Kalender

Tentoonstelling: Mensen Onderweg

17/09/2020 tot 13/10/2020
gratis evenement

Beelden blijven hangen. Tijdens de ganse looptijd van het project Mensen-Onderweg worden tentoonstellingen opgezet. Met en over Mensen-Onderweg. De fototentoonstelling van Abdulazez Dukhan is van 17 september tot en met 13 oktober in het OC Marke (Ontmoetingscentrum Marke) in Kortijk. Vrije toegang.

'Vluchtelingen worden in de Europese media gemakkelijk getypeerd als hopeloos, gevaarlijk en dom. Gemakkelijk om vanuit zo’n misvattingen een sfeer op te wekken van angst en haat tussen ‘zij’ en ‘ons’ ‘us and them’

Abdulazez Dukhan was nauwelijks 12 toen de burgeroorlog in Syrië losbrak. Drie jaar later was er voor het gezin geen andere keuze over dan vluchten. Eerst trekken ze naar Turkije en als de leefomstandigheden daar te penibel worden verder naar Griekenland (2016). Daar kreeg hij van een vrijwilliger een foto-apparaat. De omstandigheden in de vluchtelingenkampen waren er miserabel, maar hij leerde er zijn passie voor fotografie kennen.

Sedertdien is hij fotograaf en zoekt hoe hij deze kunstvorm naar best vermogen kan beheersen en uitbouwen. Abdulazez verblijft in België en studeert computerwetenschappen (VUB). 

Meer informatie?

Klik hier

locatie

Vormingsreeks - Gastvrij Netwerk Versterkt

17/09/2020 tot 28/11/2020
Gastvrij Netwerk vzw
gratis evenement

Van september tot november 2020 organiseert Gastvrij Netwerk een vormingsreeks voor vrijwilligers die werken met mensen op de vlucht. Onze reeks gaat in op 3 thema's: vrijwilligerswerking, media & communicatie en lokale netwerken. De vormingen zijn gratis en staan open voor alle vrijwilligers binnen ons netwerk.

! WIJZIGING !
We hebben ervoor gekozen om de vorming online én offline, op locatie, te organiseren, 
rekening houdend met de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

 

 

1. Mijn vrijwilligerswerking onder de loep - Marjan Blokland (Kwadraet vzw)

Wat met onze vrijwilligerswerking in coronatijden? Hoe kan ik mijn werking vernieuwen en nieuwe vrijwilligers bij onze activiteiten betrekken? Hoe verdelen we de taken? Op welke manieren kunnen we elkaar verder ondersteunen?

 • Sessie 1: donderdag 17 september 2020, 17u - 20u

Kwadraet vzw - Koningin Maria Hendrikaplein 64a, 9000 Gent

 • Sessie 2: donderdag 24 september 2020, 17u - 20u
BOTA-gebouw, Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel
Inschrijven

 

 

2. Sterker in media & communicatie - Tjhoi Ng Sauw (Welcome in Mechelen)

Hoe zet je jouw vrijwilligersorganisatie in de kijker? Hoe bereik je de buurt en de ruimere gemeenschap om zo te verbinden en sensibiliseren? Welke communicatiekanalen kan je hierbij gebruiken? Wat werkt in welke context? Hoe ga je om met (lokale) pers en bescherm je de privacy van wie getuigt?

 • Sessie 1: donderdag 15 oktober 2020, 14u - 16u,

BOTA-gebouw, Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel

 • Sessie 2: donderdag 22 oktober 2020, 14u - 15u30, online
 • Sessie 3: donderdag 22 oktober 2020, 19u30 - 21u, online
Inschrijven

 

 

3. Werken aan een sterk lokaal netwerk -Pascal Debruyne, Filip De Rynck en Raf Pauly

Op welke manieren kan onze vrijwilligerswerking met andere lokale organisaties gaan samenwerken? Hoe kan zo'n netwerk onze werking versterken en duurzamer maken? Hoe werk je samen met een lokaal bestuur en bescherm je als burgerinitiatief je autonomie? Ik wil als vrijwilliger een probleem in mijn gemeente aankaarten. Welke organisaties kunnen mijn stem kracht bij zetten? Hoe kunnen we het lokaal bestuur beïnvloeden?

 • Sessie 1: donderdag 12 november van 17u - 19u, online

Inschrijven

 

Netwerkdag 'Gastvrij Netwerk'

De coronacrisis zet iedereen in ons netwerk voor grote uitdagingen. Vele activiteiten vielen stil. Wat nu? Hoe zetten we onze werking verder? Hoe pikken we de draad weer op? Hoe bereiken we onze mensen? Is deze crisis nefast voor onze lokale werkingen of zijn er toch zaken die we geleerd hebben en naar de toekomst willen meenemen?

Op zaterdag 28 november 2020 nodigen we jullie uit voor een netwerkdag waarop we antwoorden zoeken op deze vragen. We blikken terug op het voorbije jaar, laten we mensen in en rond ons netwerk aan het woord en kijken vooruit naar de toekomst.

Ik schrijf me in voor 1 of meerdere vormingen

 

Met de steun van

locatie

Documentaire: Welcome To Chechnya

05/10/2020 tot 06/10/2020
gratis evenement

ONLINE SCREENING EN Q&A SESSIE MET DE REGISSEUR

Een documentaire van David France over LGBTQ+-activisten in Tsjetsjenië

In 2017 kwam het nieuws over een reeks misdaden in de Russische republiek Tsjetsjenië als een enorme schok voor de LGBTQI-gemeenschap, mensenrechtenactivisten en sympathisanten over de hele wereld.

De documentaire Welcome to Chechnya van David France gaat over een Russische shelter voor vervolgde LGBTQ-personen uit Tsjetsjenië. De film volgt een aantal LGBTQI-activisten die undercover werken om slachtoffers van de verdrukking te redden, hen een onderduikadres te bieden en aan een visum te helpen, zodat ze aan vervolging kunnen ontsnappen.

Praktisch

 • Datum: 5 oktober en 6 oktober
 • Taal: Russisch, Engels
 • Ondertiteling: Engels
 • online screening op Bozar Radar (Vimeo).  De film zal op de dagen van de voorstelling (op 5 en 6 otkober) online beschikbaar zijn op RADAR.
 • de link naar de film wordt binnenkort meegedeeld op de website van Bozar.

Partners

          

locatie