Nieuws

Morgen start de Week van de Vrijwilliger

Deze week staat in het teken van de Vrijwilliger (van 23 februari tot 2 maart). Met 750 000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen engageren voor een goed doel. Ook bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen kunnen we elke dag rekenen op de inzet van tientallen vrijwilligers. We zijn hen erg dankbaar voor hun tijd, hun inspanningen, hun ideëen en hun nooit aflatende enthousiasme. We zetten volgende week dan ook graag een aantal van hen in de spotlights.

Hier vind je meer info over de vrijwilligersweek

Zelf vrijwilliger worden?

Tussentijds verslag commissie Bossuyt weinig kritisch voor overheid

Vandaag stelde de commissie Bossuyt haar tussentijds verslag i.v.m. de evaluatie van het terugkeerbeleid van ons land voor. Het verslag blijkt een onevenwichtige denkoefening die grondige kritiek van experts op het terrein en vragen van belangrijke instellingen als de VN onvoldoende ernstig neemt. 'De commissie vindt het oké dat kinderen opgesloten worden en wuift elk experten verslag over mogelijke schade aan deze kinderen weg. Ook andere kwetsbare mensen zoals asielzoekers horen niet thuis in detentie en ons land zou op zoek moeten gaan naar alternatieven. Dit is dus zeer teleurstellend,' zegt onze directeur Charlotte Van Dycke. 'Wij vragen nu dat wij en andere experts op het veld dringend actief betrokken worden in dit proces en dat er een permanente commissie wordt opgericht die jaarlijks het terugkeerbeleid doorlicht.'

In maart 2018 werd een tijdelijke commissie opgericht onder de leiding van Marc Bossuyt. Deze commissie moest het terugkeerbeleid van ons land evalueren. De commissie werd in het leven geroepen nadat ons land gevluchte Soedanezen had teruggestuurd naar Soedan zonder te onderzoeken of het daar wel veilig was voor hen. 

Klik hier voor de nota met aandachtspunten die wij in maart 2018 verstuurden naar de commissie.

Mensen op de vlucht bang om bescherming te vragen in België

Ngo’s vragen oriëntatie- en onthaalcentrum en meer menselijke toepassing Dublin-regeling

Uit twee rapporten van hulporganisaties werkzaam in de hub, die vandaag verschenen, blijkt dat mensen op de vlucht geen asiel, bescherming durven aanvragen in België. Onmenselijke toestanden in vluchtelingenkampen aan de grenzen van Europa, de Dublin-regeling, politieacties en ontradingscampagnes in België en Europa zorgen ervoor dat ze alle vertrouwen verliezen in overheidsinstanties. En het vergroot hun kwetsbaarheid eenmaal ze in Europa zijn.

'Deze mensen hebben nood aan duidelijke informatie op maat die in alle rust en vertrouwen gegeven wordt'

‘Deze mensen hebben nood aan duidelijke informatie op maat die in alle rust en vertrouwen gegeven wordt. Een onthaal- en oriëntatie centrum waar overheid en hulporganisaties samen werken en alle diensten aanbieden die zij nodig hebben, is de oplossing’, zeggen de organisaties die samen de humanitaire hub beheren sinds september 2017.

Meer info

Klik hier om het rapport te lezen

Klik hier om het persbericht te lezen