de scheiding van 1 jaar of meer is de beste 

Geschiedenis

Oorlogsvluchtelingen moeten na hun erkenning binnen de 2 maanden het Fedasil-opvangcentrum verlaten. Zij ontvangen een leefloon van 867 euro. Hiermee proberen ze eerst een woning te huren om een domicilie te verwerven. Pas daarna kunnen zij de verplichte inburgeringsopleiding starten, zich inschrijven bij de VDAB, om uiteindelijk te kunnen werken en een eigen inkomen te verdienen.

In Brugge begeleiden vrijwilligers zowel asielzoekers als erkende oorlogsvluchtelingen.  Zij helpen hen om een woning te zoeken.  Immobiliënkantoren en huiseigenaars stellen echter vaak als voorwaarde dat je minstens 3 x zoveel verdient als de huur. Dan kan je als leefloner slechts een huur betalen van 290 euro/maand.  Waar kan je dit tegenwoordig vinden? 

Ook sociale verhuurkantoren en sociale huisvestingsmaatschappijen kunnen hier jammer genoeg niet helpen. De wachttijd bedraagt meerdere jaren.

 => Gevolg: van januari tot augustus 2016 hebben in Brugge en omgeving nog maar 10 erkende vluchtelingen een woning gevonden.

OPLOSSING:

1.   Zekerheid verschaffen aan de verhuurders
2.   Huisvesting realiseren tegen een betaalbare huurprijs.

Om uit de impasse te geraken van een tijdrovende en frustrerende zoektocht naar een betaalbare woonst, en uit respect voor de mens die zijn land omwille van oorlog is moeten ontvluchten, hebben we een vzw opgericht die vrijwilligers sterkere argumenten geeft om woningen te vinden. 

Contactgegevens

Om van bij de start enkele woningen te kunnen huren heeft de vzw een startkapitaal nodig van 22.000 euro.

Wie is bereid een bedrag te schenken? Klein of groot, alle hulp is welkom.

Rekeningnummer Huizen van Vrede vzw BE90 7360 2915 5032

Abdijbekestraat 56 8200 Sint Andries

Indien er onverwacht obstakels opduiken, waardoor het niet mogelijk is om onze doelstellingen te realiseren, dan storten we jouw bijdrage integraal terug.

De stichtende leden van de vzw: Guido Maertens, René Tytgat, Johan Vanhollemeersch, Riet Versluys

Wil je ook meehelpen aan dit project?

Contacteer ons voor meer info.

René Tytgat,  0498/85 68 39, huizenvanvrede@telenet.be

Honderd jaar geleden sloegen 1 miljoen Belgen ook op de vlucht voor oorlogsgeweld, naar andere landen, waar zij een onderkomen, werk en scholen vonden voor hun kinderen. Het is nu onze beurt om mensen in nood te helpen.

Vóór eind dit jaar zoeken nog 47 erkende oorlogsvluchtelingen een woning met domicilie. Met jouw hulp moet dit mogelijk zijn!