Nieuws

Spelenderwijs Nederlands leren in de Zomerbabbels

Zomerbabbels

Onze 'Zomerbabbels' voor asielzoekers en vluchtelingen gaan terug beginnen. 

Voor wie zijn de Zomerbabbels bedoeld?

Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert i.s.m. het Huis van het Nederlands en Muntpunt in Brussel conversatietafels Nederlands – Zomerbabbels - voor beginners.  De doelgroep is een mix van anderstalige Belgen en – niet-Belgen, waaronder asielzoekers en vluchtelingen.

Wat houden de Zomerbabbels in?

Conversatietafels zijn geen klas, maar een gelegenheid om Nederlands te spreken. Het is bedoeld voor mensen die elders al Nederlandse les volgen en het willen oefenen. Er wordt rond de tafel en op wandeling in Brussel over allerlei onderwerpen gepraat in kleine groepjes, onder begeleiding van Nederlandstalige vrijwilligers.

Waar en wanneer vinden de Zomerbabbels plaats?

Op maandag, woensdag en zaterdag in de zomervakantie. 

  • In Muntpunt aan het Muntplein 6 in 1000 Brussel op maandag van 10u tot 11u30 en op woensdag van 14u tot 15u30. Dit is dicht bij het Centraal station. 

  • In Startpunt in de Antwerpsesteenweg 34 in 1000 Brussel op zaterdagen van 10u tot 11u30, dicht bij het Noordstation.

Meedoen?

Wij zoeken nog vrijwilligers voor onze Zomerbabbels:

Coördinator Zomerbabbels

Begeleiders Zomerbabbels

Project AZO! op Kanaal Z

'We zijn dolgelukkig. Eigenlijk zijn we al van kindsbeen op de vlucht. Dat we nu hier een eigen zaak kunnen opstarten, is onwaarschijnlijk.'

Kobra Hassani en Ibrahim Rezai openden vorige maand hun eigen naaiatelier De gouden Draad in Hasselt. Ze zijn afkomstig uit Afghanistan en via een verblijf in Iran kwamen ze uiteindelijk in ons land terecht. Ze kregen hulp van ons Project AZO! dat nieuwkomers en vluchtelingen begeleidt naar zelfstandig ondernemerschap.

Kanaal Z bracht een reportage over hen. Bekijk het filmpje hieronder.

Meer info over Project AZO!

Op zoek naar informatie over Project AZO! dat vluchtelingen begeleidt bij het opstarten van een eigen onderneming: https://projectazo.be/

Met de steun van

Project AZO! is een samenwerking van Stebo, Starterslabo’s, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Microstart, iDrops, SYNTRA Vlaanderen, VDAB en Agentschap Inburgering en Integratie.

Project AZO! wordt financieel mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Vlaams Cofinancieringsfonds (VCF).

Wat zeggen de partijen?

Het is bijna zover, op 26 mei trekken we naar de stembus voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Al enkele maanden roepen we op om te stemmen voor een echt asielbeleid dat mensen op de eerste plaats zet. De mensenrechten staan dan ook centraal in onze aanbevelingen aan politici en beleidsmakers. Maar wat zeggen de partijen zelf?

Op zaterdag 11 mei werd al heel wat duidelijkheid gegeven tijdens het grote asieldebat dat we organiseerden in de KVS. De onderwerpen liepen uiteen en de meest relevante thema’s passeerden de revue. Kleinschalige of collectieve opvang? Een menselijk terugkeerbeleid? Opvang in eigen regio? Hier kan je het verslag lezen.

Een onvermoeibare beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen stroopte intussen de websites van de Vlaamse partijen af, doorpluisde hun partijprogramma’s en vatte die samen in een overzichtelijke tabel, om ze af te toetsen aan onze vijf belangrijkste stellingen. Het resultaat van dit huzarenstukje kan je hier terugvinden.

Als antwoord op de vraag naar pushbacks die in sommige debatten en media steeds meer naar boven kwam, schreef onze directeur, Charlotte Vandycke een opiniestuk, dat gepubliceerd werd op VRTNWS. Kiesstrijd of niet: gemarchandeer met mensenrechten kan niet. En al zeker niet wanneer de vraag al duidelijk is beantwoord, dat pushbacks in strijd zijn met het recht, en onze fundamentele basisnormen. 

Trek deze zondag geïnformeerd met ons naar de stembus, en kies voor een asielbeleid dat mensen voorop zet.