Nieuws

Wat zegt UNHCR over de behandeling van asielaanvragen van Afghanen?

Op 30 augustus 2018 publiceerde UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, nieuwe richtlijnen over de behandeling van asielaanvragen van mensen afkomstig uit Afghanistan. Belangrijke en nuttige informatie want Afghanistan zit in de top 3 van herkomstlanden van asielzoekers in België en wordt door de Global Peace Index nog steeds gezien als tweede gevaarlijkste land in de wereld.

Het nieuwe rapport vervangt de vorige richtlijnen van 19 april 2016 en geeft antwoord op de vraag hoe asielaanvragen van Afghaanse asielzoekers best beoordeeld kunnen worden.

De meest opmerkelijke nieuwigheid in de nieuwe richtlijnen is de uitdrukkelijke uitsluiting van Kabul als intern vluchtalternatief. Hoofdreden hiervoor is dat de Verenigde Naties de provincie Kabul aanduidt als de plaats met het grootste aantal burgerslachtoffers, voornamelijk door de willekeurige aanvallen in de stad Kabul. Burgers die deelnemen aan het openbaar leven lopen dus dagelijks gevaar. Ook de socio-economische situatie van de stad is onhoudbaar geworden door de exponentiële bevolkingsgroei van de laatste jaren. Het grootste deel van de inwoners van de stad leeft in informele huizen of in sloppenwijken, en meer dan de helft van de huishoudens heeft te kampen met zware voedselonzekerheid. Hierdoor besluit UNHCR dat Kabul geen intern vluchtalternatief biedt.  Dit kan zowel voor nieuwe verzoeken als voor volgende verzoeken een nieuw doorslaggevend element zijn.   

De volledige guidelines: UN High Commissioner for Refugees (UNHCR), UNHCR Eligibility Guidelines for Assessing the International Protection Needs of Asylum-Seekers from Afghanistan, 30 August 2018.

Music for Life

Music for Life 2014

Vluchtelingenwerk Vlaanderen doet dit jaar mee aan de warmste week van Music For Life op Studio Brussel. Ja kan nu een actie organiseren ten voordele van Vluchtelingenwerk of meedoen met de Warmathon (inschrijven vanaf 15/10). Surf daarvoor naar www.musicforlife.be en  registreer er je actie: fietsen op de rollen, chocoladetaartjes bakken, kousen breien, verzin iets leuks en unieks. Hopelijk brengt je initiatief veel centjes op. Alvast bedankt!

Zelfdoding in gesloten instelling Vottem

In de nacht van maandag op dinsdag is een man uit Eritrea door zelfdoding om het leven gekomen in het  gesloten centrum in Vottem. De man zat al ongeveer vier maanden opgesloten in het Centrum en volgens getuigen was hij depressief. 

Wij hopen dat er snel een grondig onderzoek zal komen naar deze treurige gebeurtenis. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en nabestaanden. Lees er meer over in het persbericht van enkele Franstalige organisaties, waaronder onze zusterorganisatie CIRE.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.