Kalender

Infoavonden pleegzorg voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen

14/05/2019 tot 18/06/2019
Pleegzorg Vlaanderen in samenwerking met Minor-Ndako
gratis evenement

In mei en juni organiseren de diensten voor pleegzorg, in samenwerking met Minor-Ndako, infoavonden over pleegzorg voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

Er blijven kinderen op de vlucht in ons land aankomen, alleen, zonder hun ouders of andere volwassenen die zich over hen ontfermen. Door de opvang in een gezin kunnen ze de best mogelijke zorgen en  ontwikkelingskansen krijgen. Voor deze kinderen en jongeren is Pleegzorg Vlaanderen op zoek naar kandidaat-pleeggezinnen met een plek in hun huis en hun hart.

Op hun infoavonden krijg je uitgebreid en vrijblijvend info over alles wat bij deze vorm van pleegzorg komt kijken. Wie zijn deze jongeren, wat hebben ze nodig, hoe wordt je een pleeggezin, welke omkadering kan je verwachten …

Dit wordt toegelicht door medewerkers van Pleegzorg en Minor-Ndako en door een getuigenis van pleegzorgers (en jongeren) die hun relevante ervaringen delen.

Praktisch

 • dinsdag 28 mei om 19u30, Pleegzorg Provincie Antwerpen, Berchemse  Poort, H. Hartstraat 13, 2600 Berchem (ingang achter kerkje op de hoek van Singel en Grote Steenweg) in  Antwerpen. Inschrijven voor 21/05 via ann.vanroy@pleegzorgprovincieantwerpen.be
 • maandag 17 juni om 19u30, Pleegzorg West-Vlaanderen, Meensesteenweg 412 in Roeselare. Inschrijven voor 10/06 via anne.cools@pleegzorgwvl.be
 • dinsdag 18 juni van 20u tot 22u, Pleegzorg Limburg, Huis Van Het Kind, Maastrichterstraat 96 in Hasselt. Inschrijven voor 11/06 via mishi.jooken@pleegzorglimburg.be
locatie

Kortrijk: Vluchtwijzers, geleid door verhalen

28/05/2019 tot 20/06/2019
Bibliotheek van Kortrijk.
gratis evenement

De Letterzetter van Kortrijk lanceert een nieuwe sensibiliseringsactie rond de routes die vluchtelingen afleggen om in Kortrijk terecht te komen. De actie loopt van 28 mei tot en met 20 juni 2019, Wereldvluchtelingendag. De Letterzetter van Kortrijk is de moderne stadsdichter van de stad, een project van Bibliotheek Kortrijk. De bedoeling is meer respect op te brengen voor de moeilijke tocht die vluchtelingen moeten maken om de moeilijke thuissituatie te ontvluchten. 

In haar eigenzinnige project in het stadsbeeld wil de Kortrijkse kunstenares Sien Demuynck, die deel uitmaakt van het collectief van de Letterzetter van Kortrijk, de weg van gloednieuwe Kortrijkzanen in beeld brengen. Haar nieuwe vluchtwijzers vertellen het verhaal van vluchtelingen die in Kortrijk terecht gekomen zijn. De focus ligt niet zozeer op de bestemming, maar op de gemaakte tocht.

Sien maakt de waargebeurde verhalen die ze verkreeg via getuigenissen tastbaar in de openbare ruimte door wegwijzers op te hangen aan de bestaande bewegwijzering in het winkelwandelgebied met daar telkens een naam op van een inwoner, het aantal kilometer die men aflegde en het meest frappante dat de vluchteling onderweg meemaakte. 

Kortrijkse kunstenares Sien Demuynck

Dit zijn de 10 locaties waar je de 'Vluchtwijzers' van Sien Demuynck kan vinden: 

 • Jan Palfijnstraat 9, op de hoek met Koning Albertstraat
 • Stationsplein, op de hoek met Doornikselaan, ter hoogte van De Lijnwinkel
 • Doorniksewijk 33, op de hoek met Burgemeester Reynaertstraat
 • Steenpoort 1, op de hoek met Sionstraat
 • Wijngaardstraat 52, op de hoek met Koeiekop
 • Voorstraat 53, op de hoek met Plein
 • Graanmarkt 1, op de hoek met Doorniksestraat
 • Onze-Lieve-Vrouwstraat 1, op de hoek met Leiestraat
 • Budastraat, op de hoek met Reepkaai
 • Dam 69, parking Broeltorens

Meer informatie vind je hier

locatie

Film: Stranger in Paradise

Vluchtelingenwerkgroep Wetteren vzw
betalend evenement
€8,00

Ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag op donderdag 20 juni stelt Vluchtelingenwerkgroep Wetteren je de film 'Stranger in Paradise' van de Nederlandse regisseur Guido Hendrikx voor in Cultuurcentrum Nova in Wetteren.

Verhaal

Op een eiland in de Middellandse zee, op de grens met fort Europe, neemt een groep vluchtelingen plaats in een onthaalklas waar een leraar (Valentijn Dhaenens) hen opwacht. Er ontspint zich een drieledig welkomstwoord: aanvankelijk afwijzend en ontnuchterend, nadien vol empathie en goede wil en tot slot komt hij op de proppen met complexe regels en onbegrijpelijke procedures waaraan ze moeten voldoen.

Meer info en kaarten

Kaarten aan € 8 zijn te bekomen bij alle leden van de werkgroep en o.m. bij

Herman De Winne  Populierenlaan 42   09/3697098    herman.dewinne@telenet.be 

Jo De Winter           Herdershoek 80       09 369 23 60  joan.de.winter@telenet.be

Mich De Wilde        Jabekestraat 48      09 369 93 24  dewilde.mich@gmail.com

Hilde Verhoeven     Boekakker 44          09 368 06 16  hiverhoeven@hotmail.com

Zolang er plaatsen vrij zijn, kan men kaarten kopen aan de kassa de avond van de vertoning.

locatie