Nieuws

Toolkit voor vrijwillige voogden van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen

Om vrijwillige voogden bij hun taken te helpen, creëerden we een toolkit voor hen. Dit is een praktisch werkinstrument dat een houvast biedt tijdens de begeleiding van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen.

Want niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België doorstaan een ongelofelijk hindernissenparcours. Vrijwillige voogden, aangesteld door de Dienst Voogdij, proberen hen (hun pupil) daarbij zo goed als mogelijk bij te staan en spelen een cruciale rol.

Vrijwillige voogden zijn de steun en toeverlaat van hun pupil, staan de pupil bij in de verblijfsprocedures, en verwijzen de pupil door bij specifieke problemen. De begeleiding van een pupil is een parcours waarbij jongeren worden voortgeholpen, nieuwe relaties worden gelegd en warme vriendschappen groeien.

Klik hier voor het volledige rapport

Het rapport werd geschreven met de financiële steun van het programma Rechten, gelijkheid en burgerschap van de Europese Unie (2014-2020). Vluchtelingenwerk Vlaanderen ondersteunt dankzij het project 'Guardianship Advanced INstruments for child protection in Europe (G.A.IN.)' vrijwillige voogden en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen.

Ontwerp nu je eigen vlag

Heb je altijd al je eigen persoonlijke vlag willen ontwerpen? Dat kan vanaf nu! De opbrengst van de verkoop van deze vlaggen gaat naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Tijdens de krokusvakantie trokken onze Road Of Change-jongeren langs de grenzen van Europa om vluchtelingen te ontmoeten en bij te leren over hun situatie. Tijdens hun reis maakten ze in samenwerking met grafisch kunstenaar Edouard Schneider persoonlijke vlaggen. De inspiratie voor deze vlaggen hebben ze gehaald bij de vluchtelingen die ze op hun reis hebben leren kennen.

Ze vroegen welke waarden belangrijk zijn in hun leven en welke kleuren en vormen ze hiermee associëren. Op Pukkelpop kon je deze inspirerende vlaggen al bewonderen. Maar als je dit gemist hebt, niet getreurd.

De vlaggen worden nog tentoongesteld in de inkomhal van het S.M.A.K. (tot het einde van dit jaar), op het Deep into the Woods-festival (6 tot 8 september), op het SORRY NOT SORRY festival in Gent (28 en 29 september) en op het Festival van de Gelijkheid (tussen 27 en 30 november). 

Maak je eigen vlag

Via deze app kan je je persoonlijke vlag ontwerpen op basis van de waarden die jij het belangrijkste vind in je leven. 

Beleidsnota Gezinshereniging & Wonen

Vluchtelingenwerk Vlaanderen legt – samen met ORBIT vzw – de acute woonproblematiek van grote herenigde gezinnen onder de erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden, op de onderhandelingstafels voor nieuwe regeerakkoorden. De toestand is nu schrijnend, maar er zijn oplossingen.

Om een beeld te krijgen van de specifieke uitsluitingsmechanismen die aan de basis liggen van de wooncrisis bij deze doelgroep, deden ORBIT vzw en Vluchtelingenwerk Vlaanderen een bevraging bij 18 burgerinitiatieven die met deze doelgroep werken. Onze bevindingen, analyses en oplossingen staan in deze nieuwe Beleidsnota Gezinshereniging & Wonen.

Artikels in de pers