Arzoo: "Deze keer leef je nog, maar volgende keer misschien niet"

Arzoo Other Talk
"Dat was mijn land, mijn familie, mijn vriendinnen..."

Ze ontvluchtte Afghanistan na een aanslag, werd ‘Studente van het Jaar 2016’ en werkt nu als fertiliteitsarts in Gent. Het onwaarschijnlijke verhaal van Arzoo Bahramand. De weg die Arzoo - letterlijk en figuurlijk - heeft afgelegd, getuigt van een gigantische veerkracht en doorzettingsvermogen. Haar verhaal raakt ons en zal velen weten te inspireren.

Arzoo is een Afghaanse gynaecologe en nu moeder van vier kinderen, die moest vluchten uit Afghanistan omwille van haar studieniveau, haar beroep als gynaecologe en haar werk als voorvechtster voor anticonceptie. In Afghanistan leidde ze een goed leven.

Tot iemand haar op een dag probeert te vermoorden, omdat ze vrouwen informeert over het belang van contraceptie. In 2010 vlucht ze met haar gezin naar België, maar onderweg raakt ze haar man kwijt.

"Vanaf de eerste dag dat ik in België was, besefte ik dat taal enorm belangrijk is"

Maar haar artsendiploma bleek in België niets waard en dus ging Arzoo op zoek naar werk, maar kreeg alleen vacatures als poetshulp. Arzoo wilde méér maken van haar leven en begon op nieuw te studeren. Ze studeerde in 2017 aan de Arteveldehogeschool af als vroedvrouw en is vandaag aan de slag als fertiliteitsarts in een Gents ziekenhuis. 

Vind je dit positieve verhaal een verfrissende kijk op migratie? Vluchtelingenwerk Vlaanderen en 11.11.11 proberen met Other Talk nuance in het migratiedebat te brengen door alternatieve verhalen te benadrukken en het beweegbare midden te betrekken in hun communicatie.