Gratis opleiding voor tolken over seksuele oriëntatie en genderidentiteit
9 juni in Brussel

equal.brussels

Vind jij het als tolk soms ook moeilijk om te tolken over thema’s als seksuele geaardheid en identiteit? Waar staan de letters LGBTQIA+ voor? Hoe zorg ik ervoor dat LGBTQIA+ asielzoekers en vluchtelingen zich veilig voelen als ik tolk? Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert op vrijdag 9 juni een gratis opleiding voor tolken rond het thema seksuele oriëntatie en genderidentiteit.

De opleiding wordt gegeven door Merhaba. Merhaba is expert in het ondersteunen en empoweren van LGBT+ personen met migratieachtergrond. Dankzij deze opleiding zal jij meer kennis verschaffen van begrippen rond LGBTQIA+ en krijg je tips en tricks aangereikt om LGBTQIA+ asielzoekers beter te kunnen helpen.

In meer dan 60 landen bestraft wetgeving homoseksuele handelingen. Daarnaast zijn er ook landen waar er de facto een bestraffing is omdat andere wetten strenger worden toegepast op holebi's. In nog andere landen is er zo’n mate van homofobie dat mensen geen hulp krijgen van hun eigen overheid wanneer zij gevaar lopen. Internationale bescherming vragen op grond van seksuele oriëntatie en genderidentiteit (SOGI) is niet evident. Het is voor velen een taboe om er openlijk over te spreken, laat staan openlijk te beleven. Het eigen referentiekader speelt een rol in hoe de asielzoeker of vluchteling erover denkt en vertelt. Mogelijk is hij/zij/hun niet vertrouwd met de Belgische terminologie.

Tolken spelen een grote rol tijdens de eerste maanden van LGBTQIA+ asielzoekers in België en kunnen een grote impact hebben op hun latere verblijf in België. Tegelijkertijd is het voor tolken niet evident om (cultuursensitief) om te gaan met LGBTQIA+ nieuwkomers. Er hangt nog steeds een taboesfeer rond het thema, wat vaak een mix is van onwetendheid en de schrik om iets fout te zeggen. Ook bij tolken kan er een taboe op het thema liggen als dat in hun land van herkomst niet bespreekbaar is.

Praktisch

  • Wanneer: De Nederlandstalige opleiding vindt plaats op 9 juni van 9u30 tot 12u30.
  • Locatie: Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Kruidtuinstraat 75, Brussel
  • Er zijn broodjes voorzien

Vragen

Stel je vraag aan @email

Inschrijven

Schrijf je hier in

Prijs
Gratis
Startdatum
Einddatum
Type event
Vorming
Locatie

Kantoor Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Kruidtuinstraat 75, 1210 Sint-Joost-ten-Node

Partners
Merhaba logo