Gastvrij Boechout Vremde

Onthaal en ondersteuning van vluchtelingen: o.a. naaiatelier, huiswerkbegeleiding, praatgroepen Nederlands en woonbegeleiding.

'Integratie is zoveel makkelijker als je welkom bent'. Boechout is een rijke gemeente. Op een bevolking van 12.500 inwoners worden slechts enkele tientallen vluchtelingen opgevangen. Gastvrij Boechout is ervan overtuigd dat 1% vluchtelingen opvangen (125) geen probleem mag zijn, maar wel serieuze inzet vraagt. Daar wil Gastvrij Boechout mee voor zorgen. Niet zo moeilijk, want Boechout heeft een traditie van gastvrijheid en het OCMW samen met de LOI-vrijwilligers doen al jarenlang hun best.

Geschiedenis

Gastvrij Boechout-Vremde ontstaat  in september 2015 toen enkele buren de schrijnende beelden van de toenemende vluchtelingenstroom niet langer konden aanzien. Zij zochten naar helpende handen om de dringenste noden van vluchtelingen die aankomen in de gemeente op te vangen : de zoektocht naar werk, een woonst, een school voor de kinderen, en sociale contacten.

Activiteiten

Samen met het OCMW gingen ze aan de slag  en zo onstonden :

  • Een  reeds bestaand naaiatelier voor de vluchtelingenvrouwen werd versterkt.  Het atelier wil vrouwen aanzetten  tot zelf initiatief  nemen richting tewerkstelling en beroepsopleiding, wie weet zelfs in eigen organisatie
  • De huiswerkbegeleiding in nauwe samenwerking met de plaatselijk scholen richt zich tot alle kinderen van de lagere scholen die ondersteuning bij hun huiswerk nodig hebben. Kinderen uit vluchtelingengezinnen worden speciaal aangespoord om hiervan gebruik te maken.
  • Praatgroepen Nederlands: de vluchtelingen oefenen in kleine groepen elementaire kennis van het Nederlands.
  • Een peter en meter voor elke vluchteling die toekomt in Boechout Vremde. Zelfs tijdens de corona crisis is deze werking op een laag pitje blijven draaien.
  • Gastgezinnen vangen minderjarige asielzoekers 2 tot 3 maal per maand op, die in een instellng van bijzonder jeugdzorg verblijven in de gemeente.
  • Uit Gastvrij Boechout Vremde groeide De Woongenoten (https://www.woongenoten.be), die structurele oplossingen zoeken voor het gigantische woonprobleem. Momenteel hebben de woongenoten twee woningen aangekocht, 1 in Boechout en 1 in Lier, die verhuurd worden aan vluchtelingen.
  • Gastvrij Boechout Vremde tracht elk jaar een activiteit te organiseren om de werking bekend te maken naar alle inwoners van de gemeente. Dit jaar zal het een wandel/speurtocht zijn met opdrachten om het dorp en zijn verschillende inwoners te leren kennen.
  • Vanaf dit jaar werkt Gastvrij Boechout Vremde samen met de Maanwandelaars. Bewoners met een verstandelijke beperking, hebben bij hun huis een heel ruim atelier: de Satelliet.
  • De satelliet staat open voor  vele initiatieven  in de gemeente en ook voor Gastvrij Boechout  Vremde. De vluchtelingen werken mee als vrijwilligers. Ze kunnen beroep doen op de  fietsbibliotheek, de voedselbedeling in samenwerking met het OCMW, beperkte stockage van kleren voor nieuwe vluchtelingen en hun kindjes. Het repair café en het naaiatelier krijgen daar hun nieuwe thuis.
  • Gastvrij Boechout  Vremde is ook politiek actief en houden zowel het plaatselijke bestuur als de regionale en federale regering in het oog. Waar nodig laten we onze stem horen.

 

Samenstelling

Gastvrij Boechout is een feitelijke vereniging, erkend door de gemeente met een uitgebreide vrijwilligersgroep.

Je kan de activiteiten en standpunten van Gastvrij Boechout volgen via facebook  
Voor peters en meter werking:  mieke.goris@gmail.com en katlijndeclercq@hotmail.be
Voor huiswerkklas: greet.claessens@telenet.be
Voor praatgroepen Nederlands: erik.vandenheede@gmail.com
Voor naaiatelier: madigoris@gmail.com

Mieke Goris
mieke.goris@gmail.com
0484968334

Katlijn Declercq
katlijndeclercq@hotmail.be
0495266901

Vacatures voor vrijwilligers! Gastvrij Boechout is regelmatig op zoek naar vrijwilligers om de werking van de praatgroepen Nederlands, de huiswerkbegeleiding en de peters en meterswerking te versterken en om mee te werken in de Satelliet.

Adres

Lange Kroonstraat 144
2530 Boechout
België