Wat deed Vluchtelingenwerk in 2022?
OPVANGCRISIS
De opvangcrisis sleept aan sinds oktober 2021. Het opvangnetwerk is verzadigd en mensen moeten systematisch op straat slapen. Staatssecretaris Nicole de Moor slaagt er niet in menselijke opvang te voorzien, waardoor honderden mensen in de kou achterblijven. Vanaf het begin zetten we druk op de regering om passende maatregelen te nemen, maar stappen worden te traag gezet. We blijven er alles aan doen om mensenrechten af te dwingen. Vluchtelingenwerk blijft elke ochtend op post aan de asieldiensten om humanitaire hulp te bieden want wij willen #GeenMensenOpStraat.
INFOLIJN
Bij de infolijn beantwoorden gespecialiseerde medewerkers alle vragen die te maken hebben met asiel, tijdelijke bescherming en vluchtelingen. De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Veel gastvrije burgers en Oekraïense vluchtelingen zitten met vragen. Daarom hebben we onze Infolijn in 2022 uitgebreid. Elke werkdag kunnen mensen bellen of mailen. We proberen iedereen zo snel mogelijk te helpen of door te verwijzen. Onze collega’s Helena en Iryna staan elke voormiddag paraat om de telefoon te beantwoorden in het Nederlands, Frans, Engels en Oekraïens.
JURIDISCHE HELPDESK
Onze legal helpdesk is een juridisch informatiecentrum voor asielzoekers die door de huidige opvangcrisis op straat belanden. Samen met 30 advocatenkantoren en de Franstalige Balie van Brussel, verstrekken we dagelijks broodnodige juridische informatie. Mensen die internationale bescherming zoeken, krijgen er een advocaat die hun precaire situatie kan aanvechten bij de rechtbank. In 2022 behandelden we 5.120 vragen.
TOLKIES: TOLKOPLEIDING VOOR MEERTALIGE MOEDERS
In 2022 leidde Vluchtelingenwerk meertalige moeders op, zodat zij tolkopdrachten kunnen doen op school. Voor klassen met jonge nieuwkomers of contacten met anderstalige ouders, hebben scholen namelijk nood aan laagdrempelige en betaalbare tolken. Tijdens de opleiding scherpen de deelnemers niet alleen hun tolkcompetenties aan, maar leren ze ook de werking van onthaalonderwijs kennen. Na een geslaagd parcours maken de vrouwen deel uit van het netwerk van ‘tolkies’, waar scholen een beroep op kunnen doen.
ONDERSTEUNING VRIJWILLIGERS
Dagelijks zetten honderden mensen zich in voor mensen op de vlucht. Samen maken zij het verschil. Vluchtelingenwerk wil deze vrijwilligers en hun organisaties ondersteunen. Zo geven we nieuwkomers een warme thuis en helpen we hen bij de eerste stappen in een vreemd land. Daarom zijn we enorm blij dat we in 2022 onze werking konden uitbreiden met vijf regiocoördinatoren. Zij ondersteunen verschillende lokale vrijwilligersorganisaties die elke dag ontzettend belangrijk werk verzetten. De regiocoördinatoren organiseren vormingen en ontmoetingsmomenten om vrijwilligers voor mensen op de vlucht te inspireren en op weg te helpen!
Met de campagne Samen Gastvrij zamelden we geld in om de vrijwilligersorganisaties ook financieel een duwtje in de rug te geven. De campagne was een groot succes waardoor we 54.000 euro konden uitdelen aan 28 organisaties om hun nodige werk extra te ondersteunen. Daarnaast kregen drie groepen samen 15 laptops. Bedankt aan iedereen die bijgedragen heeft.
PROJECT ANANAS
Met Project Ananas organiseerden wij in 2022 toffe en leerrijke activiteiten voor jongeren met een vluchtachtergrond. We willen jongeren in woord en beeld versterken en hen zélf aan het woord laten. Tijdens de driedaagse ‘Young Voices for Action’ leerden tien jonge enthousiastelingen meer over beleidswerk, maatschappelijke impact en jongerenparticipatie.
Eind augustus trokken de Ananasjongeren naar Nieuwpoort voor een fantastisch zomerkamp. Ze namen deel aan een mix van leuke en nuttige activiteiten en beleefden een onvergetelijke week aan de kust.
HEEL ERG BEDANKT
aan iedereen die hun hart toont voor mensen op de vlucht!
Wil je hier in 2023 aan bijdragen? Doe een gift online.
We zijn ontzettend dankbaar voor elk solidair gebaar.