Nieuws

Nieuw project: jonge vluchtelingen gezocht

Jongeren op de vlucht moeten vaak extra hard hun best doen om gehoord te worden in de maatschappij. Hier willen we met Vluchtelingenwerk Vlaanderen verandering in brengen. Samen met jongerenvzw Tumult stellen we met de jongeren een traject op waarbij ze klaargestoomd worden tot jongerenambassadeurs. Er wordt gezocht naar een balans tussen plezier maken, even weg van de dagelijkse zorgen en het beleid veranderen. 

We gaan met de jongeren op zoek naar wat hen wakker houdt en als team zetten we acties op. We trekken de straat op en gaan samen naar het parlement, de regering, politici, media, de man in de straat om hen te laten zien/horen wat ons bezig houdt, wat we willen doen en van welke maatschappij wij dromen. De jongeren worden aangespoord om zelf initiatief te nemen binnen hun eigen omgeving, gemeenschap,… om hun verhaalonder woorden te brengen en duidelijk te maken wat ze graag willen veranderen.

Lig jij soms ook wakker van wat er in de maatschappij gebeurd? Wil je ook iets veranderen? Ben je tussen 16 en 30 jaar? Ben/was je zelf op de vlucht? Kom dan mee met ons op weekend van 9/11 tot en met 11/11. 

Kan je niet mee op weekend maar wil je wel graag meer informatie, mail naar anne.debock@vluchtelingenwerk.be of stuur Anneke Vluchtelingenwerk een (spraak)berichtje op facebook.

STARTWEEKEND (Vluchtelingenwerk en Tumult)

Ben jij een echte dromer? Droom jij van een maatschappij waarbij jongeren op de vlucht een plaats krijgen in het maatschappelijk debat? Ben/was jijzelf op de vlucht? En tussen de 16 en 25 jaar?

Van 9-11 november organiseert Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met Tumult een startweekend voor jongeren die willen deelnemen aan het project. We zorgen voor een leuke mix tussen fun en actie. We zorgen ervoor dat de groep een veilig plaats wordt, waar alles kan gedeeld worden en we gaan in op wat jullie wakker houdt. Dit is de start van een traject waarbij we samen met jullie het woord willen nemen. Onder professionele begeleiding gaan we aan de slag over thema’s die ons raken. Dit is het begin van een nieuwe traject en een nieuwe vriendengroep.

We starten het weekend op zaterdag 9 oktober om 11u en ronden terug af om 14u op maandag 11 november (dit is een feestdag). We spreken af aan het station van Oostende om van daaruit samen naar het verblijf de Oesterput te gaan. Meer info volgt nog via facebook, mail en/of via een telefoontje.

Zin om mee te gaan naar Oostende van 9-11 oktober? Schrijf je in via deze link. 

Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar anne.debock@vluchtelingenwerk.be

Inspiratiegids project Jobcoaches

Werk is een belangrijke sleutel voor maatschappelijke inclusie. Een gewenste job zorgt niet alleen voor een inkomen, maar ook voor een identiteit en levenskwaliteit.

In samenwerking met de VDAB leidde Vluchtelingenwerk in het voorjaar van 2018 twintig jobcoaches op. Deze vrijwillige jobcoaches werden ingezet om een brug te slaan tussen werkzoekende vluchtelingen en werkgevers. Zij hanteren een outreaching benadering. 

Welke taken kan een vrijwilliger op zich nemen en welke niet? Waar zitten de leemtes in de bestaande arbeidsbemiddeling en wie vult die op? Over welke troeven moet een vrijwilliger beschikken om het verschil te maken? We gingen op zoek naar antwoorden en trokken het terrein op met een klein, maar toegewijd team van twintig vrijwilligers: jobcoaches. We lieten ons inspireren door de organisaties VluchtelingenWerk Nederland en Senior Experten Service Duitsland, die sinds enkele jaren honderden vrijwilligers inzetten.

Onze jobcoaches waren gedurende anderhalf jaar actief op diverse plekken in Vlaanderen en Brussel en ondersteunden in die periode zo’n negentig nieuwkomers. Dit leverde een schat aan ervaringen en verhalen op, die meer inzicht bieden in de zoektocht naar oplossingen.

