-

Gevolgen Europese grensprocedures: systematische detentie asielzoekers, zelfs van gezinnen met kinderen

Naar aanleiding van de Europese migratiehervorming vond op 11 juni 2023 een debat plaats in het programma ‘De Zevende Dag’. Staatssecretaris de Moor en Joost Depotter van Vluchtelingenwerk Vlaanderen gingen met elkaar in discussie over de voorgestelde grensprocedures in het akkoord en de mogelijke gevolgen daarvan. Vluchtelingenwerk uitte ernstige bezorgdheid over de gevolgen van die grensprocedures: systematische detentie van asielzoekers, zelfs van gezinnen met kinderen.
Reactie grensprocedure & detentie

Met de invoering van grensprocedures vreest Vluchtelingenwerk dat kwetsbare mensen voor langere periodes worden vastgehouden aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Dit kan leiden tot grootschalige detentie van asielzoekers. Gezien de ervaringen met de huidige ‘hotspots’ zijn we van mening dat dit enkel kan leiden tot meer humanitaire drama’s leiden.

“Grensprocedures betekenen dat mensen worden toegewezen aan een vaste plaats die ze alleen mogen verlaten voor bijvoorbeeld medische zorg of gerechtelijke procedures. Dat is zeer duidelijk een plek die toegewezen wordt aan mensen die ze niet mogen verlaten. Dan mag je dat wel opvang noemen, in de praktijk is dat detentie." - Joost Depotter

We hebben de afgelopen jaren gezien dat landen zoals Griekenland met Europees geld al grootschalige centra hebben gebouwd, omringd door prikkeldraad, waar vandaag zelfs families met kinderen zitten. Deze locaties zullen gebruikt worden om grensprocedures uit te voeren.

Vluchtelingenwerk betreurt ook ten zeerste het gebrek aan inzet van de huidige federale regering om kinderen aan de Europese buitengrenzen te beschermen tegen detentie, ondanks hun duidelijke engagement in het regeerakkoord om geen kinderen meer op te sluiten.

Als we vanaf het begin systematisch mensen verdelen over Europese lidstaten, kunnen we ervoor zorgen dat overal goede procedures worden gehanteerd. Op die manier wordt het voor iedereen haalbaar om op een waardige manier mensen op te vangen die bescherming zoeken. Het is van cruciaal belang om te streven naar een akkoord dat solidariteit en medemenselijkheid als kernwaarden omarmt.

Rechtvaardig migratiebeleid

Wij roepen dan ook op tot een rechtvaardig migratiebeleid dat rekening houdt met de behoeften en rechten van alle mensen, met speciale aandacht voor de bescherming van kwetsbare groepen, zoals gezinnen met kinderen en minderjarigen. We rekenen op een moedig en verantwoordelijk leiderschap om de weg vrij te maken voor een humaan migratiebeleid. Het Belgische voorzitterschap van de Europese Raad in 2024 biedt een uitstekende gelegenheid om dit te verwezenlijken.

Lees onze nota