Nieuws

De Standaard Solidariteitsprijs: stem jij voor Vluchtelingenwerk?

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is genomineerd voor de Solidariteitsprijs van De Standaard. Vanaf vandaag kun je stemmen voor onze advertentie. Als we veel stemmen weten te verzamelen, maken we kans op kostbare advertentieruimte in de krant. 

Onder de slogan ‘Vluchten is geen kinderspel’ vragen we met onze advertentie aandacht voor kindvluchtelingen. Vandaag tellen we wereldwijd 25,4 miljoen vluchtelingen. De helft daarvan zijn kinderen. Zij kunnen niet terug naar hun huis of hun persoonlijke spullen. Vluchtelingenwerk vecht voor het recht van mensen op de vlucht om hier een nieuwe veilige thuis te zoeken.

Stemmen kan op www.standaard.be/solidariteitsprijs. Dankjewel! 

Breng nu je stem uit

Onze advertentie is gemaakt in samenwerking met het creatief bureau DIFT. Als creatieve activisten kiezen de medewerkers van DIFT altijd voor projecten waarin ze een verschil maken, met een scherpe beeldtaal en een portie koppigheid. Bekijk het werk van DIFT op www.dift.be.

 

 

De Standaard Solidariteitsprijs 2018 - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Refugee Walk op Sfinks Mixed

Op zaterdag 28 en zondag 29 juli vind je ons op de kleurrijke festivalmarkt van Sfinks Mixed in Boechout. Vragen over de Refugee Walk, in babbelmodus of last van festivalkriebels? Kom kennis maken, we kijken uit naar je komst. 

Zin om te vrijwilligen? Dat kan ook. Geef ons een seintje via info@refugeewalk.be

----

On Saturday 28 and Sunday 29 July we're going to Sfinks Mixed festival in Boechaut. You can find us at the colourful world market. Drop by and say hi if you have any questions about the Refugee Walk or if you simply feel like having a chat. Looking forward to meet you! 

Want to join us as a volunteer? Let us know through info@refugeewalk.be

Dienst Vreemdelingenzaken wil onlinecampagne tegen foute info mensensmokkelaars

De Dienst Vreemdelingenzaken wil een interactieve onlinecampagne starten om tegengewicht te bieden aan de vele onjuiste verhalen die mensensmokkelaars verspreiden onder (potentiële) migranten. Dat blijkt uit een openbare aanbesteding die de overheidsdienst vorige week vrijdag lanceerde. Inspiratie voor de campagne vond de dienst bij de Duitse website rumoursaboutgermany.de.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Adviescentrum Migratie (ACM) erkennen de nood aan informatie die zich richt op migranten die ook objectief, volledig en up-to-date is. ‘Maar als we denken aan de infobrieven die de Dienst Vreemdelingenzaken eerder verspreidde, belooft het niet veel goeds’, reageert Rein Antonissen, directeur van Vluchtelingenwerk. ‘Ze focuste vooral op de nadelen en risico's en was gericht op bepaalde nationaliteiten.’

De Dienst Vreemdelingenzaken wil potentiële migranten in herkomst- en verblijfslanden en vluchtelingen in transitlanden informeren over de risico's van migratie en de kansen en omstandigheden van asiel of verblijf in België. In de aanbesteding staat duidelijk dat het de bedoeling is om via sociale media in dialoog te gaan met de migranten, in hun eigen taal. Zo moet ‘constant een tegengewicht geboden worden aan de verhalen van de mensensmokkelaars’.

Meron Knikman, Teamverantwoordelijke van ACM voegt toe: 'Wij vragen ons af in hoeverre instanties als het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen de redactie zullen mogen verzorgen, alsook of specialisten uit het middenveld en ngo's worden aangesproken. Wie zal bovendien individuele vragen beantwoorden? Verwijst men voor individueel advies door?'

Dat is cruciaal, want elke situatie is anders en je riskeert mensen af te schrikken die bescherming nodig hebben of die hier wel legale kansen kunnen krijgen.