In deze gids delen we de ervaringen van de betrokkenen en we plaatsen ze in het grotere geheel van een arbeidsmarkt onder spanning. 

Download hier de Inspiratiegids

Met de steun van

Vluchtelingenwerk Vlaanderen herdenkt mensen op de vlucht die sterven aan de grenzen van Europa

Exact 6 jaar geleden, op 3 oktober 2013, stierven 368 vluchtelingen voor de kust van Lampedusa, in een van de grootste scheepsrampen op de Middellandse Zee. Daarom organiseerden we, samen met 11.11.11, op donderdagavond 3 oktober een avond om deze mensen te herdenken.

Dat dit meer dan nodig is, blijkt nog maar eens uit het trieste cijfer dat eerder deze week werd bereikt. Al meer dan 1000 mensen op de vlucht stierven dit jaar op de Middellandse Zee, en dat voor het zesde jaar op rij.

In kader van het Europese project Snapshots from the Borders lieten we verschillende sprekers aan het woord:

Passy Mubalama is één van de Changemakers die 11.11.11 naar voor schuift in haar eindejaarscampagne. Zij vertelde over haar werk met IDP's (mensen op de vlucht in eigen land) in Congo en toonde de situatie in het ontheemdenkamp van Mungote, in Kitshanga, in de regio Masisi, in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Bekijk het filmpje over haar werk hier.

Zana getuigde over hoe, toen ze 16 was, IS oprukte naar Kobani, de Syrische stad waar ze met haar familie woonde. Ze vluchtte met haar familie naar Europa waar ze enkele jaren ronddoolden en verschillende keren werd teruggestuurd naar Hongarije. Sinds juli 2018 woont ze in België.

Regisseur Marco Piccarreda toonde er zijn documentaire Città Giardino. De beklijvende documentaire toont het leven van zes jonge Afrikaanse migranten die verblijven in het opvangcentrum 'Città Giardino'. De mooie beelden tonen het trage leven terwijl de jongeren vastzitten op het Siciliaanse platteland, wachtend op een visum dat misschien niet komt.

Ook fotograaf Abdulazez getuigde over hoe hij met zijn familie van Homs in Syrië naar Europa vluchtte toen IS er oprukte. Met zijn project 'Through Refugee Eyes', vertelt hij verhalen en deelt hij ondere andere foto's die hij nam in het vluchtelingenkamp in Griekenland waar hij 8 maanden verbleef. Tijdens de avond sloot hij nog af met een hartverwarmende oproep voor de aanwezigen: "Spread love, and if you can't, please don't spread hate".

Daarnaast konden de aanwezige gasten ook een Europese petitie onderteken, waarin Vluchtelingenwerk en de partners van het project Snapshots from the Borders ijveren om deze mensen jaarlijks te herdenken op 3 oktober en te streven naar een gastvrij en menselijk Europa.

Ook in de andere EU landen vond op hetzelfde moment gelijkaardige intiatieven plaats om iedereen bewust te maken van de verschillende aspecten van migratie. Op die manier werd er overal in Europa op 3 oktober stil gestaan bij alle mensen die in verschrikkelijke omstandigheden moeten overleven aan de grenzen van Europa en bij iedereen die het leven liet op de vlucht naar Europa. De petitie wordt ook in deze landen gedeeld. Meer info over de andere initiatieven vind je op www.snapshotsfromtheborders.eu

Nu is het aan de Europese leiders. Op 7 en 8 oktober komen zij samen op de Europese Raad voor Justitie en Binnelandse zaken, waar ze onder meer het initiatief van Frankrijk, Duitsland, Italië en Malta zullen bespreken om een intra-Europees solidariteitsmechanisme voor de opvang van schipbreukelingen in het centrale Middellandse Zeegebied in te voeren. Dit kan een positieve eerste stap zijn om een solidariteitsmechanisme op te zetten, op voorwaarde dat dit gebeurt met het respect voor de mensenrechten, en zo te vermijden dat er nog meer mensen op de vlucht het leven laten op zee.