-

Iraans-Koerdische schrijver Behrouz Boochani in debat

Op vrijdag 9 juni was de Iraans-Koerdische schrijver en mensenrechtenactivist Behrouz Boochani te gast in een lunchdebat over detentie. Dat organiseerde Move in samenwerking met 11.11.11, JRS België en Caritas. Als ervaringsdeskundige heeft hij veel te vertellen over het Australisch 'model' van offshore detentie dat ook in Europa aantrek vindt.
Iraans-Koerdische schrijver en mensenrechtenactivist Behrouz Boochani

“Mijn verhaal is er één zoals zovele anderen”, vertelt Behrouz Boochani. “Een verhaal, en taal zijn de meest krachtige instrumenten om de ontmenselijking van mensen op de vlucht tegen te gaan. Een ontmenselijking die in stand wordt gehouden door de media, politiek en het systeem.”

Behrouz was niet de enige gastspreker. Ook Zana, een Syrische vrouw erkend als vluchteling, vertelde over haar ervaring met detentie in Noorwegen. Voor zij naar Europa kwam, had ze een erg positief beeld. Voor haar was de EU een plaats waar ze als Syrische Koerd eindelijk zichzelf kon zijn. Ze had dit beeld tot de dag waarop de Hongaarse grenspolitie Zana en haar gezin vervoerde naar een gesloten centrum in de koffer van een busje. Omdat ze in hun ogen te 'vuil' waren voor de passagierszetels.

"Is dit het Europa waar ik van droomde?"

Zana: "Stel je jezelf eens voor dat 11 politiemannen je in het midden van de nacht wakker maken en uit je bed halen terwijl je nog in je pyjama bent. Ze zeggen je dat je terug moet naar Hongarije. Het land waar je misbruikt werd en slaappillen moest nemen. Je begint je te verzetten, je begint zo luid mogelijk te roepen."