Naar een progressief migratieverhaal
Gespreksavond Festival van de Gelijkheid

Vluchtelingenwerk organiseert een gespreksavond tijdens het festival van de gelijkheid

Op 13 december organiseert Vluchtelingenwerk tijdens het Festival van de Gelijkheid een gespreksavond over migratie en solidariteit. Samen met een expertpanel bespreken we hoe sociale mobiliteit en inclusie opnieuw centraal kunnen staan in ons beleid. Sluit aan en denk mee over een progressief verhaal voor een diverse toekomst!

Het maatschappelijke migratiedebat is tot nu toe steeds gevoerd binnen heel problematiserende parameters. Politieke partijen komen niet verder dan een heel defensieve houding, proberen het debat over een ander onderwerp te laten gaan of voeren een pleidooi voor een soort welvaartschauvinisme, waarbij de focus erop ligt dat onze sociale zekerheid zo veel mogelijk afgeschermd wordt van nieuwkomers.

We willen het festival van de gelijkheid graag aangrijpen om een nieuw offensief migratiediscours te ontwikkelen aan progressieve zijde. Het panel zal bespreken hoe we sociale mobiliteit in plaats van exclusie opnieuw centraal kunnen plaatsen in ons welvaartsbeleid. We zoeken naar elementen die een nieuw sociaal contract, gebaseerd op solidariteit, kunnen vormen.

Panel

Het panel wordt gemodereerd door Pascal Debruyne, Dr in de Politieke en Sociale wetenschappen. Hij werkt als docent en onderzoeker asiel en migratie aan Odisee Hogeschool, bij de opleidingen gezinswetenschappen en sociaal werk. Het panel bestaat verder uit: 

Bea Cantillon is professor sociaal beleid en lid van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen. Ze trad op als raadgever voor onder meer de OESO, de Europese Commissie en de Belgische regering. Momenteel is ze lid van de Belgische Hoge Raad voor de Werkgelegenheid. 

Tina De Gendt is publiekshistorica en auteur. Ze engageert zich in tal van projecten rond migratiegeschiedenis en erfgoed in superdiversiteit. Tussen 2018 en 2024 reisde ze in opdracht van het Gentse Stadsmuseum STAM de superdiverse wijken van Gent af voor het prijswinnend erfgoedproject 'De Vierkante Kilometer’. De expo 'De Poorten. Op ’t Randje van de Stad’ in het STAM is de finale van dit project: een expo door, voor en met de bewoners van de ‘poortwijken’. 

Basim Akasha is een vluchteling die in januari 2016 in Charleroi arriveerde, nadat hij uit Syrië was gevlucht waar hij als radioloog werkte. Na een verblijf in een gesloten instelling en later in een opvanghuis, belandde hij tijdelijk op straat. Met hulp van CAW Mechelen vond hij een studio, maar de grootste uitdaging was om zijn vrouw en drie dochters naar België te halen, een proces dat een jaar duurde. Inmiddels heeft het gezin de Belgische nationaliteit. Basim zet zich nu in voor nieuwkomers en pleit voor efficiëntere en betaalbare procedures voor gezinshereniging.

Tecle Zere van Erigent vzw, een Gentse zelforganisatie opgericht door Eritreeërs die, na hun vlucht uit Eritrea, in België aankwamen om een nieuw leven op te bouwen en bij te dragen aan de maatschappij. De groep helpt elkaar bij de integratie door verbinding te houden met hun Eritrese roots, wat hen de kracht geeft om de vele uitdagingen van integratie te overwinnen. 

Ilke Adam is professor politieke wetenschappen. Ze is de co-directeur van het Research Centre for Migration, Diversity and Justice aan de Brussels School of Governance (BSoG) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). 

Gianna Maria Eick is assistent-professor politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en een vooraanstaand internationaal expert op dit gebied. Ze schreef recent een boek over welvaartschauvinisme.

Startdatum
Einddatum
Type event
Evenement
Locatie

Mokabon (De Vooruit in Gent)