Vorming 16 november (online)
‘Verwestersing’ Afghaanse verzoeken om internationale bescherming

Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert een (online) vorming op donderdagavond 16 november over de notie ‘verwestersing’ in de context van Afghaanse verzoeken om internationale bescherming. Op basis van een rechtspraakanalyse definiëren we het concept van verwestersing, en toetsen we dit af aan het Europees rechtskader.

Hierna gaan we dieper in op de elementen die in aanmerking komen voor ‘verwestersing’ volgens het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS)  en de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV). Met deze vorming willen we advocaten vreemdelingenrecht, voogden en ondersteuningsfiguren handvaten aanreiken om Afghaanse mannen bij te staan tijdens de asielprocedure.

Praktisch

  • Wanneer: 16 november 2023, 18u30
  • Waar: Online, Zoomlink volgt na inschrijving
  • Prijs: €10 voor professionals, gratis voor leden en vrijwilligers van Vluchtelingenwerk 
  • OVB punten: werden aangevraagd 

Meer info

Het beschermingsbeleid voor Afghaanse onderdanen heeft ondertussen duidelijk vorm gekregen sinds de tijdelijke, gedeeltelijke beslissingsstop na de val van Kabul. Enerzijds komen er meer Afghaanse onderdanen in aanmerking voor de status vluchteling, als zij behoren tot specifieke risicogroepen. Anderzijds verleent het CGVS niet langer de status subsidiaire bescherming. Het willekeurig geweld ten gevolge van een gewapend conflict is namelijk sterk afgenomen, waardoor Afghaanse onderdanen volgens het CGVS bijna geen risico meer lopen om slachtoffer te worden van dit geweld.

Een van de gevolgen van dit beleid is een toename van het aantal negatieve beslissingen voor Afghaanse (jonge) mannen. Als zij geen individuele vervolging vrees hebben, kunnen ze niet langer rekenen op de status subsidiaire bescherming. Dit plaatst hen in een bijzonder moeilijke situatie, aangezien veel Afghanen al op jonge leeftijd hun land hebben verlaten en al geruime tijd in de Europese Unie verblijven.

Zij kunnen als laatste redmiddel nog proberen aantonen dat ze ‘verwesterd’ zijn. In dat geval hebben ze zich bepaalde gedragingen, waarden en normen toegeëigend die inherent deel uitmaken van hun identiteit.

Door deze veranderde identiteit, lopen ze een groot risico dat de taliban hen beschouwd als ‘verwesterd’ bij een terugkeer naar Afghanistan. Vluchtelingenwerk analyseerde tientallen arresten van de RvV, om na te gaan hoe de asieldiensten invulling geven aan het concept van verwestersing. Deze invulling toetsen we af aan het internationaal rechtskader rond dit begrip. Deze rechtspraakanalyse vormt de basis voor deze vorming.

Inschrijven

De inschrijvingen voor deze vorming zijn afgesloten. Wil je toch nog deelnemen? Stuur een mailtje naar @email

Startdatum
Einddatum
Type event
Vorming
Locatie

Online (Zoom)