.

Op vrijdagnamiddag 16 december organiseren MO*, deBuren en sociaal.net een panelgesprek in het kader van het Festival van de Gelijkheid in de Vooruit in Gent. Vijf gastsprekers (waaronder onze collega Griet Jacques, coördinator Beweging & Communicatie) gaan in een boeiend gesprek over de zin en onzin van papieren, de noodzaak van regularisaties, het verwelkomen en integreren van vluchtelingen, ...

Het belang van identiteitsdocumenten is groter dan ooit. Ze vormen wereldwijd de basis voor de erkenning van burger- en mensenrechten, zijn het administratieve fundament van ons bestaan, en bepalen onze omgang met de overheid. Maar ze worden op politiek niveau streng bewaakt, bieden een kans om mensen uit te sluiten, en een gebrek aan deze documenten duwt mensen steevast in penibele situaties.

MO* nodigt experts en mensen uit de praktijk uit voor een boeiend gesprek. Samen bespreken ze de meest relevante argumenten binnen deze thematiek.

 Sprekers:

  • Leo Lucassen, hoogleraar arbeids- en migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden en directeur van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISH). Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van migratie en integratie en stadsgeschiedenis.
  • Sumai Yahya, Syrisch-Nederlandse dichter, schrijver, filmmaker en fotograaf. Hij won de Jonge Campert-prijs voor beste dichter op het Winternachten Festival 2018, werd geselecteerd voor de deBuren Parijs residentie en nam deel aan het project Besmette Stad 2021.
  • Griet Jacques, coördinator Beweging & Communicatie — Gastvrij Netwerk bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Gastvrij Netwerk versterkt lokale vrijwilligersorganisaties, dichtbij en solidair met mensen op de vlucht.
  • Fatima Noori, jonge Afghaans-Belgische schrijfster. Zes jaar geleden moest Fatima en haar gezin vluchten. Na een afschuwelijke reis belandde ze in België. Ze schreef haar ervaring neer in “Het boek van Fatima. Een stem tegen de stilte”.
  • Tine Danckaers, journaliste bij MO* en onder meer gespecialiseerd in migratie, is moderator.

Praktisch:

  • Het panelgesprek vindt plaats op 16/12 van 16u-17u30 in Theaterzaal De Vooruit.
  • Tickets kosten 10 euro en kunnen per dag hier worden aangekocht.

Het festival van de Gelijkheid 2022 vindt plaats van 15 december tot en met 17 december. Meer info via https://curieus.be/.

Prijs
10 euro
Startdatum
Einddatum
Type event
Evenement
Locatie

Festival van de Gelijkheid, Theaterzaal De Vooruit: Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent